24.2.22.

Транспортер упао у СДС

 


 Шаровић и Мектић нови цвјетићи

Ухапшени Бојан Цвијетић сарађује са Тужилаштвом и након што су остали признали , одлучио је да тужиоцима проговори и о улогама Мирка Шаровића и Драгана Мектића .Трагови троге сежу и од Шаровићевих рођака у Јужноафричкој републици.

 

Финансијска истрага коју по налогу Тужилаштва Босне и Херцеговине проводи  МУП Републике Српске , могла би донијети невоље предсједнику СДС-а Мирку Шаровићу и некадашњем министру безбједности Драгану Мектићу.

Ухапшени у акцији „Транспортер“  Бојан Цвијетић, Петар Дукић, Александар Николић, Драган Кресојевић и Иван Јурић у својим свједочењима појединачно су тужиоцима казали своја сазнања у предмету који их оптужује за организовани криминал и трговину наркотицима .

По сазнањима Фактора из истраге најдуже је ћутао организатор Цвијетић да би након што су му предочена свједочења осталих и он одлучио да каже своја сазнања о трговини наркотицима која сеже и до Јужноафричке републике. Цвијетић је у том дијелу поменуо и неколико рођака Мирка Шаровића који су већ дуго настањени у Преторији и са којима је предсједник СДС-а у блиској вези .

Предраг, Милош , Јован и Момир Шаровић у Јоханесбургу се баве станоградњом углавном резиденцијалних објеката , а посједују и фарму на којој се налази око 5000.говеда.Наводно су јако богати и Тужилаштво испитује могућу везу са трговином наркотицима на подручју Балкана .



„Извјесно је да је Цвијетић говорио и о донацијама које је лично давао Шаровићу те о његовим сазнањима да је предсједник СДС-а тај новац уложио у своју фирму која се бави прерадом меса у Турској“-каже за Фактор извор из истраге

Поред Шаровића, тужиоци су забиљежили и Цвијетићеве донације Драгану Мектићу и то не само у новцу, кроз редовне мјесечне транше већ и у аутомобилима и становима.

„Било је ту још услуга које су предмет истраге па се може десити да и Шаровић и Мектић буду придружени организованој криминалној групи“-каже извор из истраге у предмету који је већ изазвао контраверзе јер су након двомјесечног притвора неки од ухапшених пуштени у кућни притвор .

Већина доказа потиче из дешифрованих апликација Скај и Аном а Тужилаштво је затражило од партнера у Француској да потврде аутентичност документа који би се касније користили као доказни материјал.

Међу доказима су у пронађени повјерљиви подаци ОБА-е који су пронађени код Бојана Цвијетића те комуникација са припадницима тајне службе БиХ.

„Цвијетићева имовина је блокирана , а у оквиру истраге у његовом сефу у једној банци пронађено је око 500.000 КМ , док се цијени да је имовина ухапшених преко десет милиона КМ укључујући луксузне станове, апартмане, куће , аутомобиле па све до компанија са разрађеним бизнисом“-кажу извори из истраге