Популарни постови

21.10.19.

Šta sebi radi



Direktor u penziji

Članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da utvrde rang-listu kandidata koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa).



Na sjednici će biti obavljeni razgovori sa kandidatima koji ispunjavaju uslove javnog konkursa za izbor novog direktora SIPA.



Pravni eksperti objašnjavaju za Srpskainfo da je moguća i krivična odgovornost ukoliko bude nastavljen mandat dosadašnjeg direktora SIPA Perice Stanića koji je u februaru stekao uslove za penzionisanje.



Članovi Nezavisnog odbora razmotrili su u septembru prijave pristigle na konkurs za izbor direktora SIPA i utvrdili da od pet prijavljenih kandidata četiri ispunjavaju uslove.

17.10.19.

Šta se i radi

Napomena:Ovaj tekst je napisan 26.8.2017.godine i objavljen je u Magazinu Faktor

Ozbiljno uzrmana koalicija PDP-SDS zbog kadra DNS-a



Menadžer podijelio Kotor Varoš



Đurić je nastanjen u Trnu u opštini Laktaši a već nekoliko godina na raznim pozicijama radi u Kotor Varošu.Pripada medijskom timu DNS-a te se u više navrata slikao na putovanjima u inostranstvo sa stranačkim šefovima.



Goran Đurić ,lijeva ruka Nedeljka Čubrilovića ,desna je zauzeta kadrovima u Narodnoj skupštini , zaposlen je kao projekt menadžer u opštini Kotor Varoš. Razlog zapošljavanja člana Glavnog odbora DNS-a,stalno nastanjenog u opštini Laktaši, bez konkursa ali i bez potrebnih kvalifikacija i državnog ispita je dug PDP prema partiji Marka Pavića u uklanjanju SNSD sa vlasti u toj opštini.

Najveći protivnik Đurićevom imenovanju je PDP-ov koalicioni partner SDS-u iz koga su čak zaprijetili i raskidom saradnje ukoliko se ono ne poništi.

Upućeni tvrde da je protiv Đurića bila i velika većina članova Opštinskog odbora PDP ali je presudio uticaj vlasnika Fagusa Miroslava Malijevića zbog dobrog odnosa sa direktoricom Šumskog gazdinstva „Vrbanja“ inače kadrom DNS-a.

PDP je prilikom formiranja vlasti za partnera uzeo DNS, dok je po istom sistemu uz SDS u većinu ušla Socijalističa partija.

Zamjenik načelnika opštine i kotorvaroškog SDS-a Mladen Trivunović kaže da je Đurićevo imenovanje neprihvatljivo i da će lično uputiti zahtjev nadležnim republičkim organima da preispitaju ovo imenovanje.

 „Đurić nema potrebno radno iskustvo, nije odradio pripravnički staž, nije položio državni ispit, a ne može biti ni opštinski službenik jer je član Glavnog odbora DNS-a. Imenovan je nezakonito jer nije raspisan konkurs, a nedavno je dobio i otkaz u Centru za kulturu, sport i informisanje, čiji je osnivač opština, zato što nije dolazio na posao.“-kazao je on.

Sličan stav imaju i u opozicionom SNSD-a .Oni tvrde da  nije normalno da u kabinet načelnika bude zaposlen čovjek iz druge opštine pored velikog broja obrazovanih mladih ljudi iz Kotor Varoša. Ovo nije ništa drugo nego vraćanje duga PDP za razbijanje koalicije sa republičkog nivoa u Kotor Varošu uoči lokalnih izbora u čemu je vodeću ulogu imao Đurić .

Goran Đurić se nije oglasio ali je kako Faktor saznaje napisao otvoreno pismo građanim Kotor Varoša u kome pojedince iz SDS-a i SNSD naziva ljudskim naplavinama i drugim pogrdnim imenima te u jednom dijelu poručuje „da politika nije samo poligon za ostvarivanje ličnih interesa i da je DNS u svakoj prilici i na svakom mjestu uz građane Kotor Varoša“ te da će naredni opšti izbori u oktobru 2018. godine pokazaće ko je ko u Kotor Varošu.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba


16.10.19.

Migranti



Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi



Nezadovoljan minimaliziranjem migrantske krize , gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, najavio je pravljenje kampa Krajišnika ispred zgrade Savjeta ministara u Sarajevu. On tvrdi da ministar bezbjednosti Dragan Mektić, savjesno umanjuje njihov broj i da Bihać nema nikakve pomoći da se problem riješi. Nekoliko rečenica uvod je i u problem migranata na granici Srbije i Republike Srpske uz rijeku Drinu.

 Na potezu od Loznice do Malog Zvornika svakodnevno se mogu vidjeti kolone migranata koji imaju samo jednu želju da se domognu teritorije Bosne i Hercegovine, kao pred stanice za ulazak u Hrvatsku i Evropsku uniju.

„Brojni su načini koje migranti koriste da pređu granicu. Uglavnom noću pokušavaju da nađu čamac i čamdžiju koji bi ih uz pristojnu nadoknadu prebacio preko Drine .Ništa manje pokušaja nema da pređu i preko mostova , podvlačenjem pod kamione i autobuse  a često i pješke „-kaže za Gazetu vlasnik restorana koji se nalazi blizu graničnog prelaza u Karakaju.

Na području Podrinja migranti su unosan biznis i za krijumčare ljudi.

„ Do skora je migrantima naplaćivano po 100 evra da se domognu teritorije koja nije pod kontrolom Granične policije .To je područje Konjević polja na putu prema Sarajevu  ili Capardi na putu prema Tuzli. Sada je zbog velikog broja prevoznika taj iznos 15. evra po migrantu „-kažu svjedoci događaja.

Od Konjević polja do Milića ima 15 kilometara i to je lokacija odakle migranti nastavljaju put prema Sarajevu a potom Talgo vozovima prema Bihaću.

Ministar bezbjednosti ,vjerovatno nije upoznat sa ovom situacijom jer je na prostoru Podrinja trenutno angažovano tek pedesetak policajaca zaduženih za kontrolu granice. Nedavno je put Zvornika iz terenske stanice Gradiška otputovalo desetak graničnih policajaca kojima je to prvo upoznavanje sa tim prostorom, odnosno s obzirom na vrijeme provedeno na granici , migranti bolje poznaju teren od angažovane policije .

„Mi smo jedina država na svijetu koja dozvoljava ilegalnu migraciju a ne dozvoljava izlazak iz zemlje“-kažu nezadovoljni Zvorničani koji se svakodnevno suočavaju sa nepoželjnim gostima iz treći država .

„Ministar Mektić se pravi kao da opštine u Podrinju nemaju problem sa migrantima. Do sada nije posjetio ovaj teren i pustio nas je da sami razmišljamo kako da se borimo sa njima .Situacija je pred eskalacijom posebno kada se zna da svakodnevno blizu 150 migranata nađe put do naše teritorije“-kažu Zvorničani.

Oni su nezadovoljni i njegovim prijedlogom da se granica po uzoru na Mađarsku ogradi žicom.

„Prazne nam se i sela i gradovi, a naša tehnička vlast ima namjeru da preostale stanovnike zagradi u geto. E, to neće moći po cijenu da i mi kao i Krajišnici napravimo kamp pred zgradom Savjeta ministara u Sarajevu“-zaključuju oni.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba


8.10.19.



Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi





Dok su Milorad Dodik i Marko Pavić predsjednici SNSD i DNS-a te dvije stranke će biti u koaliciji.

 Ovaj zaključak se naslućuje iz ćutanja članova predsjedništva DNS-a i pored odluke da se koalicioni odnos zamrzne .U dosadašnjoj političkoj praksi, zamrzavanje je zabilježeno samo kod Živka Radišića na poziciji člana predsjedništva, zbog arbitražne odluke o Distriktu Brčko. DNS će biti zamrznut sve do povratka Marka Pavića sa operacije u Beču, a potom će inicijatori zamrzavanja shvatiti da su poraženi.

 Jedan od njih je „dopisni član“ Vedran Jarić , blizak toj partiji sve dok traju lični interesi, njega i njemu bliskih kompanija .U Jarićevoj genezi je da dobro osluškuje politička dešavanja u Srbiji i Republici Srpskoj da bi potom stečena iskustava koristio na prostoru gdje se njegove poslovne ideje mogu da provedu. Možda je i zaboravljeno da je Vedran Jarić u stvari politički otac Adama Šukala i SNS-a a sve pod biznis idejom da se „Planat soft“ okoristi od softerskih poslova u „M:telu“. Uz Jarića je tada stajao i SNS-ov igrač Slaviša Kokeza sve dok i u Beogradu nisi shvatili da nije igrač njihovog kalibra i da se uglavnom krije iza očevih i punčevih leđa.

 Primjenjujući devizu,“umilno jagnje dvije ovce sisa“, Šukala je na kratko prebacio u DNS čime se približio predsjedniku Marku Paviću. Spreman da pomogne razvoju te političke partije, prevedeno koristeći njihovu infrastrukturu u ljude na pozicijama“ Planat soft“ i mama firma „Aragosta“ dobili su najveće poslove u Republici Srpskoj Rijetko koji od njih je završen u stopostotnom obimu poput kamera na auto-putevima prema Gradišci i Doboju. Takođe, iskoristio je poziciju direktora DNS-a u RITE Ugljevik i gradio objekte za odsumporavanje dimnih gasova .

Jarić je uvijek blizu kada se neki infrastrukturnih projekta prave kreditnim sredstvima. Podrška nekad prvog bankara u Republici Srpskoj , Milana Radovića mu je o ključne važnosti i trajaće sve dok Jarić od toga bude imao koristi. Upravo je njemu Jarić najveći teg oko noge, narušavajući mu ugled bankara, profesora i privrednika predstavljajući se kao „sultanov izaslanik“ i prvi glas partije u kojoj nema članske knjižice.  Pored njih, piroman odnosa u koaliciji je i Marko Aćić. koji nakon smjene sa pozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nikako da sjedne na poziciju prvog čovjeka Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije. Aćić je bez političkog kredibiliteta i predstavlja regiju Drvara, Glamoča i Grahova gdje DNS nije imao vrijedne izborne rezultate. Pomenuta trojka , oslanac ima u tajnim podacima koje Vedranu dostavlja otac Veljko, veleposjednik brojnih nekretnina u Hrvatskoj .

 Na osnovu toga uspostavljeni su kontakti sa brojnim ambasadama pa i onim kojima je „zamrzavanje „ način političkog djelovanja .

Od 100 prioritetnih mjesta u javnim preduzećima i ustanovama DNS-u treba da pripadne 14. Problem nije nastao u koalicionoj podjeli već u unutar stranačkim trvenjima članova te partije.

 Zajednička osobina svima je da su dobri sa predsjednikom Markom Pavićem, osim u slučaju porodice Jarić koje on voli kao sina i kao brata.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba