Популарни постови

16.10.19.

Migranti



Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi



Nezadovoljan minimaliziranjem migrantske krize , gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, najavio je pravljenje kampa Krajišnika ispred zgrade Savjeta ministara u Sarajevu. On tvrdi da ministar bezbjednosti Dragan Mektić, savjesno umanjuje njihov broj i da Bihać nema nikakve pomoći da se problem riješi. Nekoliko rečenica uvod je i u problem migranata na granici Srbije i Republike Srpske uz rijeku Drinu.

 Na potezu od Loznice do Malog Zvornika svakodnevno se mogu vidjeti kolone migranata koji imaju samo jednu želju da se domognu teritorije Bosne i Hercegovine, kao pred stanice za ulazak u Hrvatsku i Evropsku uniju.

„Brojni su načini koje migranti koriste da pređu granicu. Uglavnom noću pokušavaju da nađu čamac i čamdžiju koji bi ih uz pristojnu nadoknadu prebacio preko Drine .Ništa manje pokušaja nema da pređu i preko mostova , podvlačenjem pod kamione i autobuse  a često i pješke „-kaže za Gazetu vlasnik restorana koji se nalazi blizu graničnog prelaza u Karakaju.

Na području Podrinja migranti su unosan biznis i za krijumčare ljudi.

„ Do skora je migrantima naplaćivano po 100 evra da se domognu teritorije koja nije pod kontrolom Granične policije .To je područje Konjević polja na putu prema Sarajevu  ili Capardi na putu prema Tuzli. Sada je zbog velikog broja prevoznika taj iznos 15. evra po migrantu „-kažu svjedoci događaja.

Od Konjević polja do Milića ima 15 kilometara i to je lokacija odakle migranti nastavljaju put prema Sarajevu a potom Talgo vozovima prema Bihaću.

Ministar bezbjednosti ,vjerovatno nije upoznat sa ovom situacijom jer je na prostoru Podrinja trenutno angažovano tek pedesetak policajaca zaduženih za kontrolu granice. Nedavno je put Zvornika iz terenske stanice Gradiška otputovalo desetak graničnih policajaca kojima je to prvo upoznavanje sa tim prostorom, odnosno s obzirom na vrijeme provedeno na granici , migranti bolje poznaju teren od angažovane policije .

„Mi smo jedina država na svijetu koja dozvoljava ilegalnu migraciju a ne dozvoljava izlazak iz zemlje“-kažu nezadovoljni Zvorničani koji se svakodnevno suočavaju sa nepoželjnim gostima iz treći država .

„Ministar Mektić se pravi kao da opštine u Podrinju nemaju problem sa migrantima. Do sada nije posjetio ovaj teren i pustio nas je da sami razmišljamo kako da se borimo sa njima .Situacija je pred eskalacijom posebno kada se zna da svakodnevno blizu 150 migranata nađe put do naše teritorije“-kažu Zvorničani.

Oni su nezadovoljni i njegovim prijedlogom da se granica po uzoru na Mađarsku ogradi žicom.

„Prazne nam se i sela i gradovi, a naša tehnička vlast ima namjeru da preostale stanovnike zagradi u geto. E, to neće moći po cijenu da i mi kao i Krajišnici napravimo kamp pred zgradom Savjeta ministara u Sarajevu“-zaključuju oni.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba