Популарни постови

7.11.19.

Gdje su pare Vukota ?



Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi





Prošlo je nešto više od četiri mjeseca od kako je Mirko Šarović izabran za predsjednika Srpske demokratske stranke .Novi predsjednik je obećavao i novi kurs stranke ali i da se konačno raščisti sa optužbama protiv Vukote Govedarice i njegovih najbližih saradnika o trošenju stranačkih sredstava.

Na samom kraju mandata Govedarica je optuživan da nije prijavljivao donacije dobijene od nekoliko ambasadora .One su se kretale od 5.000 evra i više. Odgovarajući na pitanja da opravda troškove, bivši predsjednik SDS-a , objašnjavao je da je novac davao nekim manjim opštinskim odborima ne navodeći kojima .

 Po saznanjima Gazete, novcem su pored Govedarice, raspolagali Igor Ostojić i Joksim Lukenda koji su navodno pomogli finansiranje odbora u Banjaluci,Gradišci,Srpcu,Prijedoru,Kneževu,Bileći,Nevesinju,Brodu,Derventi,Laktašima,Trebinju,RogaticiVisegradu,Foči…

U SDS-u tvrde da ne samo da nije urađena revizija trošenja para u Vukotino vrijeme već je ostalo repova iz doba predsjedavanja Mladena Bosića.

Poznato je da je i tada novac stizao iz inostranstva te da je jedne prilike kao znak pažnje Bosić dobio na poklon sat vrijedan nekoliko desetina hiljada evra. U njegovo vrijeme, za pretprošle izbore najviše donacija uplatili su Sobodan Tešić ali i Mladen Milanović Kaja, koji je blizak SNSD.

Nije poznata ni sudbina novca iz perioda kada je šef SDS-ove blagajne bio Dragan Ćuzulan.

Tada se govorilo da  nadostaje  300.000 KM samo od članarina. Ćuzulan je uveo i praksu da se direktno Vukoti na ruke donosi po jedna plata godišnje od kadrova stranke koji su preko nje dobili posao ili su imenovani na pozicije. On je izmislio i još jedan oblik pljačke svojih kadrova, tako što su svi predloženi na listama oba parlamenta, bili su prinuđeni da prije Vukotinog potpisa na liste, kod notara potpišu izjavu kojom, ukoliko ponesu mandat van SDS-a, stranci duguju 150.000 KM za mandat u NS RS i 300.000 za mandat u Parlamentu BiH.Nije poznato da li su Govedarica i Bosić nakon izbora za delagate u Vijeću naroda potpisali notarsku izjavu.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba