Популарни постови

19.1.20.

Tramvaj


Pogled sa rezervne klupe
Šta se i radi

Vraćaj ugled, čuvaj glavu

Lider Socijalističke partije Republike Srpske, Petar Đokić, na sve moguće načine pokušava da vrati izgubljen ugled u matičnom odboru u Brčkom. Okružen, kako on misli, najvjernijim ljudima , na sinoćnjem sastanku odigrao je predstavu da bi mu pozavidjeli i mnogo iskusniji režiseri.
Đokić  je, sa ciljem smirivanja situacije, predstavljen kao žrtva i „slabo upoznat sa stanjem“, okomio na sina Bojana, te dao podršku kadrovima koji imaju većinu u odboru. Iskusan u manipulacijama na taj način je negirao da je upravo on stajao iza svakog prijedloga njegovog sina .
Dokaz za to je i noćni  poziv gradonačelniku Siniši Miliću da ne prihvata stavove partije i da , ako nema drugog rješenja, doskorašnji šef poljoprivrede Zoran Gajić povuče ostavku i ostane na toj poziciji.
 Samo dan ranije Gajić je izjavio da je teško povrijeđen jer ga je udario tramvaj u Beogradu. Ipak, nakon gubljenja većine u odboru, bar na kratko je prihvatio stavove članova partije koju vodi.
Šta planira Đokić ?
Nakon sinoćnih dešavanja u Brčkom, predsjednik odbora SP, Zoran Kokanović  predstavljen je kao čovjek koji ima veći ugled od Petra Đokića u brčanskom odboru.
 Druga, bitna činjenica koja takođe imponuje Kokanoviću je eliminacija Bojana Đokića iz budućeg kadrovanja a sve to sa ciljem da se nakon sastanka koji treba da počne u 11.časova , održi zajednička press konferencija na kojoj će odbor u Brčkom podržati svog predsjednika Petra Đokića.
Snimljeni kamerama  televizija kojima masno plaćaju, tu poruku će putem društvenih mreža širiti pioniri maleni i stvari će leći na mjesto.Za te namjere su mobilisani i brojni kadrovi Socijalističke partije jer viber grupe praktično gore od sugestija i planova.

Druga faza
Tek kada smiri svoje ukućane , Đokić ima namjeru da preduzme radikalne korake i pokušati da smiriti i ostale nezadovoljne igrače i vlastitim redovima. Naime, predsjednika  SP više od Brčkog boli podatak da se na telefonski poziv za hitan sastanak sa Klubom poslanika SP u NS RS, odazvao samo jedan ali da je i on rekao da baš taj dan ima nekih neodložnih obaveza .Za potpuno ignorisanje predsjednika zaslužne su vijesti da postoji istinska namjera premijera Radovana Viškovića da Đokića smijeni iz vlade a da ministar Dragan Lukač ima i drugih namjera u slučaju da se neke optužbe protiv Đokića pokažu kao utemeljene.
 U ovoj situaciji, Đokić nije kadar da traži pomoć od predsjednika SNSD .Dodik je u više navrata spašavao Đokića i još jedna „špekulacija“, prelila bi koalicionu čašu. Đokić  čak izbjegava sastanak sa Dodikom jer se plaši da bi ga mogao zamoliti da i on skoči pod tramvaj u Beogradu.
Z.Šarenac
sarenac@gazeta.ba