Популарни постови

27.4.20.

Šta se i radi

Analiza:
Šta se dešava u Ujedinjenoj Srpskoj

Jedno jaje snagu daje

Nije problem jaje. Jaje je, kao što rekoše u UKC, „matafora“, da se iz drugog ugla sagleda sve što je naduvano na dva bara i podmetnuto Igoru Radojičiću, na Trgu krajine .
Izložba naduvanih jaja , priliči „normalnom „ vremenu, a Stevandićevo jaje na glavnom gradskom trgu u vrijeme vanrednog stanja  je silovanje prava i demonstracija gluposti.
 Kako drugačije objasniti instalaciju, prepisanu od SDSa iz 2013. godine u vrijeme kada građanima nije dozvoljeno kretanje na Vaskrs.
 Veliko jaje je slikano u prisustvu četiri osobe , bez obavezne zaštite sa porukom: Radimo šta hoćemo i niko nam ne može ništa.
Ko je dao snagu funkcionerima Ujedinjene Srpske da se tako ponašaju?
Ujedinjena Srpska na izborima za Narodnu skupštinu u Banjaluci, osvojila je preko 6.000 glasova, a Nenad Stevandić na listi SNSD za Parlament BiH, preko 28.000.
Stevandić  je razvalio SDS i osnovao stranku .
U znak zahvalnosti SNSD je dobar dio izbornog kolača prepustio stranci sa nešto manje od četiri posto glasova .Stevandić je pored osnovnog zanimanja i zamjenik direktora Kliničkog centra, predsjednik Kluba poslanika u Parlamentu BiH a u doba korone postao je našto kao revizor ili kontrolor prevođenja mjera Štaba za vanredne situacije .
Hajde što on viri iz paštete, već je na sceni poplava njegovih kadrova .

Po formaciji, u Štabu je  i v.d  direktora Civilne zaštite Republike Srpske, Milan Novitović, što opet znači da je pod Stevandićevom kontrolom.
Novitovića je na mjesto vršioca dužnosti direktora izabrala Vlada Republike Srpske na sjednici održanoj 12.avgusta  2019.godine .
U obrazloženju piše da je on kadar Ujedinjene Srpske i da dolazi iz Bijeljine. Time je okonačana saga oko smjene Mila Međeda i Veseljka Eleza, pa je on upao kao kompromisno rješenje .
 Nije poznat datum od kada je Milan Novitović član Ujedinjenje Srpske u Bijeljini, niti su navedene njegove kvalifikacije. Poznato je da je na lokalnim izborima 2016. godine bio kandidat za odbornika Saveza za novu politiku, stranke Zorana Mastila. Novitović je sa sedme pozicije zauzeo osmo mjesto na listi stranke sa osvojenih 30 glasova.
Ipak, ima nešto po čemu Novitovića , inače rođenog u Arilju , pamte stanovnici Republike Srpske .
Na osnovu ratnih dnevnika i bilješki iz tog vremena, Milan Novitović je služio JNA u četi veze 51. Bataljona VOJIN.
U dnevnicima je zapisano da je od 11 trocjevaca  na položaju „Kota“ kod aerodroma u Bihaću, osam predato Ličkom korpusu dok je lično Novitović preostala tri prodao 5. korpusu  A BiH. Ta transakcija ga je svrstala u red pouzdanih saradnika, pa je saradnja sa AID-om nastavljena i dalje .Milan Novitović je poslednjim letom iz Bihaća odletio za Beograd da bi se kasnije vratio kao dobrovoljac.

U junu 2018. godine Okružno javno tužilaštvo Banjaluka , podiglo je optužnicu protiv Milana Novitovića zbog ugrožavanja bezbjednosti , ozbiljnom prijetnjom da će jednu osobu  lišiti slobode i oteti.
Vlada Republike Srpske još uvijek nije raspisala konkurs za direktora Civilne zaštite, na koji se zbog optužnice, Novitović neće moći da prijavi.
 Njega savjetuje Aleksandar Đekić iz Srpca, smijenjeni predsjednik Opštinskog odbora Ujedinjene Srpske u tom gradu. Đekićevo nezadovoljstvo predsjednikom Stevandićem , ublaženo je pozicijom komandanta karantina u Gradišci , mada je pitanje do kada će tišina trajati.
Pored njih, opštu izloženost koroni ima je i direktor Instituta za javno zdravstvo, Branislav Zeljković. Nabavka medicinske opreme , za koju je morao pitati Stevandića , produžila mu je mandat , s obzirom da  najjači lobi u Ujedinjenoj Srpskoj, njega i njegovu suprugu Mirelu Zeljković ne žele da vide u partiji .
Taj lobi vodi Natalija Trivić , kojoj se mora odati priznanje za organizaciju nastave na dalju u vrijeme vanrednog stanja. Sa Natalijom Trivić u ekipi je i generalni sekretar Neven Stanić , ne baš omiljen kadar stranke u banjalučkoj Gradskoj upravi.
Radojičić ga trpi zbog nekih poslovnih veza ali njegovim radom i nije baš zadovoljan .Razlog nezadovoljstva je možda i saznanje da on nije „londonski đak“ kao što je predstavljen , već da diploma potiče iz Travnika .
U „Drim timu“ US je i Stevandićev kum , Milenko Rosić, na koga Natalija Trivić ozbiljno računa .
Njima smeta i potpredsjednik Narodne Skupštine , Milan Petković koji je nakon što je stranku napustio Darko Kremenović ostao u kontaktu samo sa Stevandićem i sa još nekoliko članova stranke koji za sebe rade dobar posao , kao što su  Goran Lopatić i Dejan Sejmanović.
U tajnosti se drži zategnut odnos između odbornika US Vladimira Mirošljevića i lidera Nenada Stevandića , uzrokovan i odnosom Natalije Trivić prema doktoru Mirošljeviću koji i nema mogućnost da koristi stranačku infrastrukturu pa se sve češće priklanja ekipi u kojoj su Petković, Sejmanović i Lopatić.
 Ako pogledamo stanje u regiji Doboj , na izlaznim vratima iz Ujedinjene Srpske je Rankica Panić. Gotovo je izvjestan njen povratak u DNS jer su prestali razlozi zbog kojih je napustila tu partiju.
Naklonost Nenada Stevandića prema  Dušanu Stojičiću iz Teslića dodatno otvara vrata Rankici Panić da promijeni stranački dres.
Iz  te regije još jedan kadar Ujedinjene Srpske , nakon odličnog izbornog rezultata , ostao je u zapećku. Riječ je Staniši Mikereviću iz Dervente , koji kako sada stvari stoje, više nikada neće ponoviti izborni rezultat.
Doktor Slavko Dunjić  nije omiljen kod predsjednika a svoj posao u Gradišci obavlja sasvim korektno. Sa Dunjićem su u više navrata pokušavali pregovore i lideri brojnih stranaka u Republici Srpskoj a zadnji kontakt je imao sa Goranom Selakom iz Socijalističke partije Srpske .Dunjić nije želio da promijeni dres ali je bez puno poteškoga oteo dva odbornika Socijalističke partije Republike Srpske .
Visoko na listi“uvaženih kadrova“ nalaze se i Kostadin Vasić i Siniša Ilić. Oni su poslušali Stevandića i u Zvorniku naduvali drugo jaje sa partijskim obilježjima. Simbolično i nemaju puno toga zajedničkog sa centralom stranke i predstavljaju istinski centar moći u zvorničkoj regiji. Vasić je nezadovoljan dobijenim izbornim kolačem ali i svjestan da je zamjeničko ministarsko mjesto , maksimum koji je mogao da izvuče u ovom trenutku.
Nabrojani , uglavnom čine krem Ujedinjene Srpske a samo neki od njih imaju mogućnost da zavire u predsjednikove probleme i strahove .
Jedan od njih je distanciranje rukovodstva SNSD. Stevandić se dizao i padao a zbrka koju je napravio sa pismom MMFu u vrijeme pregovora za novi aranžman vrijedan 333. miliona eura ,vrlo teško će prevazići.
Nezvanično, Bošnjački ministri ga uzimaju kao glavni uzrok zbog koga još nisu  doznačena kreditna sredstva .Neprovjerena je informacija da je Milorad Dodik dogovorio znatno veći iznos od aktuelnog procenta a da je Stevandićevo pismo poremetilo planove .Po nekim procjenama taj iznos je manji i za 80.miliona KM.
Odmah poslije „korone“, poslanik DNSa, Nenad Nešić, zatražiće da on preuzme poziciju šefa Kluba u Parlamentarnoj skupštini BiH. Osnova za to je raniji dogovor da se šef rotira na određenoj vremenskoj osnovi dok je drugi argument pozicija predsjednika stranke koja je nekoliko puta veća od Ujedinjene Srpske.
Jaje samo što nije puklo !

Z.Šarenac

10.4.20.

Demostracija gluposti





Šta se i radi




(Demos)stracija guposti






Političke partije u stanju su mirovanja u političkom djelovanju  jer to u suštini i nalaže vanredno stanje. Svjedoci smo brojnih humanitarnih akcija, sa naglaskom na pomoć starim, iznemoglim i ljudima koji se iz raznih razloga nalaze u teškoj materijalnoj situaciji .
Aplauze podrške uglavnom pokretačima akcija pružaju članovi stranke koja organizuje akciju a danas  je zabilježeno i da u nemanju svojih ideja DEMOS pokuša da se omalovaži akciju DNSa.
Boran Bosančić i Goran Đurić , perjanice DEMOSA, pokušali su da ismiju human gest Nove Grujića  da stanovnicima Borkovića donira koncentrat za piliće .
S obzirom da nemaju ideja koje bi pomogle njihovim komšijama, pronašli su put do Dragana Jerinića –Džerija i na njegovom portalu uz sliku objavili vijest da je Grujić „donirao piliće holandske rase, u narodu poznate kao bijeli pilić za tov“.
Istina je da je Novo Grujić , mještanima Borkovića podijelio određene količine koncentrata za piliće jer kako kaže „veliki broj mojih komšija već godinama drže piliće , a s obzirom da se radi o starijim ljudima kojima je ograničeno kretanje , odlučio sam se na taj korak. To je pomoć od mene i DNSa“-kaže Grujić.


Bosančić i Đurić su požurili sa ismijevanjem, jer sam na selu za njih pripremio dvije kvočke, pa će kad se izlegu, svih dvanaest pilića biti dovoljno da podijele svim članovima DEMOSA.



Za Bosančića sam pripremio poseban popust , tako da kod mene može da kupi hranu za za tovne koze“-kaže Grujić.
Z.Šarenac
   

9.4.20.

Đukanović smrtno bolestan




Šta se i radi

Đukanović smrtno bolestan



Đukanović sa maskom i rukavicama u obilazak KCCG: Zdravstveni ...





Vlasti Crne Gore još uvijek nisu potvrdili da je njihov predsjednik zaražen virusom korona i da je već dva dana sa teškom kliničkom slikom.
 Po saznanjima Gazete, Đukanoviću je virus samo pogoršao teško stanje sa oboljenjem žlijezde na kičmi zbog čega se već liječio prilikom nedavnog boravka u Americi .

„Đukanović, ima tumor na kičmi i zbog slabog imuniteta je bio podložan virusima. Tokom dana će se o tome najvjerovatnije oglasiti potpredsjednik crnogorske Vlade, Milutin Simović , koji je na čelu tima za borbu protiv korona virusa.“-potvrđeno  je Gazeti iz tog tima .
Simović je u ime Mila Đukanovića , zatražio pomoć u borbi protiv virusa od Rusije i Francuske a tokom dana u Crnu Goru , treba da stigne kontigent pomoći iz Turske .
Z.Šarenac