18.11.19.

Izdaja se i te kako isplati



Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi





Nekadašnji direktor HE „Bočac“, Nedeljko Kesić nije više bez poslovnog angažmana. Čekajući , nakon ostavke bolji posao , riješio je da iz slamarice izvadi novac i upusti se u trku sa zagrebačkom INA u kupovinu akcija Krajinapetrola.
 Da Kesić ima nos za biznis ali i novca pokazala su nedavna dešavanja .

 Okidač da je Krajinapetrol , inače nekadašnja INA-i koja je tokom rata ostala na teritoriji Republike Srpske, zlatna koka, bila je odluka ministra energetike i rudarstva Petra Đokića da INA-i omogući dubinsku analizu preduzeća u kome posjeduju oko 9,7 posto djela u kompaniji.

Đokić je stav mimo pravila , stavljajući u povlaštenu poziciju jednog potencijalnog kupca, pravdao odlukom Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom, koje je od 23. oktobra organizovalo prodaju akcija emitenata iz portfelja PREF-a .

Tom odlukom do 29.novembra , metodom prodaje „sve ili ništa „, između ostalih ponuđeno je i 6,5 posto akcija u „Krajinapetrolu“ .  Republika Srpska preko Akcijskog fonda je vlasnik 42,2 odsto i preko Fonda za restituciju 3,2 odsto akcija, tog preduzeća.

Danas je na berzi firma „NES“ d.o.o Banjaluka, vlasnika Sretena Kesića, inače Nedeljkovog sina,  objavila obavještenje o sticanju akcija na osnovu kojeg nastaje obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje svih akcija sa pravom glasa u Skupštini emitenta .

Ponudilac, "NES" d.o.o. Banja Luka, na dan objave ovog obavještenja vlasnik je 4.474.470 akcija, odnosno 32,245 % od ukupnog broja akcija. Akcije su plaćene 2,3 .miliona KM.

Na Sretenu Kesiću vode se i kompanije „Nes petrol trade“ koja se bavi prodajom nafte i naftnih derivata.Istu djelatnost ima i na njega je registrovana firma „Naftabat“ iz Ljubljane, dok se „Nes plus invest „ iz Novog Sada bavi nekretninama .

 On vlasnik i kafića “Krug” u centru Banjaluke, a do skora je u svom vlasništvu imao u restoran „Zaplet“ u Banjaluci. Aktivan je i u osiguranju EUROS.

Izvjesno je da se mladi Kesić nije za pet godina i tri mjeseca koliko se vodi kao direktor uspio toliko obogatiti već da se u transakcijama koristi novac njegovog oca .

Po saznanjima Gezete, dok je Nedeljko Kesić bio direktor SDB , samo preko Jovice Stanišića iz SDB Srbije stiglo je oko 100. miliona KM , koje su završile u njegovim džepovima .

Na njegovim pumpama je završavala i nafta koja je svojevremeno poslata policiji Republike Srpske.

Dok je bio direktor HE“Bočac“ , protiv njega je podneseno 38. prijava bez sudskog epiloga .

Naravno , sve ovo nikada nije procesirano, jer su ga od krivičnog gonjenja spasili mentori iz Amerike , nagrađujući tako njegovu saradnju i izdaju.

Kako tvrde izvori Gazete, Kesić je vlasnik brojnih stanova i poslovnih prostora u Banjaluci, Beogradu ni Novom Sadu, a koji su u zakupu uglavnom osiguravajućih kuća i banaka.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba