6.11.19.

Jedinica zbog Osmice



Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi





Obavještajno- bezbjedonosni sektor u Bosni i Hercegovini trenutno je u potpunom rasulu. Direktor OBA, Osman Mehmedagić nema potrebnu kvalifikaciju, direktor SIPA, Perica Stanić već početkom godine je stekao uslove za penziju i kada se tome doda da je ministar bezbjednosti Dragan Mektić u tehničkom mandatu potpuno izgubio konce, lišen podrške stranke SDS koja ga je imenovala na tu poziciju, igrač sam za sebe što je vidljivo iz brojnih besmislenih tvitova čime direktno pomaže SNSD u dodatnom razbijanju SDS-a, rasulo je blaga riječ za stanje u kome se nalazimo.

 Najbolji dokaz je poziv specijalcu sa Kupresa da se vidi sa njim a da prije toga nije pročitao da pomenuti Vladislav Berić žali što nije pala Banjaluka i što nije sve vojno osvojio do Beograda .

Ipak, da se vratimo Osmici.

Inspektorat Republike Srpske uputio je Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci obavještenje da je povukao svoj raniji zaključak o odgađanju sprovođenja rješenja republičkog prosvjetnog inspektora kojim je ovoj visokoškolskoj ustanovi dat nalog da poništi diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmice.

U Inspektoratu Republike Srpske kažu da Univerzitet za poslovne studije kada primi odluku Inspektorata da je povukao svoj zaključak, rješenje republičkog prosvjetnog inspektora ponovo postaje izvršno.

 Cijela zavrzlama oko diplome prvog obavještajca tada dobija novi tok i biće predmet tužilačke odluke kako bi se utvrdile činjenice i saradnici u očiglednom falsifikatu Osmana Mehmedagića .

Od momenta kada je Gazeta otkrila njegovo „školovanje“ ,Osmicu su branili svi oni koje drži u šaci, dok su zamišljeni neprijetelji bili na meti brojnih medijskih natpisa.

 Političari, mediji i ministri iz Sarajeva logično su branili prvog obavještajca , međutim u posljednjim odlukama inspektorata prste je umiješao u predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić i još nekoliko njegovih saradnika.

Naime, Petru Đokiću se zamjera što je u saradnji sa Radenkom Đuricom i Radovanom Klincovim nedavno smijenjenoj direktorici Inspektorata nalagao djelovanje i način odugovlačenja poništavanja diplome Osmana Mehmedagića. Đokić je na taj način tražio alibi za sebe ali se upleo i u saradnju sa bošnjačkim političkim partijama i predstavnicima nekoliko ambasada u Bosni i Hercegovini. Izvjesno je da je Đokić za protivuslugu tražio da više ne bude meta medija iz Federacije a da se što prije zaboravi i njegovo „školovanje“. Po saznanjima Gazete , rukovodstvo RS je upoznato sa tim kontaktima i u narednim danima biće poznat epilog  a on bi mogao uticati na koalicioni kapacitet Đokićeve političke partije .

Postoji jedna još ne potvrđena informacija da će na narednoj sjednici Vlade RS, premijer Višković smijeniti Đokića ali i Radenka Đuricu koji je trenutno direktor Komisije za koncesije RS.

U Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH Rješenje Inspektorata RS o poništavanju diplome Univerziteta za poslovne studije u Banjaluci ponovu su nazvali nasrtajem na tu instituciju i na direktora Osmana Mehmedagića

"Diploma direktora Mehmedagića je uredno stečena i izdata.

 To je potvrđeno u više ranijih provjera koje je kroz svoju karijeru u obavještajnom sektoru Mehmedagić prolazio. OSA BiH i direktor Mehmedagić su već duže vrijeme pod konstantnim udarima pojedinih pravosudnih i političkih centara moći kojima ne odgovara zakonit, profesionalan i odgovoran rad Agencije u borbi protiv kriminala i drugih štetnih djelovanja po državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane", piše u saopštenju OSA-e.

Podsjetimo da je Osman Mehmedagić 8. decembra 1999. godine, završio studije i stekao Višu stručnu spremu na Pravnom fakultetu u Sarajevu.
Diplomom koju je 28. juna 2002. godine potpisao dekan Ismet Dautbašić,on je  stekao prava predviđena zakonom i stručni naziv pravnik.
Student Osman Mehmedagić , 15. septembra 2005. godine upisuje treću godinu na Fakultetu za poslovne studije u Banjaluci , broj indexa :1010/05.

Na tom fakultetu diplomira, 25. jula 2006. godine i dobija akademsko zvanje diplomirani ekonomista (180ETCS) – studijski smjer Poslovno pravo.

Student Mehmedagić, 12. oktobra 2005. godine, ili gotovo mjesec dana nakon upisa na fakultet u Banjaluci u Službenom listu proglašava nevažećim index Pravnog fakulteta u Sarajevu broj; 46534.
Istoga dana od Pravnog fakulteta moli za duplikat indexa jer je „isti izgubio i proglasio ga nevažećim u Službenom listu BiH“.
Osman Mehmedagić je izgleda zaboravio da je 9. aprila 2006. godine, potpisao revers o preuzetim dokumentima sa Fakulteta za poslovne studije u Banjaluci i to original index broj; 4653 Pravnog fakulteta u Sarajevu, te je 13. aprila , znači samo nekoliko dana kasnije, fakultetu dostavio Uvjerenje o položenim ispitima sa Pravnog fakulteta u Sarajevu i duplikat indeksa broj: 4653
Ova dokumentacije je mali dio koju posjeduje Tužilaštvo BiH.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba