24.1.20.

Višković smijenjuje Đokića

Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi



Klub poslanika Socijalističke partije Republike Srpske , predao je danas inicijativu za smjenu ministra energetike i rudarstva, Petra Đokića.

Inicijativa je dostavljena premijeru Radovanu Viškoviću i na njemu je da li će postupiti po njoj ili ne. Do premijera je došlo i drugo negativno mišljenje Pravobranilaštva RS o dodijeli koncesije firmi XXX sa Pala.

U inicijativi Kluba poslanika SP piše da oni koji su mandat dobili povjerenjem građana ne žele da stoje iza mutnih poslova ministra Petra Đokića. Đokić nije sam partija pa samim tim oni ne žele da kriminalizuju i sebe.

U svim normalnim državama, policijski izvještaj protiv nekog ministra značio bi i samoinicijativno podnošenje ostavke ili bar neka vrsta „zaleđenog odnosa“ dok je predmet u radu.

Đokić pokušava , vjernim članovima inicijativu predstaviti kao svojevrsni puč u partiji dok u užim krugovima potencira da ga je na led stavio predsjednik SNSD, Milorad Dodik. Tu priču je pokušao da predstavi i predsjedniku SPS Ivici Dačiću , međutim po saznanjima Gazete on mu se nije javio na poziv, što je prvog socijalistu iznerviralo do te mjere da je za sve optužio šefa kabineta  Nikolu Nedeljkovića.

Đokić od šume ne vidi drvo a to je da mu je stanje u političkoj partiji takvo da će ga vrlo brzo napustiti svi članovi .On kao takav ne treba političkoj partiji koju vodi pa tek onda koalicionim partnerima .U dopisu Radovanu Viškovići, Klub poslanika Socijalističke partije , potencira da se ovim postupkom neće promijeniti odnosi u koaliciji i da oni žele saradnju sa SNSD-om i ostalim partnerima , dok je Đokić bez poslanika ali i bez ministarskog mjesta samo neko ko se bavi politikom .

Zanimljiv je i stav Jakova Galića, poslanika SP u Parlamentarnoj skupštini BiH. U trenutku kada Đokiću „gori po nogama“ on mu traži da pronađe način i vrati pozajmljenih 40.000 KM.

Nije poznato da li će dug biti danas isplaćen.(nastaviće se)

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba