13.2.21.

Борба за бурек

 


 

 


У Добоју је све Обреново , само је бурек Амаров , почетне су позиције пред дјелимично понављање избора у том граду.

 Владар свега осим бурека, за неколико дана ће подвући црту и додијелити позиције онима који су га послушали, и на овај или онај начин подржали његовог али и кандидата СНСД.

 Борис Јеринић ће против себе имати Цвијана Филиповића из СДС-а за кога, ни у самом врху те странке немају објашњење зашто је кандидован, и Срђана Тодоровића, Ђокићевог социјалисту , који је у ствари опозиционар Обрену Петровићу , али не и СНСД, јер га управо та партија држи на позицији директора Фонда за заштиту животне средине.(Конкурс за директора Фонда истиче 19.фебруара)

Борис Јеринић , осим гласова СНСД које су уковали он, Обрен и Сања Вулић, може очекивати подршку ДЕМОС-а, Прве СДС али и „лутајућих гласова“ социјалиста , ДНС-а, СПС .







Мада у локалном СНСД постоје двије па и три фракције, њихови гласову ће припасти Јеринићу јер остала два кандидата међу њима и немају неки утицај. ДНС би по неким предвиђањима требао подржати Тодоровића , међутим с обзиром на нове околности гласови ће опет отићи Јеринићу.

 Предсједник Регионалног одбора ДНС-а, Славен Дујаковић , поново се „разболио“ и нема активно учешће у кампањи. Једини кадар ДНС који је остао на позицији директора , што је у констелацији садашњих односа ДНС-а и СНСД-а, равно свјетском чуду, одлучио се за личну корист.

Несуђени „вођа“ опозиције, од некадашњег продавца шарафа на добојској пијаци, постао је богати становник Добоја, очигледно се добро сналазећи на тржишту оси(гурања).

Када није болестан Дујаковић се по Добоју возика са новим ауди Q8, тржишне вриједности око 300.000 КМ.

Сличну причу има и још једна перјаница ДНС-а Славко Глигорић, који  вођен личним интересом преговарао са Обреном Петровићем и наредних неколико дана ће бити на корона допусту .



Прије тога је зановио возни парк возилом из шкодиног асортимана .Требао је добити и више , међутим садашња позицији му је много слабија него у новембру када је био директор ЖРС, одакле долази и велики број гласова. ДНС-у након добојских избора слиједи распуштење одбора, јер ће већина чланова спас потражити и одбору ДЕМОС-а.

Селаков СПС би такође могао пшодржати Јеринића јер глас за Тодоровића је подршка Петру Ђокићу што није у рангу могућег.

СПС-ов повратак у СНСД већину на нивоу РС , ако Јеринић побиједи и они докажу да су радили за њега, био би реалан и поред неслагања старијег социјалистичког партнера.

Додик је љут на Селака због избора у Бањалуци , могао би се одобровољити само ако освоји Добој.

Мада млада политичка партија, активисти СПС-а у данима на терену и сви сугеришу да је Јеринић бољи избор од Тодоровића.

Социјалисти у Добоју , послије дуже времена данас су поново разговарали са својим предсједником Петром Ђокићем . Под утиском јучерашњег састанка са СНСД , Ђокић је подржао локални одбор , свјестан да њихово понашање у доброј мјери одређују и његову политичку судбину.



Тодоровић је тренутно у странци јачи од Ђокића, који не контролише ни одбор у Брчком, и било какве тензије између њих двојице послале би Ђокића у политичку пензију.

Тодоровић суверено влада локланим шумским газдинством и секунде су у питању од доношења одлуке да у Дервенту врати и Славена Гојковића који је у поред позиције првог шумара изгубио већину у локалном парламенту , те он преузме његову позицију. Уколико се одлучи за ту варијанту , он ће у нередних неколико дана повући кандидатуру и јавно подржати Јеринића.




Цвијана Филиповића ће у Добоју подржати остатак потпуно разваљеног и СДС-а или и ПДП.Шаровић , Радовић и Јелена Тривић морали су бар декларативно подржати свог кандидата , мада су свјесни да је једнино подршка „опозиционару“ Тодоровићу могла бар донекле угрозити Бориса Јеринића.

(наставиће се)