19.3.22.

Borba za kandidaturu u SNSD: Dodik ili "alternative"?

 

Tihi rat i lobiranje za pojedinačne funkcije u SNSD-u ovih dana su dostigle vrhunac i prijete da "proključaju" u punom intenzitetu. 

Borba frakcija u SNSD oko kandidata za predsjednika Srpske i člana Predsjedništva je sve brutalnija još od najava da se Dodik neće moći kandidovati zbog sankcija ali i aktiviranja postupaka koje Tužilaštvo BiH vodi protiv njega. 

Sa druge strane, Dodik je uvjeren da će biti kandidat, iako mnogi u SNSD ne dijele to mišljenje i uveliko se traže "alternativna rješenja". 

Lobiranje unutar stranke se uveliko vodi za Željku Cvijanović, čiji kvalitet je lojalnost Dodiku, uprkos očajnom rejtingu u stranci, koaliciji i javnosti. 



U trku za jednu od funkcija uključio se i Vlado Đajić, koji takođe ima negativan rejting, ali se smatra da može da "povuče" dosta glasova.

 Zoran Tegeltija kao eventualni kandidat ima podršku određenog broja privrednika, a podržali bi ga i neki iz opozicije, dok oni koji lobiraju za Nebojšu Radmanovića ističu njegovo iskustvo kao adut koji je potreban za vrijeme koje dolazi. 

Među kandidatima se takođe spominju i Siniša Karan, kao nestranački kandidat kojeg bi podržala koalicija, kao i Obren Petrović.