28.7.22.

Борба титана око Алумине

 

 

 


 

Истекао је рок који је Влада Републике Српске дала заинтересованим купцима потраживања републичких институција стечајног дужника фабрике „Бирач“ из Зворника да доставе банкарску гаранцију за укупан износ потраживања које по структури чине нешто више од 11.милиона министарства финансија, насталих на основу уговора о кредитном задужењу преузетих вансудским поравнањима у поступку приватизације банака, затим  5,6 и 7 милиона разлучног права Пореске управе Зворник и 6 милиона Фонда ПИО те 5,8 милиона Фонда здравственог осигурања на основу неплаћених пореза и доприноса као и 5,7 милиона дуга према Електро Бијељини и на крају 885.000 КМ обавеза  према ЈУ“ Воде Српске“.

На основу увида у цјелокупну документацију коју је имао Фактор у овом предмету писма интересовања за откуп потраживања у Владу Републике Српске почела су стизати од априла ове године када је своје интересовање прво понудила фирма Метал Инвестменс СА из Женеве, потом писмо интересовања привредног друштва Силкем из Кидричева у Словенији. Истога дана у мају мјесецу своје понуде су доставили фирме Бинго из Тузле и Павгорд из Фоче да би у шестом мјесецу интересовање исказао потенцијални купац из Америке Роналд Заплетал те Синдикалнма организација „Алумина“ из Зворника.

С обзиром да се ради о већем броју заинтересованих мишљење о постојању правног основа и сврсисходност преноса или откупа потраживања фирме из Зворника дало је и Правобранилаштво Републике Српске које је сублимирало и друштвену и економску оправданост .

Метал Инвестментс из Женеве је дугогодишњи партнер са Фабриком Бирач у снабдијевању сировинама боксита и лужине понудио је откуп 45 милиона КМ или два милиона преко постојећег дуга. Понуда садржи и обећање да ће улагање значајних средстава у развијање нових производних програма. Партнер из Женеве је потом и кориговао своју понуду на 50 милиона КМ.

Понуђач Силекм из Кидричева у Словенији је комбинација акцијског и приватног капитала из Мађарске који у групацији имају производњу специјалних глиница, дугогодишњи је пословни партнер фирме из Зворника. Словенци нуде 100 откуп признатих потраживања и за себе тврде да имају завидан положај на тржишту производа који се производе у Републици Српској. Циљ им је окончање стечајног поступка и дугорочно профитабилно пословање.

Бинго из Тузле такође нуди откуп 42 милиона признатих потраживања по цијени 85 посто од номиналне вриједности коју би уплатили мјесец дана од закључивања уговора о откупу. Понуда садржи и документацију о солевентности тог привредног друштва.

Павгорд из Фоче кога заступа Адвокатска канцеларија Сајић из Бањалуке у својој понуди истиче да има намјеру откупити сва призната потраживања , чиме би исплатили свим повјериоцима стечајног дужника укупан износи који прелази 90 милиона КМ.

Даље се наводе да друштво располаже потребним финансијским и пословним капацитетима за улагање и наставак пословања .Павгорд наводи да је власник „Наше банке“, Србиње путева и рудника Миљевина и да посједује залихе око 40 милиона тона мрког угља које су довољне да се задовоље потребе фабрике у Зворнику у наредних тридесет година.

Понуда из Америке која се води на физичко лице Роналд Заплетал нема конкретну цијену већ се исказује интерес за преговоре. Заплетал каже да има 73 године живота, да је недавно продао своју фирму за 210 милиона долара да ће још једну продати ове године за 200 милиона и да је сав тај новац спреман да уложи у Алумину из Зворника.

Интересантна је и понуда Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске , синдикалне организације Алумина,  да у цјелости откупе потраживања у стечајној маси увећана за износ 10.000 КМ. Они напомињу да имају довољан број заинтересованих радника који би се кредитно задужили за ту намјену.

Све понуде са гаранцијом банке, разматраће посебна владина комисија, а коначну одлуку донијеће Влада Републике Српске на некој од наредних сједница. За Фактор је потврђено да је једна наша домаћа банка издала гаранцију на укупан износ само једном понуђачу и да до окончања процесе немају других детаља.



На сједници Владе Републике Српске којом је предсједавао потпредсједник Антон Касиповић затражено је да се са одмора у писаној форми очитује и премијер Радован Вишковић како би сви били потпуно упознати са током откупа али и да се у овој активности Владе испоштују све правне процедуре. С обзиром да још комисија за оцјену понуда треба да одради свој посао, евидентно је да ће и коначна одлука сачекати предсједника Владе да се врати са одмора.