23.9.19.



Pogled sa rezervne klupe (4)



Šta se i radi



Organizacija “Vikiliks” objavila je davno više od 2.000 privatnih i-mejl poruka Džona Podeste, nekadašnjeg  šefa izbornog štaba predsjedničkog kandidata Demokrata Hilari Klinton.

Sadržaj mejlova podigao je buru u američkoj predsjedničkoj kampanji prije svega zbog navoda Hilari Klinton da je prihvatljivo da političar privatno ima jedan, a da zvanično zastupa sasvim drugi stav o istom pitanju.

 Interesantno je da se u jednom i-mejlu pominje i Bosna i Hercegovina, preciznije,stanovništvo SAD-a, porijeklom iz BiH. U poruci koji je aktivista Demokrata Džon Vest poslao Džonu Podesti još u oktobru 2015. godine, šefu kampanje Klintonove skreće se pažnja na “Bosanske Amerikance” u državi Misuri, odnosno u jednom od najvećih gradova u toj državi, Sent Luisu. Navodi se da u Sent Luisu živi oko 80.000 ljudi porijeklom iz BiH i da na njih treba obratiti posebnu pažnju. Osim Misurija, kao strateški važna procjenjuje se i država Ajova, a pisac poruke predlaže da se obavezno zakaže sastanak sa predstavnicima “bosanske zajednice” jer oni imaju “pomiješana osjećanja”pa je prema njima potrebno agresivno reagovati.

- Sent Luis je najveća bosanska zajednica u Americi koja broji oko 80.000 ljudi. Sa njima se nikada niko iz višeg rukovodstva Demokratske stranke nije susreo. A podsjećam da je Barak Obama 2008. Godine u Misuriju izgubio sa 3.903 glasa u odnosu na Džona Mekkejna. Zbog toga prema tim glasačima treba nastupiti agresivno – piše u mejlu koji je Džon Vest uputio Džonu Podesti.

Ovo je možda jedini slučaj kada se „Podesta group“ bavila Bosnom i Hercegovinom .

Ipak, četiri godine kasnije „Podesta group“, agresivno se ukazala u Bosni i Hercegovini i to pismom u kome upozorava vlastodršce da su nakloni pri dodjeli tendera prema firmi „Sarajevoinvest“ u vlasništvu Momčila Krajišnika Po njima Krajišnik, mimo zakona prodaje impregnirane trupce,  a to bi mogli da urade oni jer su krenuli u investicioni proces koji imaju u preko 60 zemalja svijeta.

Na samo početku, onome ko se iole ozbiljno bavi pričom o međunarodnom lobiranju, u oči upada da pismo nije napisano na engleskom jeziku i da uz njega ne ide prevod na jezike koje koriste narodni u BiH. Potpisnik pisma je izvjesni Tomislav Lazić, čija funkcija nije poznata .

Detaljnom provjerom , Gazeta je utvrdila da je Tomislav Lazić- sin, mnogo poznatijeg Nebojše Lazića –Zenge i da nije riječ o međunarodnoj logističkoj organizaciji već off shore kompaniji .Tomislav Lazić je rođen 22. septembra 1998. godine a u vrijeme osnivanja kompanije „Podesta group llc“, 7. novembra 2017. Godine, imao je nešto više od 19. godina. Kao osnivač firme , vodi se Nebojša Lazić koji je u tom trenutku imao 53. godine i nastanjen je na adresi Elmhurst u Njujorku. Lazići tvrde da je „Podesta“ kupila i firmu „Meridijana“ u Bijeljini, te da na njih „negativne pojave i loše prakse ugrožavaju poslovanje i dovode ih u poziciju da obustave proizvodnju  i odustanu od daljih investicija ...“

Činjenica je da Lazićeva „Podesta“ nema prihoda i da procese koje imaju pokrenute u preko 60 zemalja ne vidi niko izuzev on. Nadalje, impregniranje trupaca je prljava tehnologija i za sada u RS niko nije dobio ekološku dozvolu , znači nema je ni „Sarajevoinvest“, niti Meridijana. Svi sertifikati koji su do sada izdati Meridijani su istekli još 2015. godine , znači dvije godine prije od osnivanja „Podesta group llc“.Jedino što veže lobističku  „Podestu“ i „Lazićevu Podestu“ je stav da je prihvatljivo da političar privatno ima jedan, a da zvanično zastupa sasvim drugi stav o istom pitanju.

„Podesta group llc“ je pravi mamac za klenove sa naslovima tipa „ Američka firma traži da Milorad Dodik zaustavi namještanje poslova Krajišniku“.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba