16.9.19.

Pogled sa rezervne klupe




Šta se i radi


Suzana Gašić će sutra biti izabrana za novog ministra trgovine i turizma u Republici Srpskoj .Odlučio je to nakon telefonskih konsultacija Nedeljko Čubrilović. On je poslušao savjet „svojih“ iz Prijedora da je trenutno pametnije dalje nervirati Marka Pavića, nego biti pošten prema svojima i ministra iz Foče zamijeniti barem ministrom iz istočnog dijela RS.
  „Pametan dobije veći korist od neprijatelja nego glup od prijatelja“ – poslovica je koju bi trebali shvatiti Čubrilovićeva družina širom republike .To znači da njemu nije u interesu širenje tek osnovane partije i da će se zadovoljiti  uslovnim funkcionisanjem nekoliko odbora u Krajini .
Takav Demos na narednim izborima , ako uopšte na njih i izađe, biće na nivou statističke greške, dok će „kadrovi“ potražiti utočite kod onih koji više daju. Spomenka u Zvorniku i Spomenko u Foči u tom slučaju su penzioneri a nekada su bili perspektivni kadrovi mlade partije.
 Znaju oni dobro da „Dobrog konja ne možeš uzgojiti u dvorištu“, ali to još nije shvatio već kandidat za gradonačelnika, Draško Stanivuković.
Na boravak između sjaja i bijede, naučio ga je predsjednik PDP Branislav Borenović koji 2019.godine reaguje na stav SDA o „Republici BiH“ izrečen na prošlom kongresu, kome je i sam prisustvovao. Nema tog dvorišta u kome bi Stanivuković objasnio sadašnje i nekadašnje trućkanje svog predsjednika .
„Ako se dvije ribe svađaju u vodi , provjerite da li je Englez u blizini“-poslovica koja tačno objašnjava šta Borenović misli ali i šta se trenutno dešava u Socijalističkoj partiji Republike Srpske.
 Petar Đokić se brani od onih koji ga nisu napali, a dobar je sa onima koji su Borenoviću kazali da isti stav SDA prije četiri godine , kome se on sada protivi, dobar za njihovu budućnost.
 Konkretno, Đokić bi mogao da nadrlja zato što je učinio povoljnost Vuku Hamoviću, koji je slučajno registrovan u Velikoj Britaniji. Teško, ili gotovo nemoguće.
“Dajte mi Dačića, smijeniću Vučića“-izjavio je nedavno Dragan Đilas. Prevedeno na Republiku Srpsku to znači da, ko ima Đokića može da smijeni i Dodika.
 Taj plan je krenuo fingiranjem sukoba unutar Socijalističke partije. Đokić, kod nutar svojih traži Dodikovu frakciju ili „nekoga ko želi njegovu krunu na glavi“, kako bi tome skinuo i krunu i glavu pa je bacio u zagrljaj Mirku Šaroviću. Dugo su nedavno o budućnosti RS i BiH pričali Šarović i Đokić. Mirko je kolegi prenio  iskustva u namještenim istragama, pa mu je ponudio i svoje veze sa „nekim ljudima“.
“Onaj koji putuje sam može krenuti odmah ;ali onaj koji putuje sa drugim mora čekati na drugog, i može proći puno vremena prije nego što krenu“
Za to vrijeme socijalisti ćute .
Samo je bivši ministar Milenko Savanović napisao nekoliko rečenica pod naslovom : Socijalisti, ne ćutati!
Dobro, uradio je to nakon što nije dobio ministarsku poziciji i poslije ekspresne smjene u opštinskom odboru. Ipak, nakon svega je zaključio da „mudrog usta čuvaju“, ali ćutanje nije uvijek zlato i da ono može biti i živo blato u kome je on.
U živom blatu su i četiri frakcije unutar Demokratskog narodnog saveza. O njima u nekom drugom pogledu jer će i onako biti tema na narednom okupljanju Saveza nezavisnih socijaldemokrata.
Z.Šarenac
sarenac@gazeta.ba