30.12.19.

Đokić pred smjenom

Pogled sa rezervne klupe


Šta se i radi


Višković “nanišanio” Đokića zbog sumnjivih koncesija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uskoro bi mogao zakazati tematsku sjednicu Vlade o energetici, nakon što je na poslednjem zasijedanju istakao da se ne realizuju planirane aktivnosti i da postoji mnogo toga sumnjivog po pitanju koncesija u ovoj oblasti.
Prema dobro obaviještenim izvorima bliskim Vladi Republike Srpske, Višković je ministru energetike I rudarstva Petru Đokiću na poslednjoj sjednici Vlade otvoreno poručio da je upoznat sa činjenicama o davanju koncesija sumnjvim firmama koje imaju jednog ili ni jednog zaposlenog i nemaju pozitivno poslovanje ni potrebne reference, na šta prvi Socijalista nije imao odgovor.
Višković je takođe istakao da Srpska u oblasti energetike ne ispunjava zacrtane ciljeve, te da je zakazivanje tematske sjednice logičan slijed događaja s obzirom na okolnosti.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba

24.12.19.

Sukob Stanivuković-Lukač po CIA modelu



Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi




Ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske  Draganu Lukaču nije smio da puke film.

Tačka.

Politički mat iz otvaranja doživio je neko kome gubljenje živaca nije u opisu posla i zbog toga treba da snosi političke posljedice.

 Saznanja, čiji je projekat Draško Stanivuković & co , upravo treba da ima MUP RS i njen ministar. Taj podatak, morali su da imaju i ostali funkcioneri Republike Srpske, znatno prije sjednice na kojoj se očekivao „ scenario“ viđen kod Aljiba Kurtija na Kosovu.

https://youtu.be/NZ-vhSz7yYg

Draško Stanivuković i ekipa ne griješe u dobijenim uputstvima od stranih mentora a u ovom slučaju se primjenjuju CIA modeli.

Na samom početku je potrebna provokacija,a ona se desila prije ulaska u zgradu skupštine kada je mlađani Ivan Begić, uz opasku snimaj , odmah nakon izlaska iz automobila, ponudio NATO zastavu članu Predsjedništva iz Republike Srpske.

 Drugi čin desio se pri samom izlaganju Programa reformi, gdje glavnu ulogu preuzima Stanivuković mašući zastavom ispred svečane govornice. Svečana je valjda što se sa nje obraćaju uvaženi gosti i funkcioneri RS.Takav scenario je višeđen već u Sjevernoj Makadoniji kaada je žrtva bio Zoran Zaev.

https://flashvideo.rferl.org/Videoroot/Pangeavideo/2017/04/e/e2/e29b7451-4fd4-43c7-b21e-c30ccd235ded.mp4
 U nastavku, po matrici, da je potrebno da glumi žrtvu, desio se kontakt između njega i ministra Lukača.

Posljednja faza, po prospektu je organizacija protesta protiv tog čina nasilja.

Ovako, ili bar slično na praktičnim primjerima iz prošlosti, neko je morao da upozori vlast u Republici Srpskoj-Dodika, Cvijanovićku, Viškovića ali i sve ostale koji se ozbiljno bave analitikom i procesima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. 

Stanivukovićev cilj nije kako kaže  da se bori protiv „mušica ili nebitnih likova“ već da derogira najveće zakonodavno tijelo Republike Srpske.

Plan je da se napravi Otvoreni parlament na livadi a to, opet po uputvstvu, dovodi do nasilja i potpune anarhije.

Drašku Stanivukoviću je već stigla podrška iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH koji su oštro osudili napad ministra policije na narodnog poslanika.

 ''Ovo nije način da se rješavaju neslaganja u mišljenjima. Oštro osuđujemo fizike napade i pozivamo potrebu za profesionalnim, civilizovanim dijalogom'', saopšteno je iz Ambasade.
Pametnom dosta.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba









Smijenjen Trninić



Smijenjen Trninić


Pogled sa rezervne klupe


Šta se i radi



Premijer Radovan Višković, smijenio je ministra saobraćaja i veza Neđu Trninića.

Višković je to uradio na zahtjev Kluba poslanika DNS-a u NSRS uz podršku poslanika u PS BiH Nenada Nešića.

Do izbora novog ministra v.d će biti upravo premijer. 

Ovim je zvanično započelo penzionisanje lidera DNS-a Marka Pavića koji je izgubio većinu u svim organima stranke.

Neđo Trninić je u proteklom periodu podržao prijedlog da Draško Aćimović bude ministar u Savjetu ministra.

Njemu se zamijera i sukob sa Zoranom Obrenovićem koji sada predsjedava Regionalnim odborom te stranke, a koji je podržao Nenada Nešića i Darka Banjca.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba


21.12.19.

Počasni Marko Pavić

Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi





Interesna zajednica Marko Pavić-Vedran Jarić &co u narednoj sedmici pokušaće da, iz stanke u kojoj su izgubili osnovu postojanja, isključe "neposlušne" kadrove, prije svih Nenada Nešića i Darka Banjca.


Prvobitni plan je bio da se isključenje obavi na sjednici predsjedništva stranke a nakon spoznaje da u tom organu nemaju većinu, osmišljena je druga strategija koja je, kako sada stvari stoje, takođe osuđena na propast.


Naime, planirana je sjednica Glavnog odbora koji bi trebao da izbaci Banjca i Nešića i na njihova mjesta izabere druge kadrove.


Ipak, situacija na terenu je takva da Pavić i Jarić imaju podršku tek trećine članova i pored namjere da na početku kooptiraju dvadeset novih glasača.


Najaktivniji u lobiranju članova su ministri Neđo Trninić i Lejla Rešić i oni će po riječima šefa kluba poslanika DNS-a, Darka Banjca biti smijenjeni u narednoj sedmici.


Nepovjerenje u Jarićevu struju je još veće kada se saznalo da je rukovodstvu PDP nudio da će veliki broj nezadovoljnika u DNS-u , ukoliko budu poraženi i izbačeni iz stranke, preći u tu partiju.


Ovakve Jarićeve stavove ne podržava ni Milan Radović koji o isključenju Nešića i Banjca ima neutralan stav.


DNS (Pavić& Jarić), pokušao je koketiranje i sa SDA da bi osporili imenovanje Mlađana Božovića kroz navodno neslaganje Šefika Džaferovića ali je i to propalo i Savjet ministara će biti izabaran i bez kandidata njih (Božović i Mijatović) za koje nije završena provjera SIPA.


Poštujući dosadašnju ulogu Marka Pavića u brojnim aktivnostima na jačanju Republike Srpske, jedini častan izlaz mu je da preuzme poziciju počasnog predsjednika, a stranku prepusti ljudima koji imaju većinu.


Z.Šarenac


sarenac@gazeta.ba


17.12.19.

Jarić potopio Pavića





Pogled sa rezervne klupe

Šta se i radi



Jarić potopio Pavića







Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija prihvatio je prijedlog Nenada Nešića i na provjeru u CIK i SIPA  poslao ime Mlađana Božovića  kao kandidata za ministra za izbjeglice i ljudska prava .

Tegeltija i koalicija stranaka , cijenili su da je Božovićevo imenovanje sigurnije od Draška Aćimovića jer s obzirom na turbulencije u DNS-u ono sigura punu podršku poslanika Nenada Nešića.

 Osim te podrške ,osujećen je i plan Vedrana Jarića i talijanske koalicije da na mala vrata u Savjet ministara uvedu osobu kojoj bi centar moći i komanda bila izvan struktura partije, ali i predsjednika Marka Pavića.

 Jarić je uspio da namagarči iskusnog Pavića koji je poslije brojnih dobijenih bitaka sa Dodikom , pristao da stane na stranu talijanske mafije i otvoreno radi protiv Republike Srpske .

Već epohalno donošenje odluka na organima partije nakon Jarićevog prijedloga pretvorilo se u neviđenu podjelu stranke koja čini jedan od stubova Republike Srpske. Jarićevi lobisti predvođeni savjetnikom Mrvom Prstojevićem, uspjeli su da za samo sedam dana krivih procjena, Nenadu Nešiću, omoguće većinsku podršku u predsjedništvu stranke i nadmoć i nad osnivačem DNS-a Markom Pavićem.

Po nagovoru Ognjena Tadića danas je u Narodnoj skupštini pokušana i smjena šefa i zamjenika šefa Kluba poslanika DNS-a.

Za smjenu je bilo tri poslanika dok su preostalih pet odbili da mijenjaju trenutno rukovodstvo.

To je još jedan pokazatelj da su capre giovani (mladi jarići), trenutno bez podrške i bez kredibiliteta u stranci kojoj pripadaju.

 Zbog svega toga, izlišan bi bio i pokušaj da se zbog kršenja stranačke nediscipline iz stranke isključe Nenad Nešić i Darko Banjac, jer bi tako capre giovani doživjeli još jedan, konačan poraz, a predsjednika Marka Pavića stavili na mjesto dopisnog člana kakvi su i oni koji su cijeli proces otimanja DNS-a od Republike Srpske i počeli.

Nenada Nešić je za nekoliko dana dobio značajnu podršku odbora u Republici Srpskoj i njenu pripadaju svi mandata kojima sada raspolaže DNS. Izvjesno je da ministra Neđu Trninića , mijenja kadar DNS-a iz Zvornika, Zoran Obrenović a da će ime ministra umjesto Lejle Rešić, birati Darko Banjac. Za ostale kadrovske kombinacije je još rano prognozirati osim što je poznato da će to biti ljudi koji su u ovom trenutku pokazali lojalnost prema Nešiću i Banjcu.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba


16.12.19.

Arrivederci !




Pogled sa rezervne klupe

Šta se i radi


Arrivederci !

Vedran Fantinel Jarić, predstavnik talijanske manjine iz Mrkonjić Grada ,ha completamente distrutto DNS (potpuno je uništio DNS), podvaljujući za ministra lažnog eksperta, Draška Aćimovića.
Vođen ličnim interesima, quel giovane senza tessera, (taj mladić bez članske karte), umislio je da je veći i od njenog osnivača Marka Pavića, koalicionog sporazuma i svih nivoa vlasti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Giovane Vedran,(mladi Vedran), podijelio je stranku, onoga koji ga voli kao sina, na dvije potpuno polarizovane grupe da više ne postoje šavovi koji će spojiti podjele u njoj.
Ako Zoran Tegeltija, prihvati kandidaturu Mladena Božovića, što je izvjesno , imaće podršku poslanika Nenada Nešića , što je njemu trenutno najbitnije.
Jarić i talijanska manjina, u tom slučaju predložiće da se iz stranke izbace predlagač i njegova grupa te da stranka odlazi u opoziciju. Izbacivanje iz stranke može predložiti predsjednik a isključivanje potvrđuje predsjedništvo, gdje Jarićeva grupa nema većinu .
Time će, giovane Vedran, potpuno uništiti kredibilitet Marka Pavića , što mu je, kako stvari stoje, i bio krajnji cilj. Uništavajući Pavića sa njim uništava i salonskog pisara i ministricu Lejlu Rešić, ali i ministra Neđu Trninića i na kraju i svoje poslove koje dobijao na njihovo ime. Nije daleko od istine da će DNS na njihova mjesta predložiti neke nove kadrove.
 Opozicioni Jarić, u tim vodama ne pliva, jer nema načina da odgovori zašto je prevario kompletnu interesnu grupu okupljenu oko njega.
Podsjetimo da je Jarić obećao i da će Nedeljko Kesić preuzeti odbor DNS-a u Mrkonjić Gradu kako bi udario na glasačku bazu Zorana Tegeltije. Od toga više nema ništa, jer je čak i Kesić shvatio da je upao u krug italijanskih prevaranata.
I truffatori italiani nel loro gregge hanno anche ricevuto gruppi di interesse dalla SDS, im piu rumorosi sono l'ex ministro Dragan Mektić e il vicino Aleksandra Pandurević. (Talijanski prevaranti u svoje jato primili su i interesne grupe iz SDS-a a najglasniji su bivši ministar Dragan Mektić i komšinica Aleksandra Pandurević)
 
Arrivederci !

Z.Šarenac
sarenac@gazeta.ba

13.12.19.

Još jedna drska prevara Vedrana Jarića



Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi



Još jedna drska prevara Vedrana Jarića



Draško Aćimović, kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH, danas se pohvalio podrškom Federacije italijanskih industrijalaca „Confindustria Est Evropa“ koju je potpisao potpredsjednik Erich Cossutta.

Gazeta je provjerom boniteta organizacije došla do saznanja da je taj dokument ponovo nastao u kuhinju dopisnog člana DNS-a, Vedrana Jarića , koji na sve načine pokušava da bude iznad organa te stranke .

Naime, Confindustria Est Evropa zaista postoji i njen je osnivač Marco Fantinel, ni manje ni više već zet Vedrana Jarića .
On je prije nekoliko godina oženio njegovu sestru Sonju i sada žive u Italiji .
U svom vlasništvu imaju vinariju Fantinel i redovno učestvuju na Vinosauru u Banjaluci.


Jarićeva borba da po svaku cijenu Aćimović bude ministar, mada sa Italijom i nema neke veze, otvara pitanja političke korupcije , odnosno sa pravom se može konstatovati  da je neko ko nije član političke partije kupio mjesto ministra u Savjetu ministara.
Da prevara bude veća industrijalci znaju da Aćimović pripada familiji Nanut koja je članica poslovne zajednice Italije.


SNSD je danas saopštio da do ponedeljka čeka usaglašen prijedlog DNS-a  i da je pravo prijedloga imao i poslanik u Parlamentu BiH Nenad Nešić, koji je na istu poziciju kandidovao Mladena Božovića iz I.Sarajeva.

DNS se potpuno polarizovao oko imena kandidata ps su moguće razne varijante raspleta. Izvjesno je da Aćimović nema podršku šest od devet predsjednika Regionalnih odbora i da se tokom večeri održavaju brojni sastanci opštinskih organizacija te stranke. Kako saznajemo na dnevnom redu je podrška jednom od dvojice kandidata.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba


10.12.19.

Vri u DNS-u



Pogled sa rezervne klupe


Šta se i radi

Draška Aćimovića, od devet predsjednika Regionalnih odbora podržavaju samo tri.
Veliki broj predsjednika Opstinskih i Gradskih odbora DNS, takodje se protivi da potredsjednik SDP i bivši savjetnik Petra Djokica preuzme funkciju ministra u Savjetu ministara.
U DNS  smatraju da su dobili  Aćimovica kao kuma Vedrana Jarića a ne osobu koja je na izborima zaslužila da bude ministar.
Jarić lobira po Republici i moli za podršku Aćmoviću samo da bi ostvario svoje interese. Posebno se naglašava  nezadovoljstvo i u gradskim odborima Prijedor i Banja luka jer je Aćimović  veliki lobista za NATO i unitarnu BiH.
Z.Šarenac

Vedran i ostali jarići


Pogled sa rezervne klupe


Šta se i radi



Voli se Vedran Jarić, neformalni savjetnik svih funkcionera DNS-a, pohvaliti dobrim odnosom sa liderom te partije Markom Pavićem .Na slikama, Pavić spava, jede , razmišlja ...
Funkcija prijatelja stranke podrazumijeva i kadrovanje tj. u svakom trenutku iz rukava se neko „gura“.Uglavnom su to Jarićevi drugovi, kumovi, nestranačke ličnosti ili eksperti iz raznih oblasti.
U njegovoj glavi je nikla i ideja da se napravi svojevrsni „konzorcijum“ ljudi koji će uložiti novac u DNS da bi potom, kada naprave dobar izborni rezultat, oni između sebe podijelili funkcije , položaje i višestruko vratili uloženo.
 DNS je od tog trenutka postao interesna grupacija a lider partije marioneta sa kojim se igraju Jarićevi ulagači. Formalni predsjednici opštinskih odbora stranke uglavnom služe kao glasačka mašinerija, dok njihovi kadrovski prijedlozi uglavnom završavaju na Jarićevom kafanskom stolu .
Na njemu se vijeća , ocijenjuje, ljudi proglašavaju podobnima a onim drugima dodijeljuju se ružni epiteti.
Koliko je Jarić uživljen u kadrovsku priču pokazao je i dan kada je za predsjednika opštinskog odbora u Mrkonjić Gradu kandidovan Nedeljko Kesić, član „konzorcijuma“ , a za ministra za ljudska prava i izbjeglice Draško Aćimović , njegov kum. Usput, nekadašnji Srbin, kako se izjasnio na posljednjem izbornom procesu , Aćimović se proglasio Talijanom .
Nekadašnji igrač Adama Šukala, Nermina Nikšića, estradni umjetnik Aćimović, u sebi ima više ukrajinske ili bugarske krvi od talijanske, ali je bitno da svaku poteže u zavisnosti na kojem projektu radi.
 U ovom slučaju, nakon što je Gazeta provjerila informacije , Aćimović je na platnom spisku obavještajne službe Ukrajine a oni su kao projekat EU u BiH. Budžet projekta je dva miliona eura i do sada je korišten za Aćimovićevo angažovanje u SDP.
 Malo je poznato da je on nakon što je napustio SDP bio angažovan kao savjetnik ministra Petra Đokića za međunarodno poslovanje i strane investicije da bi preko noći voljom „konzorcijuma“ i Vedrana Jarića postao kandidat za ministra umjesto generalnog sekretara DNS-a Dragutina Rodića.
 Analogijom i Jarić i Aćimović su dio istog projekta a on je u stvari rušenje budućeg saziva Savjeta ministara ali i slabljenje Milorada Dodika .
Da nije tako, bilo bi lakše objasniti kadrovima DNS-a da dvije nestranačke ličnosti imaju veći interes od njih koji su i ostvarili dobar koalicioni rezultat. Naravno, tu je i otvoren sukob sa SNSD-om.
SNSD sada ostaje da prihvati zmiju u njedrima ili da od koalicionog partnera traži drugo ime.
 Postoji i treća varijanta da kandidata za ministra predloži Ujedinjena Srpska.

Z.Šarenac
sarenac@gazeta.ba

9.12.19.

Ko štiti kapital Nedeljka Kesića ?



Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi





Ko štiti kapital Nedeljka Kesića ?




Nekadašnji direktor HE“Bočac“, Nedeljko Kesić , čekajući „obećano zaposlenje“ , odlučio je da se aktivno upusti u političke vode .

Ovaj put izabrao je Demokratski narodni savez uz ambiciju da preuzme odbor te partije u Mrkonjić Gradu, bude kandidat za načelnika i nastavi da vlada tom opštinom kao što je to činio i u prošlosti.

Za te nakane angažovao je Vedrana Jarića , najaktivnijeg simpatizera DNS-a od njegovog osnivanja .Jarić će u svojstvu savjetnika lobirati kod Marka Pavića i stvari bi trebale da se odvijaju kako je Kesić zamislio. Naravno, Pavić će za usluge dobiti onoliko koliko zatraži a Jarić će i dalje ostati na poziciji u stranci u kojoj nije član, nekoga koga predsjednik „voli kao sina“.

Nije tajna da Nedeljko Kesić ima čime da plati Jarićeve usluge kao što nije tajna da u DNS-u to tako i funkcioniše. Višemilionsko bogatstvo nekadašnjeg udbaša a kasnije višegodišnjeg direktora HE“Bočac“ više i nije sakriveno nakon što je firma „Nes“, koja se vodi na njegovom sinu Sretenu kupila značajan dio akcija „Krajinapetrola“.Namjera je , kada se domognu većinskog vlasništva, ta firma po znatno većoj cijeni proda firmi INA i na taj način uveća na sumnjiv način stečen kapital.

Kesić je trenutno „ozračio“ samo tri miliona mada se po prijavi njegovog nekadašnjeg saradnika Zdravka Kovačevića, to bogatstvo mjeri stotinama miliona KM.

Kovačević je protiv Kesića podnio ukupno 38 prijava i one su, nakon što su provedene istražne radnje, sada u nekoj od ladica u Tužilaštvu, jer Kesić je spreman i da plati te usluge samo da se postupci protiv njega okončaju i tako sačuva kapital stečen na nelegalan način.

Na početku je Zdravku Kovačeviću nudio 100.000 KM da ćuti a kada to nije urodilo plodom onda je snagu i novac usmjerio prema onima koji štite trenutno najvećeg tajkuna u Republici Srpskoj. Kovačević tvrdi da je Kesić bogatstvo stekao veliki prevarama i da je u stvari riječ o novcu stečenom na kriminalan način navodeći načine u desetinama tendera gdje je HE“Bočac“ služio kao klasična praonica para.

„Posebno se to donosi na gradnju HE“Bočac  2“ koja je umjesto pet miliona koštala nevjerovatnih 42. miliona maraka“-rekao je Kovačević napominjući da je Kesić imao podršku Ljubinka Lekovića koji mu  je bio predsjednik komisije za nabavke.

 Koliko je Leković bio bitan Kesiću govori i podatak da je zbog njegovog imenovanja je došlo do sukoba između Nedeljka Kesića i Zorana Tegeltije. Kada je Kesić uspio stabilizuje Lekovićevu poziciju sukob između njega i Tegeltije traje nesmanjenom žestinom. Da bi sa sebe skinuo pritisak, Nedeljko Kesić je rukovođenje firmama prepustio sinu Sretenu.

 Na Sretenu Kesiću vode se i kompanije „Nes petrol trade“ koja se bavi prodajom nafte i naftnih derivata. Istu djelatnost ima i na njega je registrovana firma „Naftabat“ iz Ljubljane, dok se „Nes plus invest „ iz Novog Sada bavi nekretninama . On vlasnik i kafića “Krug” u centru Banjaluke, a do skora je u svom vlasništvu imao u restoran „Zaplet“ u Banjaluci. Aktivan je i u osiguranju EUROS.

Izvjesno je da se mladi Kesić nije za pet godina i tri mjeseca koliko se vodi kao direktor uspio toliko obogatiti već da se u transakcijama koristi novac njegovog oca koji je vlasnik brojnih stanova i poslovnih prostora u Banjaluci, Beogradu i Novom Sadu, a zakupci su uglavnom osiguravajuće kuće i banake.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba




5.12.19.

Турски ток



РТ: Србија ће ускоро добити руски гас преко „Турског тока“




Очекује се да ће радови на продужењу гасовода "Турски ток" у Србији бити завршени током наредних недеља, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Србија је повезана са гасоводном мрежом која је продужетак гасовода `Турски ток`...“ рекао је Путин, додајући да је постигнут договор о повећању капацитета за складиштење гаса у српским подземним објектима са 750 милиона кубних метара на две милијарде кубних метара.

"Не сумњамо да ће имплементација ових великих енергетских пројеката помоћи да се значајно ојача енергетска сигурност не само у Србији, већ и у целом региону Балкана и Европе у целини", рекао је руски председник.

Пројекат "Турски ток", који су Москва и Анкара договориле пре три године, састоји се од два крака годишњег капацитета 31,5 милијарди кубних метара. Први крак ће испоручивати руски природни гас директно у Турску, док се други протеже до турско-европске границе како би стигао до европских купаца. Прве испоруке руског гаса овим гасоводом предвиђене су за крај ове године.

Руски енергетски гигант "Гаспром" почео је да у октобру пуни први крак морског дела гасовода. Пројекат "Турски ток" креиран је као алтернатива "Јужном току" кроз Бугарску, пројекат који је земља укинула под притиском ЕУ и САД.

Извор: Восток / РТ