23.7.20.

UIO nije turistička organizacija



Šta se i radi







Konačno je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija , izustio ono što se godinama provlači kroz uši da će Svjetlana Perković biti njegov kandidat za direktora Uprave za indirektno oporezivanje .
„Treba znati da se Srbi nikada nisu nalazili na čelu uprave. Dva mandata je direktor bio iz reda Bošnjaka , dva iz reda Hrvata i smatram da je došao red na srpski narod , a tako je dogovoreno kada je formirana ta uprava , da će se direktori mijenjanti po nacionalnom ključu“-rekao je Tegeltija .

Toga dana je trebalo vidjeti osmjeh i stav Svjetlane Perković koja se bezmalo dvije godine priprema da preuzme najvažniju instituciju u Bosni i Hercegovini .Ceca Ženeva kako su je prozvale kolege , spriječena je da lijepu vijest proslavi odlaskom na neku turističku destinaciju, ili bar u Albaniju odakle je softver kao najranjiviji dio Uprave nabavila „vizuelnim pregledom“.
Istina je ono što kaže Tegeltija da Srbin nikada nije bio na čelu uprave, isto kao što je istina da je u organizaciju UIO uvaljen IT sektor da bi se po nacionalnom ključu dijelilo šest pozicija .

Ako se stvar pogleda sa ozbiljne strane, Srbi su na čelu Sektora za carine kao najvažnijeg sektora od osnivanja UIO. Gotovo da se zaboravlja uloga Bogdana Novakovića koji je u vrijeme Kemala Čauševića postradao najviše srpskog kadra. Potom Zdravka Cvjetinovića koji je smijenjen sa te pozicija da bi nekoliko godina kasnije dokazao svoju nevinost u akciji „Pandora“, te Vladimira Dragičevića koji već dvije godine aktuelni pomoćnik direktora za taj sektor.

„B“ komponetu predstavljaju Muharem Mašinović, kao pomoćnik direktora  za poreze i Elvir Muminović-vođa Sektora za poslovne usluge .Malo je poznato , ili gotovo je  u tišini prošao veliki sukob među Bošnjacima oko pozicije šefa Regionalnog centra Banjaluka .Tu je dugo godina stolovao Hasan Kahrić , da bi ga nakon konkursne procerdure zamijenio Bego Dudaković , bratić mnogo poznatijeg Atifa .
„Mi se kao borimo za poziciju prvog čovjeka UIO a u međuvremenu šef svim carinicima od Broda do Izačića je Dudaković „- izgovorena je istina Srba koji rade na tom području .

Hrvate trenutno predstavljaju direktor UIO Miro Džakula i pomoćnik direktora za provođenje propisa Slavica Krešić.
Miro Džakula jeste odradio dva mandata , isto onoliko koliko je i njegov prethodnik Kemal Čaušević.Opet, istine radi, ta pozicije je uvijek vezivana za izbor direktora SIPA-agencije u kojoj od osnivanja direktoruju Srbi.

„Možda je Tegeltija umjesto Cece mislio da rehabilituje Zdravka Cvjatinovića pa je pokrenuo inicijativu da Srbi dobiju mjesto prvog čovjeka UIO“-kažu mi prjetelji koji pretpostavljaju da bi drugi dio SNSD bio zadovoljniji sa tom kombinacijom .
Zdravko Cvjetinović, jeste dokazao da je nevin za ozbiljne optužbe sa kojima je bio suočen i to bi bila jedna vrsta kompenzacije za pretrpljenu torturu .Isto tako , već dugo godina se kao najozbiljniji srpski kadar za poziciju prvog čovjeka UIO pominje ime Borisa Spasojevića iz Laktaša .

Ceca je za ove igrače turistički radnik.

Z.Šarenac
sarenac@gazeta.ba