Популарни постови

27.9.19.

Pogled sa rezervne klupe ( video)

Nenad Nešić, direktor Puteva Republike Srpske, sinoć je proslavljao rođenje djeteta.Na proslavu se odazvalo oko 400.gostiju iz svih političkih partija.Koliko je bilo veselo pokazuje i kratak video snimak na kome slavljenik nogom udara u hrpu novčanica.Samo bahato!

Pogled sa rezervne klupe







Šta se i radi

Ministar Srđan Rajčević, odbio je kao neosnovanu žalbu Univerziteta za poslovne studije Banjaluka na rješenje republičkog prosvjetnog inspektora kojim je dat nalog da bude poništena diploma direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića.




25.9.19.



Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi



Više nije ni tajna da se poslanički klub Demokratskog narodnog saveza sastoji od četiri dijela i da im je osim bezrezervne ljubavi prema predsjedniku Marku Paviću, sve ostalo različito. Brojne su nesuglasice, ali je na površinu isplivala podjela o rasporedu 14,28 % kadrova dobijenih koalicionim sporazumom. Istina, u prvom popisu DNS-u nije pripadao Kosmos ali su ga dobili odmah nakon što je krater na mjesecu pripao opštini Jezero.
Sjetih se vica o farbanju mjeseca u različite boje. Rus ga ofarbao u creveno , Amerikanac na njega napisao Koka kola, a Mujo ispod napisao proizvedeno u Hadžićima .
Tako će biti i sa Kosmosom .Socijalisti uništili a jedno je ostalo da nekadašnji poslanik te partije dopiše da ga je potpuno poravnio DNS. Autonomni djelovi DNS-a prvo su zakuvali oko direktora šumskih gazdinstava. Galića i Dubravca za prsa je pobijedila Dragana Vukčević. Glupo je sada nagađati da je Darko Banjac nakon „kafe „ sa Nikolom Špirićem i to u sred zasjedanja Narodne skupštine izmislio ime, možda je bolje reći da je to prijedlog njegove grupe i da to treba da aminuje Marko Pavić.
 Buran je dan iza starine Marka .
Mućak Marijanović je konačno prošao na jednom tenderu u opštini Prijedor, pa se silom prilika morao sastati sa Nenadom Nešićem. Naravno, priča je osim o razvojnim kapacitetima opštine svedena na kadrovanje. Naime, Banjčeva grupa, u kojoj je i Nešić, zatražila je od stranačkog prvaka da se za direktora Agencije za osiguranje obavezno postavi Slaven Dujaković.
Starina Marko od stotinu ljeta, primio je k znanju taj prijedlog i iznio svoj da bi na tom mjestu najbolji bio Dragan Jokić iz Srpca. Uslijedile su potom prijeteće poruke da će on i još njih četvorica napustiti DNS, formirati novu partiju i da se Marko od stotinu ljeta ne smije šaliti sa njima jer su neki drugi prepoznali Nešićev kapacitet u Parlamentarnoj skupštini BiH.
Povrh toga predsjedniku su zaprijetili i drugim predsjednikom i njegovom familijom. Pavić ima problema i sa familijom ministrice Lejle Rešić pa bi se najradije odrekao i njenih usluga, posebno u građevinarstvu. Da bi upotpunio familijarnu priču u drugom planu je porodični biznis i ministra Neđe Trninića. Regionalni odbor DNS sa sjedištem u Zvorniku, gotovo javno se protivi da on obavlja javnu funkciju jer ako već privatno dobro sarađuje sa institucijama onda je i sasvim u redu da tako i ostane. (nastaviće se)

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba



24.9.19.

Zenga milioner


Stigao je o demant na jučerašnju objavu.Naime, Zenga je dobio potvrdu od banke iz Gane da na računu ima oko 13.miliona dolara.Slučajno sam i ja dobio od iste banke 15.miliona.🤔🤐🤓

23.9.19.



Pogled sa rezervne klupe (4)



Šta se i radi



Organizacija “Vikiliks” objavila je davno više od 2.000 privatnih i-mejl poruka Džona Podeste, nekadašnjeg  šefa izbornog štaba predsjedničkog kandidata Demokrata Hilari Klinton.

Sadržaj mejlova podigao je buru u američkoj predsjedničkoj kampanji prije svega zbog navoda Hilari Klinton da je prihvatljivo da političar privatno ima jedan, a da zvanično zastupa sasvim drugi stav o istom pitanju.

 Interesantno je da se u jednom i-mejlu pominje i Bosna i Hercegovina, preciznije,stanovništvo SAD-a, porijeklom iz BiH. U poruci koji je aktivista Demokrata Džon Vest poslao Džonu Podesti još u oktobru 2015. godine, šefu kampanje Klintonove skreće se pažnja na “Bosanske Amerikance” u državi Misuri, odnosno u jednom od najvećih gradova u toj državi, Sent Luisu. Navodi se da u Sent Luisu živi oko 80.000 ljudi porijeklom iz BiH i da na njih treba obratiti posebnu pažnju. Osim Misurija, kao strateški važna procjenjuje se i država Ajova, a pisac poruke predlaže da se obavezno zakaže sastanak sa predstavnicima “bosanske zajednice” jer oni imaju “pomiješana osjećanja”pa je prema njima potrebno agresivno reagovati.

- Sent Luis je najveća bosanska zajednica u Americi koja broji oko 80.000 ljudi. Sa njima se nikada niko iz višeg rukovodstva Demokratske stranke nije susreo. A podsjećam da je Barak Obama 2008. Godine u Misuriju izgubio sa 3.903 glasa u odnosu na Džona Mekkejna. Zbog toga prema tim glasačima treba nastupiti agresivno – piše u mejlu koji je Džon Vest uputio Džonu Podesti.

Ovo je možda jedini slučaj kada se „Podesta group“ bavila Bosnom i Hercegovinom .

Ipak, četiri godine kasnije „Podesta group“, agresivno se ukazala u Bosni i Hercegovini i to pismom u kome upozorava vlastodršce da su nakloni pri dodjeli tendera prema firmi „Sarajevoinvest“ u vlasništvu Momčila Krajišnika Po njima Krajišnik, mimo zakona prodaje impregnirane trupce,  a to bi mogli da urade oni jer su krenuli u investicioni proces koji imaju u preko 60 zemalja svijeta.

Na samo početku, onome ko se iole ozbiljno bavi pričom o međunarodnom lobiranju, u oči upada da pismo nije napisano na engleskom jeziku i da uz njega ne ide prevod na jezike koje koriste narodni u BiH. Potpisnik pisma je izvjesni Tomislav Lazić, čija funkcija nije poznata .

Detaljnom provjerom , Gazeta je utvrdila da je Tomislav Lazić- sin, mnogo poznatijeg Nebojše Lazića –Zenge i da nije riječ o međunarodnoj logističkoj organizaciji već off shore kompaniji .Tomislav Lazić je rođen 22. septembra 1998. godine a u vrijeme osnivanja kompanije „Podesta group llc“, 7. novembra 2017. Godine, imao je nešto više od 19. godina. Kao osnivač firme , vodi se Nebojša Lazić koji je u tom trenutku imao 53. godine i nastanjen je na adresi Elmhurst u Njujorku. Lazići tvrde da je „Podesta“ kupila i firmu „Meridijana“ u Bijeljini, te da na njih „negativne pojave i loše prakse ugrožavaju poslovanje i dovode ih u poziciju da obustave proizvodnju  i odustanu od daljih investicija ...“

Činjenica je da Lazićeva „Podesta“ nema prihoda i da procese koje imaju pokrenute u preko 60 zemalja ne vidi niko izuzev on. Nadalje, impregniranje trupaca je prljava tehnologija i za sada u RS niko nije dobio ekološku dozvolu , znači nema je ni „Sarajevoinvest“, niti Meridijana. Svi sertifikati koji su do sada izdati Meridijani su istekli još 2015. godine , znači dvije godine prije od osnivanja „Podesta group llc“.Jedino što veže lobističku  „Podestu“ i „Lazićevu Podestu“ je stav da je prihvatljivo da političar privatno ima jedan, a da zvanično zastupa sasvim drugi stav o istom pitanju.

„Podesta group llc“ je pravi mamac za klenove sa naslovima tipa „ Američka firma traži da Milorad Dodik zaustavi namještanje poslova Krajišniku“.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba


16.9.19.

Pogled sa rezervne klupe




Šta se i radi


Suzana Gašić će sutra biti izabrana za novog ministra trgovine i turizma u Republici Srpskoj .Odlučio je to nakon telefonskih konsultacija Nedeljko Čubrilović. On je poslušao savjet „svojih“ iz Prijedora da je trenutno pametnije dalje nervirati Marka Pavića, nego biti pošten prema svojima i ministra iz Foče zamijeniti barem ministrom iz istočnog dijela RS.
  „Pametan dobije veći korist od neprijatelja nego glup od prijatelja“ – poslovica je koju bi trebali shvatiti Čubrilovićeva družina širom republike .To znači da njemu nije u interesu širenje tek osnovane partije i da će se zadovoljiti  uslovnim funkcionisanjem nekoliko odbora u Krajini .
Takav Demos na narednim izborima , ako uopšte na njih i izađe, biće na nivou statističke greške, dok će „kadrovi“ potražiti utočite kod onih koji više daju. Spomenka u Zvorniku i Spomenko u Foči u tom slučaju su penzioneri a nekada su bili perspektivni kadrovi mlade partije.
 Znaju oni dobro da „Dobrog konja ne možeš uzgojiti u dvorištu“, ali to još nije shvatio već kandidat za gradonačelnika, Draško Stanivuković.
Na boravak između sjaja i bijede, naučio ga je predsjednik PDP Branislav Borenović koji 2019.godine reaguje na stav SDA o „Republici BiH“ izrečen na prošlom kongresu, kome je i sam prisustvovao. Nema tog dvorišta u kome bi Stanivuković objasnio sadašnje i nekadašnje trućkanje svog predsjednika .
„Ako se dvije ribe svađaju u vodi , provjerite da li je Englez u blizini“-poslovica koja tačno objašnjava šta Borenović misli ali i šta se trenutno dešava u Socijalističkoj partiji Republike Srpske.
 Petar Đokić se brani od onih koji ga nisu napali, a dobar je sa onima koji su Borenoviću kazali da isti stav SDA prije četiri godine , kome se on sada protivi, dobar za njihovu budućnost.
 Konkretno, Đokić bi mogao da nadrlja zato što je učinio povoljnost Vuku Hamoviću, koji je slučajno registrovan u Velikoj Britaniji. Teško, ili gotovo nemoguće.
“Dajte mi Dačića, smijeniću Vučića“-izjavio je nedavno Dragan Đilas. Prevedeno na Republiku Srpsku to znači da, ko ima Đokića može da smijeni i Dodika.
 Taj plan je krenuo fingiranjem sukoba unutar Socijalističke partije. Đokić, kod nutar svojih traži Dodikovu frakciju ili „nekoga ko želi njegovu krunu na glavi“, kako bi tome skinuo i krunu i glavu pa je bacio u zagrljaj Mirku Šaroviću. Dugo su nedavno o budućnosti RS i BiH pričali Šarović i Đokić. Mirko je kolegi prenio  iskustva u namještenim istragama, pa mu je ponudio i svoje veze sa „nekim ljudima“.
“Onaj koji putuje sam može krenuti odmah ;ali onaj koji putuje sa drugim mora čekati na drugog, i može proći puno vremena prije nego što krenu“
Za to vrijeme socijalisti ćute .
Samo je bivši ministar Milenko Savanović napisao nekoliko rečenica pod naslovom : Socijalisti, ne ćutati!
Dobro, uradio je to nakon što nije dobio ministarsku poziciji i poslije ekspresne smjene u opštinskom odboru. Ipak, nakon svega je zaključio da „mudrog usta čuvaju“, ali ćutanje nije uvijek zlato i da ono može biti i živo blato u kome je on.
U živom blatu su i četiri frakcije unutar Demokratskog narodnog saveza. O njima u nekom drugom pogledu jer će i onako biti tema na narednom okupljanju Saveza nezavisnih socijaldemokrata.
Z.Šarenac
sarenac@gazeta.ba