Популарни постови

18.12.21.

Ексклузивно :Ко су осумњичени за напад на уставни поредак БиХ?


 

 

 

Тужилаштво Босне и Херцеговини отворило истрагу за напад на уставни поредак.

 

Тужилац Тужилаштва БиХ Олег Чавка отворио је истрагу у  предмету који се води у том тужилаштву број: Т 20 0 КТ 0020979 21, а односи се на кривично дјело Напад на уставни поредак БиХ. Ексклузивно сазнајем да су осумњичени предлагачи Информација и закључака које је усвојила Народна скупштина Републике Српске и да су позиви упућени следећим политичким представницима из Републике Српске:

Милораду Додику

Жељки Цвијановић,

Радовану Вишковићу,

Игору Жунићу,

Недељку Чубриловићу,

Споменки Стојановић,

Петру Ђокићу,

Далибору Стевићу,

Ненаду Стевандићу,

Маринку Драгишићу,

Дарку Бањацу,

Дики Цвјетиновићу и

Драгану Чавићу.

Као свједоци у истом предмету позвани су и сви остали предсједници политичких партија, а који нису учествовали у припреми и предлагању информација и закључака., као и онима који нису гласали за те материјале. У различитим временским интервалима њихово свједочење је заказано за 21.децембар ове године.



Тужилаштво је предмет покренуло на основу члана 156.Кривичног закона БиХ у коме пише:

Ко употребом физичке силе или пријетњом употребе физичке силе покуша да промијени уставни поредак Босне и Херцеговине или "да свргне њене највише институције", казниће се казном затвора најмање пет година.

Народни посланици Народне скупштине Републике Српске који су гласали за повлачење надлежности с нивоа БиХ, као и предлагачи, могу бити избачени из политичког живота, тако бар налаже Изборни закон.

У члану 1.13 Изборног закона Босне и Херцеговине наведено је да :

 "пријава за овјеру за учешће на изборима укључује изјаву потписану од предсједника политичке странке, коалиције или независног кандидата, да ће се та политичка странка, коалиција или независни кандидат у својим активностима придржавати Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини".

"У члану 4.6 став (2) такође је утврђено да Централна изборна комисија БиХ овјерава пријаву политичке странке за учешће на изборима ако су испуњени услови утврђени овим Законом укључујући и обавезу поштовања Општег оквирног споразума како је претходно наведено".

Ово пише у важећим актима којима се руководи Тужилаштво БиХ и Централна изборна комисија па уколико се подигне оптужница и потврди од стране Суда БиХ за дјело „Напад на Уставни поредак“, постоји могућност да се проглашеним кривима забрани кандидовање за наредне Опште изборе 2022. године.