Популарни постови

30.12.19.

Đokić pred smjenom

Pogled sa rezervne klupe


Šta se i radi


Višković “nanišanio” Đokića zbog sumnjivih koncesija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uskoro bi mogao zakazati tematsku sjednicu Vlade o energetici, nakon što je na poslednjem zasijedanju istakao da se ne realizuju planirane aktivnosti i da postoji mnogo toga sumnjivog po pitanju koncesija u ovoj oblasti.
Prema dobro obaviještenim izvorima bliskim Vladi Republike Srpske, Višković je ministru energetike I rudarstva Petru Đokiću na poslednjoj sjednici Vlade otvoreno poručio da je upoznat sa činjenicama o davanju koncesija sumnjvim firmama koje imaju jednog ili ni jednog zaposlenog i nemaju pozitivno poslovanje ni potrebne reference, na šta prvi Socijalista nije imao odgovor.
Višković je takođe istakao da Srpska u oblasti energetike ne ispunjava zacrtane ciljeve, te da je zakazivanje tematske sjednice logičan slijed događaja s obzirom na okolnosti.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba

24.12.19.

Sukob Stanivuković-Lukač po CIA modelu



Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi




Ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske  Draganu Lukaču nije smio da puke film.

Tačka.

Politički mat iz otvaranja doživio je neko kome gubljenje živaca nije u opisu posla i zbog toga treba da snosi političke posljedice.

 Saznanja, čiji je projekat Draško Stanivuković & co , upravo treba da ima MUP RS i njen ministar. Taj podatak, morali su da imaju i ostali funkcioneri Republike Srpske, znatno prije sjednice na kojoj se očekivao „ scenario“ viđen kod Aljiba Kurtija na Kosovu.

https://youtu.be/NZ-vhSz7yYg

Draško Stanivuković i ekipa ne griješe u dobijenim uputstvima od stranih mentora a u ovom slučaju se primjenjuju CIA modeli.

Na samom početku je potrebna provokacija,a ona se desila prije ulaska u zgradu skupštine kada je mlađani Ivan Begić, uz opasku snimaj , odmah nakon izlaska iz automobila, ponudio NATO zastavu članu Predsjedništva iz Republike Srpske.

 Drugi čin desio se pri samom izlaganju Programa reformi, gdje glavnu ulogu preuzima Stanivuković mašući zastavom ispred svečane govornice. Svečana je valjda što se sa nje obraćaju uvaženi gosti i funkcioneri RS.Takav scenario je višeđen već u Sjevernoj Makadoniji kaada je žrtva bio Zoran Zaev.

https://flashvideo.rferl.org/Videoroot/Pangeavideo/2017/04/e/e2/e29b7451-4fd4-43c7-b21e-c30ccd235ded.mp4
 U nastavku, po matrici, da je potrebno da glumi žrtvu, desio se kontakt između njega i ministra Lukača.

Posljednja faza, po prospektu je organizacija protesta protiv tog čina nasilja.

Ovako, ili bar slično na praktičnim primjerima iz prošlosti, neko je morao da upozori vlast u Republici Srpskoj-Dodika, Cvijanovićku, Viškovića ali i sve ostale koji se ozbiljno bave analitikom i procesima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. 

Stanivukovićev cilj nije kako kaže  da se bori protiv „mušica ili nebitnih likova“ već da derogira najveće zakonodavno tijelo Republike Srpske.

Plan je da se napravi Otvoreni parlament na livadi a to, opet po uputvstvu, dovodi do nasilja i potpune anarhije.

Drašku Stanivukoviću je već stigla podrška iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH koji su oštro osudili napad ministra policije na narodnog poslanika.

 ''Ovo nije način da se rješavaju neslaganja u mišljenjima. Oštro osuđujemo fizike napade i pozivamo potrebu za profesionalnim, civilizovanim dijalogom'', saopšteno je iz Ambasade.
Pametnom dosta.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba









Smijenjen Trninić



Smijenjen Trninić


Pogled sa rezervne klupe


Šta se i radi



Premijer Radovan Višković, smijenio je ministra saobraćaja i veza Neđu Trninića.

Višković je to uradio na zahtjev Kluba poslanika DNS-a u NSRS uz podršku poslanika u PS BiH Nenada Nešića.

Do izbora novog ministra v.d će biti upravo premijer. 

Ovim je zvanično započelo penzionisanje lidera DNS-a Marka Pavića koji je izgubio većinu u svim organima stranke.

Neđo Trninić je u proteklom periodu podržao prijedlog da Draško Aćimović bude ministar u Savjetu ministra.

Njemu se zamijera i sukob sa Zoranom Obrenovićem koji sada predsjedava Regionalnim odborom te stranke, a koji je podržao Nenada Nešića i Darka Banjca.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba


21.12.19.

Počasni Marko Pavić

Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi





Interesna zajednica Marko Pavić-Vedran Jarić &co u narednoj sedmici pokušaće da, iz stanke u kojoj su izgubili osnovu postojanja, isključe "neposlušne" kadrove, prije svih Nenada Nešića i Darka Banjca.


Prvobitni plan je bio da se isključenje obavi na sjednici predsjedništva stranke a nakon spoznaje da u tom organu nemaju većinu, osmišljena je druga strategija koja je, kako sada stvari stoje, takođe osuđena na propast.


Naime, planirana je sjednica Glavnog odbora koji bi trebao da izbaci Banjca i Nešića i na njihova mjesta izabere druge kadrove.


Ipak, situacija na terenu je takva da Pavić i Jarić imaju podršku tek trećine članova i pored namjere da na početku kooptiraju dvadeset novih glasača.


Najaktivniji u lobiranju članova su ministri Neđo Trninić i Lejla Rešić i oni će po riječima šefa kluba poslanika DNS-a, Darka Banjca biti smijenjeni u narednoj sedmici.


Nepovjerenje u Jarićevu struju je još veće kada se saznalo da je rukovodstvu PDP nudio da će veliki broj nezadovoljnika u DNS-u , ukoliko budu poraženi i izbačeni iz stranke, preći u tu partiju.


Ovakve Jarićeve stavove ne podržava ni Milan Radović koji o isključenju Nešića i Banjca ima neutralan stav.


DNS (Pavić& Jarić), pokušao je koketiranje i sa SDA da bi osporili imenovanje Mlađana Božovića kroz navodno neslaganje Šefika Džaferovića ali je i to propalo i Savjet ministara će biti izabaran i bez kandidata njih (Božović i Mijatović) za koje nije završena provjera SIPA.


Poštujući dosadašnju ulogu Marka Pavića u brojnim aktivnostima na jačanju Republike Srpske, jedini častan izlaz mu je da preuzme poziciju počasnog predsjednika, a stranku prepusti ljudima koji imaju većinu.


Z.Šarenac


sarenac@gazeta.ba


17.12.19.

Jarić potopio Pavića





Pogled sa rezervne klupe

Šta se i radi



Jarić potopio Pavića







Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija prihvatio je prijedlog Nenada Nešića i na provjeru u CIK i SIPA  poslao ime Mlađana Božovića  kao kandidata za ministra za izbjeglice i ljudska prava .

Tegeltija i koalicija stranaka , cijenili su da je Božovićevo imenovanje sigurnije od Draška Aćimovića jer s obzirom na turbulencije u DNS-u ono sigura punu podršku poslanika Nenada Nešića.

 Osim te podrške ,osujećen je i plan Vedrana Jarića i talijanske koalicije da na mala vrata u Savjet ministara uvedu osobu kojoj bi centar moći i komanda bila izvan struktura partije, ali i predsjednika Marka Pavića.

 Jarić je uspio da namagarči iskusnog Pavića koji je poslije brojnih dobijenih bitaka sa Dodikom , pristao da stane na stranu talijanske mafije i otvoreno radi protiv Republike Srpske .

Već epohalno donošenje odluka na organima partije nakon Jarićevog prijedloga pretvorilo se u neviđenu podjelu stranke koja čini jedan od stubova Republike Srpske. Jarićevi lobisti predvođeni savjetnikom Mrvom Prstojevićem, uspjeli su da za samo sedam dana krivih procjena, Nenadu Nešiću, omoguće većinsku podršku u predsjedništvu stranke i nadmoć i nad osnivačem DNS-a Markom Pavićem.

Po nagovoru Ognjena Tadića danas je u Narodnoj skupštini pokušana i smjena šefa i zamjenika šefa Kluba poslanika DNS-a.

Za smjenu je bilo tri poslanika dok su preostalih pet odbili da mijenjaju trenutno rukovodstvo.

To je još jedan pokazatelj da su capre giovani (mladi jarići), trenutno bez podrške i bez kredibiliteta u stranci kojoj pripadaju.

 Zbog svega toga, izlišan bi bio i pokušaj da se zbog kršenja stranačke nediscipline iz stranke isključe Nenad Nešić i Darko Banjac, jer bi tako capre giovani doživjeli još jedan, konačan poraz, a predsjednika Marka Pavića stavili na mjesto dopisnog člana kakvi su i oni koji su cijeli proces otimanja DNS-a od Republike Srpske i počeli.

Nenada Nešić je za nekoliko dana dobio značajnu podršku odbora u Republici Srpskoj i njenu pripadaju svi mandata kojima sada raspolaže DNS. Izvjesno je da ministra Neđu Trninića , mijenja kadar DNS-a iz Zvornika, Zoran Obrenović a da će ime ministra umjesto Lejle Rešić, birati Darko Banjac. Za ostale kadrovske kombinacije je još rano prognozirati osim što je poznato da će to biti ljudi koji su u ovom trenutku pokazali lojalnost prema Nešiću i Banjcu.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba


16.12.19.

Arrivederci !




Pogled sa rezervne klupe

Šta se i radi


Arrivederci !

Vedran Fantinel Jarić, predstavnik talijanske manjine iz Mrkonjić Grada ,ha completamente distrutto DNS (potpuno je uništio DNS), podvaljujući za ministra lažnog eksperta, Draška Aćimovića.
Vođen ličnim interesima, quel giovane senza tessera, (taj mladić bez članske karte), umislio je da je veći i od njenog osnivača Marka Pavića, koalicionog sporazuma i svih nivoa vlasti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Giovane Vedran,(mladi Vedran), podijelio je stranku, onoga koji ga voli kao sina, na dvije potpuno polarizovane grupe da više ne postoje šavovi koji će spojiti podjele u njoj.
Ako Zoran Tegeltija, prihvati kandidaturu Mladena Božovića, što je izvjesno , imaće podršku poslanika Nenada Nešića , što je njemu trenutno najbitnije.
Jarić i talijanska manjina, u tom slučaju predložiće da se iz stranke izbace predlagač i njegova grupa te da stranka odlazi u opoziciju. Izbacivanje iz stranke može predložiti predsjednik a isključivanje potvrđuje predsjedništvo, gdje Jarićeva grupa nema većinu .
Time će, giovane Vedran, potpuno uništiti kredibilitet Marka Pavića , što mu je, kako stvari stoje, i bio krajnji cilj. Uništavajući Pavića sa njim uništava i salonskog pisara i ministricu Lejlu Rešić, ali i ministra Neđu Trninića i na kraju i svoje poslove koje dobijao na njihovo ime. Nije daleko od istine da će DNS na njihova mjesta predložiti neke nove kadrove.
 Opozicioni Jarić, u tim vodama ne pliva, jer nema načina da odgovori zašto je prevario kompletnu interesnu grupu okupljenu oko njega.
Podsjetimo da je Jarić obećao i da će Nedeljko Kesić preuzeti odbor DNS-a u Mrkonjić Gradu kako bi udario na glasačku bazu Zorana Tegeltije. Od toga više nema ništa, jer je čak i Kesić shvatio da je upao u krug italijanskih prevaranata.
I truffatori italiani nel loro gregge hanno anche ricevuto gruppi di interesse dalla SDS, im piu rumorosi sono l'ex ministro Dragan Mektić e il vicino Aleksandra Pandurević. (Talijanski prevaranti u svoje jato primili su i interesne grupe iz SDS-a a najglasniji su bivši ministar Dragan Mektić i komšinica Aleksandra Pandurević)
 
Arrivederci !

Z.Šarenac
sarenac@gazeta.ba

13.12.19.

Još jedna drska prevara Vedrana Jarića



Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi



Još jedna drska prevara Vedrana Jarića



Draško Aćimović, kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH, danas se pohvalio podrškom Federacije italijanskih industrijalaca „Confindustria Est Evropa“ koju je potpisao potpredsjednik Erich Cossutta.

Gazeta je provjerom boniteta organizacije došla do saznanja da je taj dokument ponovo nastao u kuhinju dopisnog člana DNS-a, Vedrana Jarića , koji na sve načine pokušava da bude iznad organa te stranke .

Naime, Confindustria Est Evropa zaista postoji i njen je osnivač Marco Fantinel, ni manje ni više već zet Vedrana Jarića .
On je prije nekoliko godina oženio njegovu sestru Sonju i sada žive u Italiji .
U svom vlasništvu imaju vinariju Fantinel i redovno učestvuju na Vinosauru u Banjaluci.


Jarićeva borba da po svaku cijenu Aćimović bude ministar, mada sa Italijom i nema neke veze, otvara pitanja političke korupcije , odnosno sa pravom se može konstatovati  da je neko ko nije član političke partije kupio mjesto ministra u Savjetu ministara.
Da prevara bude veća industrijalci znaju da Aćimović pripada familiji Nanut koja je članica poslovne zajednice Italije.


SNSD je danas saopštio da do ponedeljka čeka usaglašen prijedlog DNS-a  i da je pravo prijedloga imao i poslanik u Parlamentu BiH Nenad Nešić, koji je na istu poziciju kandidovao Mladena Božovića iz I.Sarajeva.

DNS se potpuno polarizovao oko imena kandidata ps su moguće razne varijante raspleta. Izvjesno je da Aćimović nema podršku šest od devet predsjednika Regionalnih odbora i da se tokom večeri održavaju brojni sastanci opštinskih organizacija te stranke. Kako saznajemo na dnevnom redu je podrška jednom od dvojice kandidata.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba


10.12.19.

Vri u DNS-u



Pogled sa rezervne klupe


Šta se i radi

Draška Aćimovića, od devet predsjednika Regionalnih odbora podržavaju samo tri.
Veliki broj predsjednika Opstinskih i Gradskih odbora DNS, takodje se protivi da potredsjednik SDP i bivši savjetnik Petra Djokica preuzme funkciju ministra u Savjetu ministara.
U DNS  smatraju da su dobili  Aćimovica kao kuma Vedrana Jarića a ne osobu koja je na izborima zaslužila da bude ministar.
Jarić lobira po Republici i moli za podršku Aćmoviću samo da bi ostvario svoje interese. Posebno se naglašava  nezadovoljstvo i u gradskim odborima Prijedor i Banja luka jer je Aćimović  veliki lobista za NATO i unitarnu BiH.
Z.Šarenac

Vedran i ostali jarići


Pogled sa rezervne klupe


Šta se i radi



Voli se Vedran Jarić, neformalni savjetnik svih funkcionera DNS-a, pohvaliti dobrim odnosom sa liderom te partije Markom Pavićem .Na slikama, Pavić spava, jede , razmišlja ...
Funkcija prijatelja stranke podrazumijeva i kadrovanje tj. u svakom trenutku iz rukava se neko „gura“.Uglavnom su to Jarićevi drugovi, kumovi, nestranačke ličnosti ili eksperti iz raznih oblasti.
U njegovoj glavi je nikla i ideja da se napravi svojevrsni „konzorcijum“ ljudi koji će uložiti novac u DNS da bi potom, kada naprave dobar izborni rezultat, oni između sebe podijelili funkcije , položaje i višestruko vratili uloženo.
 DNS je od tog trenutka postao interesna grupacija a lider partije marioneta sa kojim se igraju Jarićevi ulagači. Formalni predsjednici opštinskih odbora stranke uglavnom služe kao glasačka mašinerija, dok njihovi kadrovski prijedlozi uglavnom završavaju na Jarićevom kafanskom stolu .
Na njemu se vijeća , ocijenjuje, ljudi proglašavaju podobnima a onim drugima dodijeljuju se ružni epiteti.
Koliko je Jarić uživljen u kadrovsku priču pokazao je i dan kada je za predsjednika opštinskog odbora u Mrkonjić Gradu kandidovan Nedeljko Kesić, član „konzorcijuma“ , a za ministra za ljudska prava i izbjeglice Draško Aćimović , njegov kum. Usput, nekadašnji Srbin, kako se izjasnio na posljednjem izbornom procesu , Aćimović se proglasio Talijanom .
Nekadašnji igrač Adama Šukala, Nermina Nikšića, estradni umjetnik Aćimović, u sebi ima više ukrajinske ili bugarske krvi od talijanske, ali je bitno da svaku poteže u zavisnosti na kojem projektu radi.
 U ovom slučaju, nakon što je Gazeta provjerila informacije , Aćimović je na platnom spisku obavještajne službe Ukrajine a oni su kao projekat EU u BiH. Budžet projekta je dva miliona eura i do sada je korišten za Aćimovićevo angažovanje u SDP.
 Malo je poznato da je on nakon što je napustio SDP bio angažovan kao savjetnik ministra Petra Đokića za međunarodno poslovanje i strane investicije da bi preko noći voljom „konzorcijuma“ i Vedrana Jarića postao kandidat za ministra umjesto generalnog sekretara DNS-a Dragutina Rodića.
 Analogijom i Jarić i Aćimović su dio istog projekta a on je u stvari rušenje budućeg saziva Savjeta ministara ali i slabljenje Milorada Dodika .
Da nije tako, bilo bi lakše objasniti kadrovima DNS-a da dvije nestranačke ličnosti imaju veći interes od njih koji su i ostvarili dobar koalicioni rezultat. Naravno, tu je i otvoren sukob sa SNSD-om.
SNSD sada ostaje da prihvati zmiju u njedrima ili da od koalicionog partnera traži drugo ime.
 Postoji i treća varijanta da kandidata za ministra predloži Ujedinjena Srpska.

Z.Šarenac
sarenac@gazeta.ba

9.12.19.

Ko štiti kapital Nedeljka Kesića ?



Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi





Ko štiti kapital Nedeljka Kesića ?




Nekadašnji direktor HE“Bočac“, Nedeljko Kesić , čekajući „obećano zaposlenje“ , odlučio je da se aktivno upusti u političke vode .

Ovaj put izabrao je Demokratski narodni savez uz ambiciju da preuzme odbor te partije u Mrkonjić Gradu, bude kandidat za načelnika i nastavi da vlada tom opštinom kao što je to činio i u prošlosti.

Za te nakane angažovao je Vedrana Jarića , najaktivnijeg simpatizera DNS-a od njegovog osnivanja .Jarić će u svojstvu savjetnika lobirati kod Marka Pavića i stvari bi trebale da se odvijaju kako je Kesić zamislio. Naravno, Pavić će za usluge dobiti onoliko koliko zatraži a Jarić će i dalje ostati na poziciji u stranci u kojoj nije član, nekoga koga predsjednik „voli kao sina“.

Nije tajna da Nedeljko Kesić ima čime da plati Jarićeve usluge kao što nije tajna da u DNS-u to tako i funkcioniše. Višemilionsko bogatstvo nekadašnjeg udbaša a kasnije višegodišnjeg direktora HE“Bočac“ više i nije sakriveno nakon što je firma „Nes“, koja se vodi na njegovom sinu Sretenu kupila značajan dio akcija „Krajinapetrola“.Namjera je , kada se domognu većinskog vlasništva, ta firma po znatno većoj cijeni proda firmi INA i na taj način uveća na sumnjiv način stečen kapital.

Kesić je trenutno „ozračio“ samo tri miliona mada se po prijavi njegovog nekadašnjeg saradnika Zdravka Kovačevića, to bogatstvo mjeri stotinama miliona KM.

Kovačević je protiv Kesića podnio ukupno 38 prijava i one su, nakon što su provedene istražne radnje, sada u nekoj od ladica u Tužilaštvu, jer Kesić je spreman i da plati te usluge samo da se postupci protiv njega okončaju i tako sačuva kapital stečen na nelegalan način.

Na početku je Zdravku Kovačeviću nudio 100.000 KM da ćuti a kada to nije urodilo plodom onda je snagu i novac usmjerio prema onima koji štite trenutno najvećeg tajkuna u Republici Srpskoj. Kovačević tvrdi da je Kesić bogatstvo stekao veliki prevarama i da je u stvari riječ o novcu stečenom na kriminalan način navodeći načine u desetinama tendera gdje je HE“Bočac“ služio kao klasična praonica para.

„Posebno se to donosi na gradnju HE“Bočac  2“ koja je umjesto pet miliona koštala nevjerovatnih 42. miliona maraka“-rekao je Kovačević napominjući da je Kesić imao podršku Ljubinka Lekovića koji mu  je bio predsjednik komisije za nabavke.

 Koliko je Leković bio bitan Kesiću govori i podatak da je zbog njegovog imenovanja je došlo do sukoba između Nedeljka Kesića i Zorana Tegeltije. Kada je Kesić uspio stabilizuje Lekovićevu poziciju sukob između njega i Tegeltije traje nesmanjenom žestinom. Da bi sa sebe skinuo pritisak, Nedeljko Kesić je rukovođenje firmama prepustio sinu Sretenu.

 Na Sretenu Kesiću vode se i kompanije „Nes petrol trade“ koja se bavi prodajom nafte i naftnih derivata. Istu djelatnost ima i na njega je registrovana firma „Naftabat“ iz Ljubljane, dok se „Nes plus invest „ iz Novog Sada bavi nekretninama . On vlasnik i kafića “Krug” u centru Banjaluke, a do skora je u svom vlasništvu imao u restoran „Zaplet“ u Banjaluci. Aktivan je i u osiguranju EUROS.

Izvjesno je da se mladi Kesić nije za pet godina i tri mjeseca koliko se vodi kao direktor uspio toliko obogatiti već da se u transakcijama koristi novac njegovog oca koji je vlasnik brojnih stanova i poslovnih prostora u Banjaluci, Beogradu i Novom Sadu, a zakupci su uglavnom osiguravajuće kuće i banake.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba




5.12.19.

Турски ток



РТ: Србија ће ускоро добити руски гас преко „Турског тока“




Очекује се да ће радови на продужењу гасовода "Турски ток" у Србији бити завршени током наредних недеља, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Србија је повезана са гасоводном мрежом која је продужетак гасовода `Турски ток`...“ рекао је Путин, додајући да је постигнут договор о повећању капацитета за складиштење гаса у српским подземним објектима са 750 милиона кубних метара на две милијарде кубних метара.

"Не сумњамо да ће имплементација ових великих енергетских пројеката помоћи да се значајно ојача енергетска сигурност не само у Србији, већ и у целом региону Балкана и Европе у целини", рекао је руски председник.

Пројекат "Турски ток", који су Москва и Анкара договориле пре три године, састоји се од два крака годишњег капацитета 31,5 милијарди кубних метара. Први крак ће испоручивати руски природни гас директно у Турску, док се други протеже до турско-европске границе како би стигао до европских купаца. Прве испоруке руског гаса овим гасоводом предвиђене су за крај ове године.

Руски енергетски гигант "Гаспром" почео је да у октобру пуни први крак морског дела гасовода. Пројекат "Турски ток" креиран је као алтернатива "Јужном току" кроз Бугарску, пројекат који је земља укинула под притиском ЕУ и САД.

Извор: Восток / РТ

21.11.19.

Ko će u Savjet ministara


Pogled sa rezervne klupe

Šta se i radi


Gazeta ekskluzivno donosi imena reprezentacije Republike Srpske u Sarajevu

Savjet Ministara:
Predsjedavajući SM: Zoran Tegeltija - SNSD,

Ministarstvo vanjskih poslova Adil Osmanović - SDA,

Ministarstvo bezbjednosti, Fahrudinin Radončić - SBB,

 Ministarstvo obrane, Sifet Podžić, DF

 Ministarstvo finansija i trezora, Vjekoslav Bevanda - HDZ,

Ministarstvo pravde, Bariša Čolak ili Josip Grubeša - HDZ,

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Staša Košarac - SNSD,

Ministarstvo komunikacija i prometa, Saša Bursać - SNSD,

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Jasminka Krivokuća - SNSD,

Ministarstvo civilnih poslova, Marinko Čavara - HDZ.

Srbima pripadaju tri pozicije zamjenika ministra i to u bezbjednosti, odbrani i civilnim poslovima.
Za učešće u Savjetu ministara lider SNSD-a je ranije rekao da će moći dokazani kadrovi kojima je RS na prvom mjestu.
 Zainteresovani su partneri iz DNS-a, SP-a, kao i iz US iako nisu kao partija učestovali kao politički subjekt na Opštim izborima.
Spominju se neka imena u oblasti odbrane i bezbjednosti, Dragan Lukač, Darko Ćulum, Žarko Laketa, Darko Matijašević i Mirko Okolić.
Neki dobri poznavaoci prilika vide da će fotelje u SM biti ponuđene lično Nedeljku Čubriloviću i Petru Đokiću.
Za mjesto zamjenika ministra civilnih poslova u igri kadar DNS-a iz Sarajevsko-Romanijske regije (Nešićev kadar).
Komitet SNSD-a zasjeda najverovatnije u nedelju čim Milorad Dodik dođe iz Rusije. Sjednici Komiteta će prisustovati i poslanici SNSD-a iz PBiH (Nebojša Radmanović, Staša Košarac, Vojin Mitrović, Dragan Bogdanić, Snježana Bursać).
Ako bude uslovljavanja iz koalicionih partija (DNS, SP) dogovoreno je da će sam Predsjedavajući da izabere kopetentne i dokazane kadrova iz redova koalocionih partnerskih stranaka.
Republika
Srpska će dati odmah kadar za direktora Sipe i zamjenika direktora OSE-OBE (šefa operacija).

Z.Šarenac
sarenac@gazeta.ba

18.11.19.

Izdaja se i te kako isplati



Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi





Nekadašnji direktor HE „Bočac“, Nedeljko Kesić nije više bez poslovnog angažmana. Čekajući , nakon ostavke bolji posao , riješio je da iz slamarice izvadi novac i upusti se u trku sa zagrebačkom INA u kupovinu akcija Krajinapetrola.
 Da Kesić ima nos za biznis ali i novca pokazala su nedavna dešavanja .

 Okidač da je Krajinapetrol , inače nekadašnja INA-i koja je tokom rata ostala na teritoriji Republike Srpske, zlatna koka, bila je odluka ministra energetike i rudarstva Petra Đokića da INA-i omogući dubinsku analizu preduzeća u kome posjeduju oko 9,7 posto djela u kompaniji.

Đokić je stav mimo pravila , stavljajući u povlaštenu poziciju jednog potencijalnog kupca, pravdao odlukom Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom, koje je od 23. oktobra organizovalo prodaju akcija emitenata iz portfelja PREF-a .

Tom odlukom do 29.novembra , metodom prodaje „sve ili ništa „, između ostalih ponuđeno je i 6,5 posto akcija u „Krajinapetrolu“ .  Republika Srpska preko Akcijskog fonda je vlasnik 42,2 odsto i preko Fonda za restituciju 3,2 odsto akcija, tog preduzeća.

Danas je na berzi firma „NES“ d.o.o Banjaluka, vlasnika Sretena Kesića, inače Nedeljkovog sina,  objavila obavještenje o sticanju akcija na osnovu kojeg nastaje obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje svih akcija sa pravom glasa u Skupštini emitenta .

Ponudilac, "NES" d.o.o. Banja Luka, na dan objave ovog obavještenja vlasnik je 4.474.470 akcija, odnosno 32,245 % od ukupnog broja akcija. Akcije su plaćene 2,3 .miliona KM.

Na Sretenu Kesiću vode se i kompanije „Nes petrol trade“ koja se bavi prodajom nafte i naftnih derivata.Istu djelatnost ima i na njega je registrovana firma „Naftabat“ iz Ljubljane, dok se „Nes plus invest „ iz Novog Sada bavi nekretninama .

 On vlasnik i kafića “Krug” u centru Banjaluke, a do skora je u svom vlasništvu imao u restoran „Zaplet“ u Banjaluci. Aktivan je i u osiguranju EUROS.

Izvjesno je da se mladi Kesić nije za pet godina i tri mjeseca koliko se vodi kao direktor uspio toliko obogatiti već da se u transakcijama koristi novac njegovog oca .

Po saznanjima Gezete, dok je Nedeljko Kesić bio direktor SDB , samo preko Jovice Stanišića iz SDB Srbije stiglo je oko 100. miliona KM , koje su završile u njegovim džepovima .

Na njegovim pumpama je završavala i nafta koja je svojevremeno poslata policiji Republike Srpske.

Dok je bio direktor HE“Bočac“ , protiv njega je podneseno 38. prijava bez sudskog epiloga .

Naravno , sve ovo nikada nije procesirano, jer su ga od krivičnog gonjenja spasili mentori iz Amerike , nagrađujući tako njegovu saradnju i izdaju.

Kako tvrde izvori Gazete, Kesić je vlasnik brojnih stanova i poslovnih prostora u Banjaluci, Beogradu ni Novom Sadu, a koji su u zakupu uglavnom osiguravajućih kuća i banaka.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba


7.11.19.

Gdje su pare Vukota ?



Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi





Prošlo je nešto više od četiri mjeseca od kako je Mirko Šarović izabran za predsjednika Srpske demokratske stranke .Novi predsjednik je obećavao i novi kurs stranke ali i da se konačno raščisti sa optužbama protiv Vukote Govedarice i njegovih najbližih saradnika o trošenju stranačkih sredstava.

Na samom kraju mandata Govedarica je optuživan da nije prijavljivao donacije dobijene od nekoliko ambasadora .One su se kretale od 5.000 evra i više. Odgovarajući na pitanja da opravda troškove, bivši predsjednik SDS-a , objašnjavao je da je novac davao nekim manjim opštinskim odborima ne navodeći kojima .

 Po saznanjima Gazete, novcem su pored Govedarice, raspolagali Igor Ostojić i Joksim Lukenda koji su navodno pomogli finansiranje odbora u Banjaluci,Gradišci,Srpcu,Prijedoru,Kneževu,Bileći,Nevesinju,Brodu,Derventi,Laktašima,Trebinju,RogaticiVisegradu,Foči…

U SDS-u tvrde da ne samo da nije urađena revizija trošenja para u Vukotino vrijeme već je ostalo repova iz doba predsjedavanja Mladena Bosića.

Poznato je da je i tada novac stizao iz inostranstva te da je jedne prilike kao znak pažnje Bosić dobio na poklon sat vrijedan nekoliko desetina hiljada evra. U njegovo vrijeme, za pretprošle izbore najviše donacija uplatili su Sobodan Tešić ali i Mladen Milanović Kaja, koji je blizak SNSD.

Nije poznata ni sudbina novca iz perioda kada je šef SDS-ove blagajne bio Dragan Ćuzulan.

Tada se govorilo da  nadostaje  300.000 KM samo od članarina. Ćuzulan je uveo i praksu da se direktno Vukoti na ruke donosi po jedna plata godišnje od kadrova stranke koji su preko nje dobili posao ili su imenovani na pozicije. On je izmislio i još jedan oblik pljačke svojih kadrova, tako što su svi predloženi na listama oba parlamenta, bili su prinuđeni da prije Vukotinog potpisa na liste, kod notara potpišu izjavu kojom, ukoliko ponesu mandat van SDS-a, stranci duguju 150.000 KM za mandat u NS RS i 300.000 za mandat u Parlamentu BiH.Nije poznato da li su Govedarica i Bosić nakon izbora za delagate u Vijeću naroda potpisali notarsku izjavu.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba




6.11.19.

Jedinica zbog Osmice



Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi





Obavještajno- bezbjedonosni sektor u Bosni i Hercegovini trenutno je u potpunom rasulu. Direktor OBA, Osman Mehmedagić nema potrebnu kvalifikaciju, direktor SIPA, Perica Stanić već početkom godine je stekao uslove za penziju i kada se tome doda da je ministar bezbjednosti Dragan Mektić u tehničkom mandatu potpuno izgubio konce, lišen podrške stranke SDS koja ga je imenovala na tu poziciju, igrač sam za sebe što je vidljivo iz brojnih besmislenih tvitova čime direktno pomaže SNSD u dodatnom razbijanju SDS-a, rasulo je blaga riječ za stanje u kome se nalazimo.

 Najbolji dokaz je poziv specijalcu sa Kupresa da se vidi sa njim a da prije toga nije pročitao da pomenuti Vladislav Berić žali što nije pala Banjaluka i što nije sve vojno osvojio do Beograda .

Ipak, da se vratimo Osmici.

Inspektorat Republike Srpske uputio je Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci obavještenje da je povukao svoj raniji zaključak o odgađanju sprovođenja rješenja republičkog prosvjetnog inspektora kojim je ovoj visokoškolskoj ustanovi dat nalog da poništi diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmice.

U Inspektoratu Republike Srpske kažu da Univerzitet za poslovne studije kada primi odluku Inspektorata da je povukao svoj zaključak, rješenje republičkog prosvjetnog inspektora ponovo postaje izvršno.

 Cijela zavrzlama oko diplome prvog obavještajca tada dobija novi tok i biće predmet tužilačke odluke kako bi se utvrdile činjenice i saradnici u očiglednom falsifikatu Osmana Mehmedagića .

Od momenta kada je Gazeta otkrila njegovo „školovanje“ ,Osmicu su branili svi oni koje drži u šaci, dok su zamišljeni neprijetelji bili na meti brojnih medijskih natpisa.

 Političari, mediji i ministri iz Sarajeva logično su branili prvog obavještajca , međutim u posljednjim odlukama inspektorata prste je umiješao u predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić i još nekoliko njegovih saradnika.

Naime, Petru Đokiću se zamjera što je u saradnji sa Radenkom Đuricom i Radovanom Klincovim nedavno smijenjenoj direktorici Inspektorata nalagao djelovanje i način odugovlačenja poništavanja diplome Osmana Mehmedagića. Đokić je na taj način tražio alibi za sebe ali se upleo i u saradnju sa bošnjačkim političkim partijama i predstavnicima nekoliko ambasada u Bosni i Hercegovini. Izvjesno je da je Đokić za protivuslugu tražio da više ne bude meta medija iz Federacije a da se što prije zaboravi i njegovo „školovanje“. Po saznanjima Gazete , rukovodstvo RS je upoznato sa tim kontaktima i u narednim danima biće poznat epilog  a on bi mogao uticati na koalicioni kapacitet Đokićeve političke partije .

Postoji jedna još ne potvrđena informacija da će na narednoj sjednici Vlade RS, premijer Višković smijeniti Đokića ali i Radenka Đuricu koji je trenutno direktor Komisije za koncesije RS.

U Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH Rješenje Inspektorata RS o poništavanju diplome Univerziteta za poslovne studije u Banjaluci ponovu su nazvali nasrtajem na tu instituciju i na direktora Osmana Mehmedagića

"Diploma direktora Mehmedagića je uredno stečena i izdata.

 To je potvrđeno u više ranijih provjera koje je kroz svoju karijeru u obavještajnom sektoru Mehmedagić prolazio. OSA BiH i direktor Mehmedagić su već duže vrijeme pod konstantnim udarima pojedinih pravosudnih i političkih centara moći kojima ne odgovara zakonit, profesionalan i odgovoran rad Agencije u borbi protiv kriminala i drugih štetnih djelovanja po državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane", piše u saopštenju OSA-e.

Podsjetimo da je Osman Mehmedagić 8. decembra 1999. godine, završio studije i stekao Višu stručnu spremu na Pravnom fakultetu u Sarajevu.
Diplomom koju je 28. juna 2002. godine potpisao dekan Ismet Dautbašić,on je  stekao prava predviđena zakonom i stručni naziv pravnik.
Student Osman Mehmedagić , 15. septembra 2005. godine upisuje treću godinu na Fakultetu za poslovne studije u Banjaluci , broj indexa :1010/05.

Na tom fakultetu diplomira, 25. jula 2006. godine i dobija akademsko zvanje diplomirani ekonomista (180ETCS) – studijski smjer Poslovno pravo.

Student Mehmedagić, 12. oktobra 2005. godine, ili gotovo mjesec dana nakon upisa na fakultet u Banjaluci u Službenom listu proglašava nevažećim index Pravnog fakulteta u Sarajevu broj; 46534.
Istoga dana od Pravnog fakulteta moli za duplikat indexa jer je „isti izgubio i proglasio ga nevažećim u Službenom listu BiH“.
Osman Mehmedagić je izgleda zaboravio da je 9. aprila 2006. godine, potpisao revers o preuzetim dokumentima sa Fakulteta za poslovne studije u Banjaluci i to original index broj; 4653 Pravnog fakulteta u Sarajevu, te je 13. aprila , znači samo nekoliko dana kasnije, fakultetu dostavio Uvjerenje o položenim ispitima sa Pravnog fakulteta u Sarajevu i duplikat indeksa broj: 4653
Ova dokumentacije je mali dio koju posjeduje Tužilaštvo BiH.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba





21.10.19.

Šta sebi radi



Direktor u penziji

Članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da utvrde rang-listu kandidata koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa).



Na sjednici će biti obavljeni razgovori sa kandidatima koji ispunjavaju uslove javnog konkursa za izbor novog direktora SIPA.



Pravni eksperti objašnjavaju za Srpskainfo da je moguća i krivična odgovornost ukoliko bude nastavljen mandat dosadašnjeg direktora SIPA Perice Stanića koji je u februaru stekao uslove za penzionisanje.



Članovi Nezavisnog odbora razmotrili su u septembru prijave pristigle na konkurs za izbor direktora SIPA i utvrdili da od pet prijavljenih kandidata četiri ispunjavaju uslove.

17.10.19.

Šta se i radi

Napomena:Ovaj tekst je napisan 26.8.2017.godine i objavljen je u Magazinu Faktor

Ozbiljno uzrmana koalicija PDP-SDS zbog kadra DNS-a



Menadžer podijelio Kotor Varoš



Đurić je nastanjen u Trnu u opštini Laktaši a već nekoliko godina na raznim pozicijama radi u Kotor Varošu.Pripada medijskom timu DNS-a te se u više navrata slikao na putovanjima u inostranstvo sa stranačkim šefovima.



Goran Đurić ,lijeva ruka Nedeljka Čubrilovića ,desna je zauzeta kadrovima u Narodnoj skupštini , zaposlen je kao projekt menadžer u opštini Kotor Varoš. Razlog zapošljavanja člana Glavnog odbora DNS-a,stalno nastanjenog u opštini Laktaši, bez konkursa ali i bez potrebnih kvalifikacija i državnog ispita je dug PDP prema partiji Marka Pavića u uklanjanju SNSD sa vlasti u toj opštini.

Najveći protivnik Đurićevom imenovanju je PDP-ov koalicioni partner SDS-u iz koga su čak zaprijetili i raskidom saradnje ukoliko se ono ne poništi.

Upućeni tvrde da je protiv Đurića bila i velika većina članova Opštinskog odbora PDP ali je presudio uticaj vlasnika Fagusa Miroslava Malijevića zbog dobrog odnosa sa direktoricom Šumskog gazdinstva „Vrbanja“ inače kadrom DNS-a.

PDP je prilikom formiranja vlasti za partnera uzeo DNS, dok je po istom sistemu uz SDS u većinu ušla Socijalističa partija.

Zamjenik načelnika opštine i kotorvaroškog SDS-a Mladen Trivunović kaže da je Đurićevo imenovanje neprihvatljivo i da će lično uputiti zahtjev nadležnim republičkim organima da preispitaju ovo imenovanje.

 „Đurić nema potrebno radno iskustvo, nije odradio pripravnički staž, nije položio državni ispit, a ne može biti ni opštinski službenik jer je član Glavnog odbora DNS-a. Imenovan je nezakonito jer nije raspisan konkurs, a nedavno je dobio i otkaz u Centru za kulturu, sport i informisanje, čiji je osnivač opština, zato što nije dolazio na posao.“-kazao je on.

Sličan stav imaju i u opozicionom SNSD-a .Oni tvrde da  nije normalno da u kabinet načelnika bude zaposlen čovjek iz druge opštine pored velikog broja obrazovanih mladih ljudi iz Kotor Varoša. Ovo nije ništa drugo nego vraćanje duga PDP za razbijanje koalicije sa republičkog nivoa u Kotor Varošu uoči lokalnih izbora u čemu je vodeću ulogu imao Đurić .

Goran Đurić se nije oglasio ali je kako Faktor saznaje napisao otvoreno pismo građanim Kotor Varoša u kome pojedince iz SDS-a i SNSD naziva ljudskim naplavinama i drugim pogrdnim imenima te u jednom dijelu poručuje „da politika nije samo poligon za ostvarivanje ličnih interesa i da je DNS u svakoj prilici i na svakom mjestu uz građane Kotor Varoša“ te da će naredni opšti izbori u oktobru 2018. godine pokazaće ko je ko u Kotor Varošu.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba


16.10.19.

Migranti



Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi



Nezadovoljan minimaliziranjem migrantske krize , gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, najavio je pravljenje kampa Krajišnika ispred zgrade Savjeta ministara u Sarajevu. On tvrdi da ministar bezbjednosti Dragan Mektić, savjesno umanjuje njihov broj i da Bihać nema nikakve pomoći da se problem riješi. Nekoliko rečenica uvod je i u problem migranata na granici Srbije i Republike Srpske uz rijeku Drinu.

 Na potezu od Loznice do Malog Zvornika svakodnevno se mogu vidjeti kolone migranata koji imaju samo jednu želju da se domognu teritorije Bosne i Hercegovine, kao pred stanice za ulazak u Hrvatsku i Evropsku uniju.

„Brojni su načini koje migranti koriste da pređu granicu. Uglavnom noću pokušavaju da nađu čamac i čamdžiju koji bi ih uz pristojnu nadoknadu prebacio preko Drine .Ništa manje pokušaja nema da pređu i preko mostova , podvlačenjem pod kamione i autobuse  a često i pješke „-kaže za Gazetu vlasnik restorana koji se nalazi blizu graničnog prelaza u Karakaju.

Na području Podrinja migranti su unosan biznis i za krijumčare ljudi.

„ Do skora je migrantima naplaćivano po 100 evra da se domognu teritorije koja nije pod kontrolom Granične policije .To je područje Konjević polja na putu prema Sarajevu  ili Capardi na putu prema Tuzli. Sada je zbog velikog broja prevoznika taj iznos 15. evra po migrantu „-kažu svjedoci događaja.

Od Konjević polja do Milića ima 15 kilometara i to je lokacija odakle migranti nastavljaju put prema Sarajevu a potom Talgo vozovima prema Bihaću.

Ministar bezbjednosti ,vjerovatno nije upoznat sa ovom situacijom jer je na prostoru Podrinja trenutno angažovano tek pedesetak policajaca zaduženih za kontrolu granice. Nedavno je put Zvornika iz terenske stanice Gradiška otputovalo desetak graničnih policajaca kojima je to prvo upoznavanje sa tim prostorom, odnosno s obzirom na vrijeme provedeno na granici , migranti bolje poznaju teren od angažovane policije .

„Mi smo jedina država na svijetu koja dozvoljava ilegalnu migraciju a ne dozvoljava izlazak iz zemlje“-kažu nezadovoljni Zvorničani koji se svakodnevno suočavaju sa nepoželjnim gostima iz treći država .

„Ministar Mektić se pravi kao da opštine u Podrinju nemaju problem sa migrantima. Do sada nije posjetio ovaj teren i pustio nas je da sami razmišljamo kako da se borimo sa njima .Situacija je pred eskalacijom posebno kada se zna da svakodnevno blizu 150 migranata nađe put do naše teritorije“-kažu Zvorničani.

Oni su nezadovoljni i njegovim prijedlogom da se granica po uzoru na Mađarsku ogradi žicom.

„Prazne nam se i sela i gradovi, a naša tehnička vlast ima namjeru da preostale stanovnike zagradi u geto. E, to neće moći po cijenu da i mi kao i Krajišnici napravimo kamp pred zgradom Savjeta ministara u Sarajevu“-zaključuju oni.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba


8.10.19.



Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi





Dok su Milorad Dodik i Marko Pavić predsjednici SNSD i DNS-a te dvije stranke će biti u koaliciji.

 Ovaj zaključak se naslućuje iz ćutanja članova predsjedništva DNS-a i pored odluke da se koalicioni odnos zamrzne .U dosadašnjoj političkoj praksi, zamrzavanje je zabilježeno samo kod Živka Radišića na poziciji člana predsjedništva, zbog arbitražne odluke o Distriktu Brčko. DNS će biti zamrznut sve do povratka Marka Pavića sa operacije u Beču, a potom će inicijatori zamrzavanja shvatiti da su poraženi.

 Jedan od njih je „dopisni član“ Vedran Jarić , blizak toj partiji sve dok traju lični interesi, njega i njemu bliskih kompanija .U Jarićevoj genezi je da dobro osluškuje politička dešavanja u Srbiji i Republici Srpskoj da bi potom stečena iskustava koristio na prostoru gdje se njegove poslovne ideje mogu da provedu. Možda je i zaboravljeno da je Vedran Jarić u stvari politički otac Adama Šukala i SNS-a a sve pod biznis idejom da se „Planat soft“ okoristi od softerskih poslova u „M:telu“. Uz Jarića je tada stajao i SNS-ov igrač Slaviša Kokeza sve dok i u Beogradu nisi shvatili da nije igrač njihovog kalibra i da se uglavnom krije iza očevih i punčevih leđa.

 Primjenjujući devizu,“umilno jagnje dvije ovce sisa“, Šukala je na kratko prebacio u DNS čime se približio predsjedniku Marku Paviću. Spreman da pomogne razvoju te političke partije, prevedeno koristeći njihovu infrastrukturu u ljude na pozicijama“ Planat soft“ i mama firma „Aragosta“ dobili su najveće poslove u Republici Srpskoj Rijetko koji od njih je završen u stopostotnom obimu poput kamera na auto-putevima prema Gradišci i Doboju. Takođe, iskoristio je poziciju direktora DNS-a u RITE Ugljevik i gradio objekte za odsumporavanje dimnih gasova .

Jarić je uvijek blizu kada se neki infrastrukturnih projekta prave kreditnim sredstvima. Podrška nekad prvog bankara u Republici Srpskoj , Milana Radovića mu je o ključne važnosti i trajaće sve dok Jarić od toga bude imao koristi. Upravo je njemu Jarić najveći teg oko noge, narušavajući mu ugled bankara, profesora i privrednika predstavljajući se kao „sultanov izaslanik“ i prvi glas partije u kojoj nema članske knjižice.  Pored njih, piroman odnosa u koaliciji je i Marko Aćić. koji nakon smjene sa pozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nikako da sjedne na poziciju prvog čovjeka Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije. Aćić je bez političkog kredibiliteta i predstavlja regiju Drvara, Glamoča i Grahova gdje DNS nije imao vrijedne izborne rezultate. Pomenuta trojka , oslanac ima u tajnim podacima koje Vedranu dostavlja otac Veljko, veleposjednik brojnih nekretnina u Hrvatskoj .

 Na osnovu toga uspostavljeni su kontakti sa brojnim ambasadama pa i onim kojima je „zamrzavanje „ način političkog djelovanja .

Od 100 prioritetnih mjesta u javnim preduzećima i ustanovama DNS-u treba da pripadne 14. Problem nije nastao u koalicionoj podjeli već u unutar stranačkim trvenjima članova te partije.

 Zajednička osobina svima je da su dobri sa predsjednikom Markom Pavićem, osim u slučaju porodice Jarić koje on voli kao sina i kao brata.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba




27.9.19.

Pogled sa rezervne klupe ( video)

Nenad Nešić, direktor Puteva Republike Srpske, sinoć je proslavljao rođenje djeteta.Na proslavu se odazvalo oko 400.gostiju iz svih političkih partija.Koliko je bilo veselo pokazuje i kratak video snimak na kome slavljenik nogom udara u hrpu novčanica.Samo bahato!

Pogled sa rezervne klupe







Šta se i radi

Ministar Srđan Rajčević, odbio je kao neosnovanu žalbu Univerziteta za poslovne studije Banjaluka na rješenje republičkog prosvjetnog inspektora kojim je dat nalog da bude poništena diploma direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića.




25.9.19.



Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi



Više nije ni tajna da se poslanički klub Demokratskog narodnog saveza sastoji od četiri dijela i da im je osim bezrezervne ljubavi prema predsjedniku Marku Paviću, sve ostalo različito. Brojne su nesuglasice, ali je na površinu isplivala podjela o rasporedu 14,28 % kadrova dobijenih koalicionim sporazumom. Istina, u prvom popisu DNS-u nije pripadao Kosmos ali su ga dobili odmah nakon što je krater na mjesecu pripao opštini Jezero.
Sjetih se vica o farbanju mjeseca u različite boje. Rus ga ofarbao u creveno , Amerikanac na njega napisao Koka kola, a Mujo ispod napisao proizvedeno u Hadžićima .
Tako će biti i sa Kosmosom .Socijalisti uništili a jedno je ostalo da nekadašnji poslanik te partije dopiše da ga je potpuno poravnio DNS. Autonomni djelovi DNS-a prvo su zakuvali oko direktora šumskih gazdinstava. Galića i Dubravca za prsa je pobijedila Dragana Vukčević. Glupo je sada nagađati da je Darko Banjac nakon „kafe „ sa Nikolom Špirićem i to u sred zasjedanja Narodne skupštine izmislio ime, možda je bolje reći da je to prijedlog njegove grupe i da to treba da aminuje Marko Pavić.
 Buran je dan iza starine Marka .
Mućak Marijanović je konačno prošao na jednom tenderu u opštini Prijedor, pa se silom prilika morao sastati sa Nenadom Nešićem. Naravno, priča je osim o razvojnim kapacitetima opštine svedena na kadrovanje. Naime, Banjčeva grupa, u kojoj je i Nešić, zatražila je od stranačkog prvaka da se za direktora Agencije za osiguranje obavezno postavi Slaven Dujaković.
Starina Marko od stotinu ljeta, primio je k znanju taj prijedlog i iznio svoj da bi na tom mjestu najbolji bio Dragan Jokić iz Srpca. Uslijedile su potom prijeteće poruke da će on i još njih četvorica napustiti DNS, formirati novu partiju i da se Marko od stotinu ljeta ne smije šaliti sa njima jer su neki drugi prepoznali Nešićev kapacitet u Parlamentarnoj skupštini BiH.
Povrh toga predsjedniku su zaprijetili i drugim predsjednikom i njegovom familijom. Pavić ima problema i sa familijom ministrice Lejle Rešić pa bi se najradije odrekao i njenih usluga, posebno u građevinarstvu. Da bi upotpunio familijarnu priču u drugom planu je porodični biznis i ministra Neđe Trninića. Regionalni odbor DNS sa sjedištem u Zvorniku, gotovo javno se protivi da on obavlja javnu funkciju jer ako već privatno dobro sarađuje sa institucijama onda je i sasvim u redu da tako i ostane. (nastaviće se)

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba



24.9.19.

Zenga milioner


Stigao je o demant na jučerašnju objavu.Naime, Zenga je dobio potvrdu od banke iz Gane da na računu ima oko 13.miliona dolara.Slučajno sam i ja dobio od iste banke 15.miliona.🤔🤐🤓

23.9.19.



Pogled sa rezervne klupe (4)



Šta se i radi



Organizacija “Vikiliks” objavila je davno više od 2.000 privatnih i-mejl poruka Džona Podeste, nekadašnjeg  šefa izbornog štaba predsjedničkog kandidata Demokrata Hilari Klinton.

Sadržaj mejlova podigao je buru u američkoj predsjedničkoj kampanji prije svega zbog navoda Hilari Klinton da je prihvatljivo da političar privatno ima jedan, a da zvanično zastupa sasvim drugi stav o istom pitanju.

 Interesantno je da se u jednom i-mejlu pominje i Bosna i Hercegovina, preciznije,stanovništvo SAD-a, porijeklom iz BiH. U poruci koji je aktivista Demokrata Džon Vest poslao Džonu Podesti još u oktobru 2015. godine, šefu kampanje Klintonove skreće se pažnja na “Bosanske Amerikance” u državi Misuri, odnosno u jednom od najvećih gradova u toj državi, Sent Luisu. Navodi se da u Sent Luisu živi oko 80.000 ljudi porijeklom iz BiH i da na njih treba obratiti posebnu pažnju. Osim Misurija, kao strateški važna procjenjuje se i država Ajova, a pisac poruke predlaže da se obavezno zakaže sastanak sa predstavnicima “bosanske zajednice” jer oni imaju “pomiješana osjećanja”pa je prema njima potrebno agresivno reagovati.

- Sent Luis je najveća bosanska zajednica u Americi koja broji oko 80.000 ljudi. Sa njima se nikada niko iz višeg rukovodstva Demokratske stranke nije susreo. A podsjećam da je Barak Obama 2008. Godine u Misuriju izgubio sa 3.903 glasa u odnosu na Džona Mekkejna. Zbog toga prema tim glasačima treba nastupiti agresivno – piše u mejlu koji je Džon Vest uputio Džonu Podesti.

Ovo je možda jedini slučaj kada se „Podesta group“ bavila Bosnom i Hercegovinom .

Ipak, četiri godine kasnije „Podesta group“, agresivno se ukazala u Bosni i Hercegovini i to pismom u kome upozorava vlastodršce da su nakloni pri dodjeli tendera prema firmi „Sarajevoinvest“ u vlasništvu Momčila Krajišnika Po njima Krajišnik, mimo zakona prodaje impregnirane trupce,  a to bi mogli da urade oni jer su krenuli u investicioni proces koji imaju u preko 60 zemalja svijeta.

Na samo početku, onome ko se iole ozbiljno bavi pričom o međunarodnom lobiranju, u oči upada da pismo nije napisano na engleskom jeziku i da uz njega ne ide prevod na jezike koje koriste narodni u BiH. Potpisnik pisma je izvjesni Tomislav Lazić, čija funkcija nije poznata .

Detaljnom provjerom , Gazeta je utvrdila da je Tomislav Lazić- sin, mnogo poznatijeg Nebojše Lazića –Zenge i da nije riječ o međunarodnoj logističkoj organizaciji već off shore kompaniji .Tomislav Lazić je rođen 22. septembra 1998. godine a u vrijeme osnivanja kompanije „Podesta group llc“, 7. novembra 2017. Godine, imao je nešto više od 19. godina. Kao osnivač firme , vodi se Nebojša Lazić koji je u tom trenutku imao 53. godine i nastanjen je na adresi Elmhurst u Njujorku. Lazići tvrde da je „Podesta“ kupila i firmu „Meridijana“ u Bijeljini, te da na njih „negativne pojave i loše prakse ugrožavaju poslovanje i dovode ih u poziciju da obustave proizvodnju  i odustanu od daljih investicija ...“

Činjenica je da Lazićeva „Podesta“ nema prihoda i da procese koje imaju pokrenute u preko 60 zemalja ne vidi niko izuzev on. Nadalje, impregniranje trupaca je prljava tehnologija i za sada u RS niko nije dobio ekološku dozvolu , znači nema je ni „Sarajevoinvest“, niti Meridijana. Svi sertifikati koji su do sada izdati Meridijani su istekli još 2015. godine , znači dvije godine prije od osnivanja „Podesta group llc“.Jedino što veže lobističku  „Podestu“ i „Lazićevu Podestu“ je stav da je prihvatljivo da političar privatno ima jedan, a da zvanično zastupa sasvim drugi stav o istom pitanju.

„Podesta group llc“ je pravi mamac za klenove sa naslovima tipa „ Američka firma traži da Milorad Dodik zaustavi namještanje poslova Krajišniku“.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba


16.9.19.

Pogled sa rezervne klupe




Šta se i radi


Suzana Gašić će sutra biti izabrana za novog ministra trgovine i turizma u Republici Srpskoj .Odlučio je to nakon telefonskih konsultacija Nedeljko Čubrilović. On je poslušao savjet „svojih“ iz Prijedora da je trenutno pametnije dalje nervirati Marka Pavića, nego biti pošten prema svojima i ministra iz Foče zamijeniti barem ministrom iz istočnog dijela RS.
  „Pametan dobije veći korist od neprijatelja nego glup od prijatelja“ – poslovica je koju bi trebali shvatiti Čubrilovićeva družina širom republike .To znači da njemu nije u interesu širenje tek osnovane partije i da će se zadovoljiti  uslovnim funkcionisanjem nekoliko odbora u Krajini .
Takav Demos na narednim izborima , ako uopšte na njih i izađe, biće na nivou statističke greške, dok će „kadrovi“ potražiti utočite kod onih koji više daju. Spomenka u Zvorniku i Spomenko u Foči u tom slučaju su penzioneri a nekada su bili perspektivni kadrovi mlade partije.
 Znaju oni dobro da „Dobrog konja ne možeš uzgojiti u dvorištu“, ali to još nije shvatio već kandidat za gradonačelnika, Draško Stanivuković.
Na boravak između sjaja i bijede, naučio ga je predsjednik PDP Branislav Borenović koji 2019.godine reaguje na stav SDA o „Republici BiH“ izrečen na prošlom kongresu, kome je i sam prisustvovao. Nema tog dvorišta u kome bi Stanivuković objasnio sadašnje i nekadašnje trućkanje svog predsjednika .
„Ako se dvije ribe svađaju u vodi , provjerite da li je Englez u blizini“-poslovica koja tačno objašnjava šta Borenović misli ali i šta se trenutno dešava u Socijalističkoj partiji Republike Srpske.
 Petar Đokić se brani od onih koji ga nisu napali, a dobar je sa onima koji su Borenoviću kazali da isti stav SDA prije četiri godine , kome se on sada protivi, dobar za njihovu budućnost.
 Konkretno, Đokić bi mogao da nadrlja zato što je učinio povoljnost Vuku Hamoviću, koji je slučajno registrovan u Velikoj Britaniji. Teško, ili gotovo nemoguće.
“Dajte mi Dačića, smijeniću Vučića“-izjavio je nedavno Dragan Đilas. Prevedeno na Republiku Srpsku to znači da, ko ima Đokića može da smijeni i Dodika.
 Taj plan je krenuo fingiranjem sukoba unutar Socijalističke partije. Đokić, kod nutar svojih traži Dodikovu frakciju ili „nekoga ko želi njegovu krunu na glavi“, kako bi tome skinuo i krunu i glavu pa je bacio u zagrljaj Mirku Šaroviću. Dugo su nedavno o budućnosti RS i BiH pričali Šarović i Đokić. Mirko je kolegi prenio  iskustva u namještenim istragama, pa mu je ponudio i svoje veze sa „nekim ljudima“.
“Onaj koji putuje sam može krenuti odmah ;ali onaj koji putuje sa drugim mora čekati na drugog, i može proći puno vremena prije nego što krenu“
Za to vrijeme socijalisti ćute .
Samo je bivši ministar Milenko Savanović napisao nekoliko rečenica pod naslovom : Socijalisti, ne ćutati!
Dobro, uradio je to nakon što nije dobio ministarsku poziciji i poslije ekspresne smjene u opštinskom odboru. Ipak, nakon svega je zaključio da „mudrog usta čuvaju“, ali ćutanje nije uvijek zlato i da ono može biti i živo blato u kome je on.
U živom blatu su i četiri frakcije unutar Demokratskog narodnog saveza. O njima u nekom drugom pogledu jer će i onako biti tema na narednom okupljanju Saveza nezavisnih socijaldemokrata.
Z.Šarenac
sarenac@gazeta.ba