Популарни постови

8.10.19.



Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi





Dok su Milorad Dodik i Marko Pavić predsjednici SNSD i DNS-a te dvije stranke će biti u koaliciji.

 Ovaj zaključak se naslućuje iz ćutanja članova predsjedništva DNS-a i pored odluke da se koalicioni odnos zamrzne .U dosadašnjoj političkoj praksi, zamrzavanje je zabilježeno samo kod Živka Radišića na poziciji člana predsjedništva, zbog arbitražne odluke o Distriktu Brčko. DNS će biti zamrznut sve do povratka Marka Pavića sa operacije u Beču, a potom će inicijatori zamrzavanja shvatiti da su poraženi.

 Jedan od njih je „dopisni član“ Vedran Jarić , blizak toj partiji sve dok traju lični interesi, njega i njemu bliskih kompanija .U Jarićevoj genezi je da dobro osluškuje politička dešavanja u Srbiji i Republici Srpskoj da bi potom stečena iskustava koristio na prostoru gdje se njegove poslovne ideje mogu da provedu. Možda je i zaboravljeno da je Vedran Jarić u stvari politički otac Adama Šukala i SNS-a a sve pod biznis idejom da se „Planat soft“ okoristi od softerskih poslova u „M:telu“. Uz Jarića je tada stajao i SNS-ov igrač Slaviša Kokeza sve dok i u Beogradu nisi shvatili da nije igrač njihovog kalibra i da se uglavnom krije iza očevih i punčevih leđa.

 Primjenjujući devizu,“umilno jagnje dvije ovce sisa“, Šukala je na kratko prebacio u DNS čime se približio predsjedniku Marku Paviću. Spreman da pomogne razvoju te političke partije, prevedeno koristeći njihovu infrastrukturu u ljude na pozicijama“ Planat soft“ i mama firma „Aragosta“ dobili su najveće poslove u Republici Srpskoj Rijetko koji od njih je završen u stopostotnom obimu poput kamera na auto-putevima prema Gradišci i Doboju. Takođe, iskoristio je poziciju direktora DNS-a u RITE Ugljevik i gradio objekte za odsumporavanje dimnih gasova .

Jarić je uvijek blizu kada se neki infrastrukturnih projekta prave kreditnim sredstvima. Podrška nekad prvog bankara u Republici Srpskoj , Milana Radovića mu je o ključne važnosti i trajaće sve dok Jarić od toga bude imao koristi. Upravo je njemu Jarić najveći teg oko noge, narušavajući mu ugled bankara, profesora i privrednika predstavljajući se kao „sultanov izaslanik“ i prvi glas partije u kojoj nema članske knjižice.  Pored njih, piroman odnosa u koaliciji je i Marko Aćić. koji nakon smjene sa pozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nikako da sjedne na poziciju prvog čovjeka Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije. Aćić je bez političkog kredibiliteta i predstavlja regiju Drvara, Glamoča i Grahova gdje DNS nije imao vrijedne izborne rezultate. Pomenuta trojka , oslanac ima u tajnim podacima koje Vedranu dostavlja otac Veljko, veleposjednik brojnih nekretnina u Hrvatskoj .

 Na osnovu toga uspostavljeni su kontakti sa brojnim ambasadama pa i onim kojima je „zamrzavanje „ način političkog djelovanja .

Od 100 prioritetnih mjesta u javnim preduzećima i ustanovama DNS-u treba da pripadne 14. Problem nije nastao u koalicionoj podjeli već u unutar stranačkim trvenjima članova te partije.

 Zajednička osobina svima je da su dobri sa predsjednikom Markom Pavićem, osim u slučaju porodice Jarić koje on voli kao sina i kao brata.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba