Популарни постови

11.2.23.

Уједињена манипулација и таргетирање

  


 

Посланички клуб Уједињене Српске у коме су функционери сви осим Милана Трнинића, могао би од наредне седмице дјеловати полуопозиционо.(то је оно да гласају само ако је у питању интерес народа) Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић који је прије тога желио да буде министар унутрашњих дела, осмислио је начин како да Наталија Тривић постане директор Аеродрома Републике Српске, а да то изгледа као да су сви у Уједињени за преиспитивање коалиције  „са Нешићем, Селаком и Бањцем“.

Лавину је покренуо на локалу Невен Станић, истакнути члан УС. Тај замјеник директора РУГИП-а који је на посао дошао само да инсталира себе и секретарицу, а у ствари се бави рекетирањем за урбанистичке планове по граду( ...пролази сигурно само твој, а на крају прође свих шест...), до задње капи крви ће бранити директора Миладина Радовића. Он је у Поштама надзор, а Миладин је извођач радова.

„Ако буде смијењен Миладин Радовић и ја одлазим у опозицију“-завапио је Милан Петковић који је прије тога гласао за Савјет министара у коме је Ненад Нешић тако да и та више не пије воде.

Познато је да Ненад Стевандић и не хода без ротације па је жестина јуноша из његове странке чиста манипулација да би секта остала на окупу и да се умире незадовољни чланови попут Синише Илића који је већ виђен у НПС-у. Костадин Васић је готово у трансу јер је за Институт за јавно здравство купио пословне просторије у Зворнику, које опет мора адаптирати јер су прилично поплављене, тако да од напуштања коалиције, нема ама баш ништа.


Лукави Стевандић је и Петру Ђокићу, предсједнику СП рекао да СНСД планира да га због Братунца избаци из коалиције како би се терет пребацио на њега, а да он коначно постави Наталију Тривић на мјесто које гласовима није заслужила. Лукавијем Ђокићу више не смета нико, осим Вукановића па је наложио да се ископа све што може  како би се „анулирао Братунац и Срђан али и Петко Ранкић“, а Стевандићу је поручио да је он чуо да њега нема у даљим комбинацијама.

Доста за данас....

5.2.23.

Ко ће бити директор ОСА-е!?

  


 

 


Борјана Кришто на мукама, уплашила се кривичне одговорности када је у питању именовање новог руководства ОСА-е, а да буде све у складу са законом.

 

Елмедин Конаковић, министар вањских послова најавио за другу сједницу Савјета министара смјену директора Обавјештајно-безбједносне агенције.

 

Конаковић је ушао у политику 2004. године као члан Странке демократске акције (СДА), који је важио за блиског сарадника Бакира Изетбеговића, све до марта 2018. године када су се разишли са СДА и основао политичку организацију Народ и Правда.

 

Занимљиво је да је Конаковић који није ни надлежан да покреће процедуре разрјешења и именовања директора ОСА-е излази у јавност са најавама о смјенама када за то имају јасне прописане законом процедуре.

 

Директор ОСА-е по расподјели позиција припада Бошњацима и као потенцијални кандидати спомиње се више кандидата (још се нису договорили НИП и СДП):

 

Кемал Адемовић, бивши директор муслиманске тајне службе АИД, који је актуелни замјеник предсједника Народа и Правде и не би могао бити именован јер је политички активан, а исто тако је у пензији.

Ердуан Кафеџић актуелни шеф Уреда за борбу против корупције и управљање квалитетом Кантона Сарајево, али нема одговарајуће радно искуство на обавјештајним пословима.

Алмир Џуво, бивши директор ОСА-е, који је био два мандата и по закону не би могао бити именован.

Кенан Капо је бивши директор Казнено-поправног завода у Сарајеву.

Самир Суљагић , директор Завода у Пазарићу, али и Вахидин Шахинпашић Шаја, главни инспектор СИПА-е.

Извјесно је да ће на позицији замјеника директора ове агенције бити постављен српски кадар Ристо Зарић, који је исто раније обављао послове замјеника директора ОСА-е у "два мандата" и не би могао бити именован по Закону. Ристо Зарић је у "пензији" већ 6 година.

 

Обавјештајно-безбједносна агенција (ОСА-ОБА) Босне и Херцеговине, која је одговорна за прикупљање, анализирање и дистрибуцију обавјештајним података у циљу заштите сигурности, укључујући суверенитет, територијални интегритет и уставни поредак Босне и Херцеговине.

 

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто је надлежна по закону да осигурава да се безбједносна (сигурносна) провјера генералног директора, замјеника генералног директора и главног инспектора изврши "прије" њиховог именовања.

 

Извршни обавјештајни одбор чине, поред предсједавајуће Савјета министара, улазе два замјеника предсједавајућег, (или два министра из Вијећа министара), тако да састав Извршног одбора у сваком случају одражава заступљеност сва три конститутивна народа Босне и Херцеговине.

 

Представнички дом и Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине заједнички оснивају Сигурносно-обавјештајну комисију за надзор над Агенцијом која расправља о именовању генералног директора и замјеника генералног директора Агенције и даје мишљења о именовању.

 

Агенцијом (ОСА) руководи генерални директор. Агенција ће имати и замјеника генералног директора.

 

Генералног директора и замјеника генералног директора именује и разрјешава дужности Савјет министара, на приједлог предсједавајућег и у консултацијама са члановима Предсједништва, Извршног одбора и Сигурносно-обавјештајне комисије.

Генерални директор може предложити предсједавајућем да Вијеће министара разријеши дужности замјеника генералног директора.

Именовање генералног директора и замјеника генералног директора се врши на основу показане професионалности и искуства стеченог на обавјештајно-сигурносним пословима и провођењу закона, а не на основу политичке припадности. Тражено искуство не може бити искључиво стечено на позицијама до којих се долази политичким именовањем.

 

Генерални директор и замјеник генералног директора се именују на мандат од четири године који се може обновити једанпут.

Генерални директор и замјеник генералног директора могу прије истека мандата бити разријешени дужности ако то сами затраже; уколико трајно изгубе способност за обављање својих дужности; уколико не проводе одлуке Вијећа министара којима се усмјерава рад Агенције; уколико не раде у складу са важећим законима или прописима; уколико не проводе мјере за надзор над радом Агенције; у случају да је против њих покренут кривични поступак због кривичног дјела злоупотребе положаја или откривања државне, војне или службене тајне, или ако је против њих изречена правоснажна казна затвора због почињеног кривичног дјела које их чини недостојним обављања тих дужности.

 

Руководство Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ

 

Дана 19. новембра 2015. године, на 32. сједници Вијећа министара Босне и Херцеговине, Вијеће министара БиХ је именовало Османа Мехмедагића за генералног директора Обавјештајно- безбједносне агенције БиХ, Трифка Буху за замјеника генералног директора те Дамира Беванду за главног инспектора ОСА-е, на мандат од четири (4) године, почев од 19.11.2015. године. Мандати су руководству истекли још у новембру 2019. године, те због немогућности договора у прошлом сазиву Савјета министара  старо руководство ОСА-е остало у в.д мандату до данас.

 

Тако да ће бити занимљиво пратити наредну сједницу Савјета министара на који начин ће "испоштовати" законске процедуре око именовања новог руководства ОСА-е, и како ће се бошњачка политичка елита договорити око будућег директора једне веома важне агенције у БиХ.

4.2.23.

Шта се и ради

 

 

 


На изборима у Братунцу немам  фаворита.

Мислио сам да никада нећу проходати јер нисам осјећао ноге.Момци су ме донијели до Дервенте и некако превезли до Специјалне болнице „Свети Никола“ у Милићима. 


Идуће чега се сјећам је лик доктора Лазара Продановића и велики влас длака на гази поред јастука.

„Шарени, лежаћеш који дан на стомаку па ће све бити како треба“- казао је доктор Лазо и вукући кломпе отишао на нови захват.

И сада, близу тридесет година касније, свака промјена времена ме подсјети на Лазара. Пратио сам га у ПС БиХ, знам да је из Зворника пребацио посао у Братунац и био сам изненађен на помисао да жели кандидатуру за начелника.

„Хиљаде људи је отишло из Братунца, један је доселио и жели да буде начелник“- шала је доконих стручњака за друштвено-политичка дешавања у граду на Дрини, објашњавајући како је дошло до кандидатуре доктора Лазе.

Одмах након опозива Срђана Ранкића, готово сигуран кандидат СНСД и коалиције био је син Јанка Петровића који се неким чудом толико политички активирао да је чудио и све око себе. Јанка до тада, бар јавно, није интересовао локални начелник јер је он своје послове завршавао са свим досадашњим премијерима и директорима шумских газдинстава. Тако је и са Вишковићем. Канцелар воли проценат, Јанку није тешко да му га да и љубав функционише већ два мандата. Одатле је испао и Лазо.


„Немам је живаца да се бавим са овим, направите ми мандат и водите општину како сте замислили „-рекао је Лазо у друштву које је сакупио Канцелар, а одмах до њега су били Јанко и Карабаја.

Карабаја или Миладин Радовић је локални преварант који је на основу чланства у Уједињеној Српској постао, прво регионални, а касније и републички. Извјесно је да је паметнији од Костадина Васића па је искористио логичну сарадњу са Поштама у Србији да се специјализује за иксање гласова у одсуству па чак и оних који су давно преминули. Карабаја још није платио малине које је ускладиштио у хладњачама током љета и јесени па би буџет у Братунцу у наредном периоду био добар основ да се продају па и плате малине, а и сада су најтраженије. Он нема жељу да Братунац добије новог начелника јер је Ранкићев замјеник тзв.Манулаћ из његове секте и све молбе и налоге страшног Карабаје, извршава без поговора.

Када дође, Лазо то неће контролисати и све ће бити добро.


Често сам се чуо са Срђаном Ранкићем, све док није, послије једног састанка без договора, подржао Јелену Тривић. Знајући да ПДП не постоји у Братунцу, Срђан ми је јасно поручио да је налог добио из Србије, помиље се неки дуг извјесном Сандокану из СНС-а и да је та подршка иста као што су радили сви у Подрињу. Павловић и Глишић у Сребреници, велики дио СНСД у Зворнику, Дукић у Милићима ....

Сви они су императивно радили против Милорада Додика док су могли да бирају за коју ће партију гласати. Слично је и са говорницима и гостима  на јучерашњем митингу. Само неколико мјесеци раније породица Трнинић, бившег министра Неђе, свим срцем је радила против Додика, па чак и директор Туристичке организације Републике Српске који је из Бањчевог НПС-а.Занимљиво је било видјети и ред у којем сједе бивши ДНС-овци, први пут након сукоба око Брдара.

Срђана Ранкића је поред СНС-а, Јелене Тривић и Вукоте Говедарице, подржава и отпадник из Вукановићеве секте Мирослав-Мишо Илић. Бившем легионару је циљ да заради коју новчаницу борећи се против злог режима, мада ће до почетка избора покушати да своје повјерење прода Зорану Стевановићу. Уиграна комбинација је већ прошла два пута па није проблем ни сада.



П.С.  Петко Ранкић је у Њемачкој и нема разлога да се јавља доктору Лази.

Недоступан је и Петар Ђокић.

(нема разлога да се наставља)