Популарни постови

11.8.20.

Требиње је Херцег Нови


(Сретно краљице)


 Прошле године у ово вријеме боравио сам у Требињу.

Хотел „Студенац“,добра храна, базен али претрпан гостима, путницима намјерницима који имају жељу да склониште од љетње жеге нађу на обали Требишњице.

Једва смо саставили два дана до позива средљег сина да је снаха у болици и да би било фино да рођење првог унучета дочекамо у Бањалуци.

Доплаћујемо резервацију, јер раније напуштамо смјештај и пут Крајине. Жао ми је Требиња и Херцеговине, али се историја дешава на Паприковцу .

Негдје близу Мостара, готово истовремено, докторице , Александра Родић и Весна Ећим (слава им и милост), јављају да се родила Исидора.

У незнању сам пут Бањалуке нашао преко Ливна и Гламоча. Обећао сам мајци своје дјеце, преосвјештеној Богдани , да ћемо наредне године наставити гдје смо стали.

Ваљда кад нешто желиш то се и деси и на случајној пријави на промотивну акцију „Љетуј у Требињу“ извлаче моје име.

Тешко ми је ко повјеровао да извлачење није имало везе са поријеколом мога презимена али ето.Компликован, какав и јесам, првобитно нисам успио да се уклопим у промотивни датум боравка .Помијерамо термин и коначно 9.августа, након славе код Кума, крећемо за Требиње из Малог Зворника. Корона је у Зворнику угасила августовске свечаности , нормално раде „Лагуна и Видиковац „ и све је подређено политичким састанцима .У Лагуни су СНСД и СПС, а код Јакова Галића, његови СП и ДНС.

Љето се у Подрињу није ни десило.

Зворник биљежи рекордан број заражених а у осталим срединама само се издваја „Рајска плажа“ у Братунцу. У Милићима је онај намћор Дукић угасио свјетло, тако да у базену нема воде , мада је ове године фол улаз бесплатан.

Успут вриједан помена је ресторан на Хан Погледу и до уласка у Соколац и нема угоститељских објеката гдје би вриједило убити коју минуту .

Легендин хотел, Чавкина Викоторија маме пролазнике на обилазници .

Пут према Рогатици је резервисан за „Огњиште“.Интересантна је моја веза са власником тог локала.Наиме, никада нисам сазнао како се зове, али заувијек памтим једно моје тражење у октобру 2010.године .

Неким чудом, опет у том локалу сам пробао димњени кајмак и како тада нису имали да га продају, покушао сам да га набавим за своју крсну славу .Број сам нашао на нету и љубазни власник ми је, након што је саслушао разлоге , аутобуском линијом Вишеград –Бањалука , послао килограм –два тог жељеног аутохтоног производа са Романије .Кајмак се слаже у каце и суши  у катунима .Вау.


Већ је 18.часова а до 23.часа морамо стићи у Требиње.Глуп разлог да не свратимо у Устиколину код Брајловића јер због мојих сарајевских гена знам да је махер у припреми хране. Фоча нема занимљивих дестинација на обилазници а пут преко Тјентишта до Чемерна је још увијек зона сумрака .Слушао сам скоро министра Ђорђа Поповића да је у плану изградња те дионице и успутно сам анализирао да ли сам у Републици Српској наишао на гору калдрму.

Боли ме уво колико је коштало Чемерно али да га нема Требиње би било страшно далеко.Гачани имају „Метохију“ али је она у граду док је у Билећи сасвим коректан ресторан „Језеро“.Бог да ми опрости што сам заборавио како се зове ресторан прије Моска али на његовом паркингу сам видио највише камионџија .Гулаш је прилично укусан а и цијене су на нивоу предрагађа Требиња.

Супруга али и навигација кажу да се хостел „Тхе ред доор“ налазе на Никшићком путу , тик прије „Студенца“ а одмах преко пута Драшковићеве империје у алитима , еурокрему и хотелу.


Чекали су нас , веле да се смјестимо па да нагуле кући.За почетак улазимо у собу „Перо Зубац“, са четири кревета .Цар иде пјешке неколико метара изван собе али с обзиром да је кључ код нас , испада да је и заједничко купатило само наше.Лоза је добра, било је и одкуће али 350 км је довољан разлог за сан.Ујутро сам сконтао да је комарник на прозору и да клима ради.ТВ је у ходику и што се мене тиче може ту и да остане.Јутарања кафа, лоза и одличан доручак који је у склопу пансиона.“Град сунца „ је идућа дестинација .Безобразних 25 КМ улаз и садржаји за дјецу до посљедњег врела који ја на самом крају комплекса.Нема буба , комараца, ,мушица али нема ни исправних сунцонбрана .Вода је одлична , посебно дио са слопаовима који у ствари служи за масажу.Ваљда је Кнез зезнут послодавац па је по пиће, грицкалице и сладолед потребан дубок наклон на шанк а цјеновник је у рангу са улазницом.Нектар пиво је у траговима , углавном се пије Никшићко, док се за сендвич или пљескавицу ваља попети до самог улаза .

Број гостију је невјероватан па је по мојој рачуници унутар комплекса близу 2.000 или нешто мање од 50.000 КМ.Мјерач висине дјеце на улазу је смањио приход јер се они до 120.цм купају гратис

Требиње има 300 сунчаних дана а ја мислим да је „мађар“данас био немилосрдан према мојој ћели.

За ручак бирам опет „Огњиште“ на самом скретању према граничном прелазу са Црном Гором.Велики број аутомобила и неколикуо познатих ликова са газдом који на степеницама дезинфикује сваког госта појединачно, говори ми да се нешто озбињно дешава.Ништа страшно.

Градоначелник је на ручку угостио „листу“ СНСД а међу њима су министар Рајчевић и млађи Додик.

Љубазно нас смјештају за сто у хладовини и извињавају се јер је нестало јагњетине док је телетина још увијек врућа.Укусно и обилно.


Одмор, па излазак у Требиње.

Градоначелник Мирко Ћурић је недавно пуници додијелио концесију над земљиштем гдје су засађене маслине .Јавила се само пуница и без обзира што има 77.година годишње ће за 1,8 хектара плаћати 145 КМ.С обзиром у каквом је стању град и како је лијепо видјети засаде на уласку и изласку , честитом градоначелнику би пожелио да сву расположиву земљу додијели сам себи само ако је планира обрађивати.Нећу ламентирати над појединачним пројектима у Требињу али хоћу да гласно кажем да је град сређен као пишта .Улице, тротоари, канте за смеће, контејнери, парк , црква споменик погинулим борцима ....За класу више у односу и на моју вољену Бањалуку.

Као и прошле године, опет лијепа вијест !

Ћерка је завршила магистарски и сада су остале само финесе. Скидам капу краљице.Само ти знаш како је у туђем свијету издржати све ове године.


Имам жељу да током боравка у Требињу посјетим Јазину и окупам се у Сушици.Клуб Јазина је угоститељски објекат са властитом плажом .Храна је по обичају у Херцеговини укусна и одлично припремљена . Лежаљке у липовом ладу и довољан број конобара да послуже све, сушта су супрпотност Града сунца.Нектара ни у траговима, нема ни црногорских пива , мада је граница на неколико колометара удаљена , је само детаљ који се може замјерити ...


Одосмо даље!

5.8.20.

Саша Илић:Кандидоваћу се због бахатости начелника Драгосављевића





Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић на прошлим изборима освојио је 6.768 гласова, готово дупло више од Ранка Недића.

Одлуком СНСД поново ће бити кандидат и са друге стране ће имати заједничког кандидата СДСа и ПДПа Небојшу Ракића, који је на одборничкој листи ПДП 2016.године освојио 18.мјесто са свега 116.гласова .

Цијенећи само ове показатеље, Драгослављевић може да прије избора прослави побједу .Када се узму друга мјерила Млађан Драгослављевић је један од најлошијих начелника у Републици Српској.

„Он је као начелник дозволио да му се распадне општина, партија, да га напуштају први сарадници , кумови , комшије.Гласали смо за њега јер смо мислили да је поштен и добар човјек а сада на крају мандата можемо да кажемо да није ништа урадио за Србац , осим што нас је кредитно задужио“-кажу становници овога лијепог градића.

Драгосављевићу се замјера што за вријеме мандата није довео ниједну фабрику, млади одлазе а он се претворио у послушника Мирка Којића.

„За вријеме манадата успио је да запосли ћерку у Фонд ПИО и супругу у Завод за запошљавање тако да из прве руке има податке колико је младих на бироу а колико је људи пензионисано или одјављено са осигурања“-тврде огорчени становници Српца

У овој општини тврде да је и Небојша Ракић само Драгосављевићево кукавичије јаје, јер постоји страх да се за начелничку позицију не кандидује Саша Илић , сада кадар ДНС-а а некада први омладинац СНСД у том граду .

Илић је на прошлим изборима освојио 1801 глас и за врло кратко вријеме је стабилизовао распуштени одбор ДНСа.

Илић каже да још није донио такву одлуку али да се данас увјерио да су кандидати ДНС-а под огромним притиском ,

„Цијели дан имам позива наших људи који тврде да су изложени страшним пријетњама због предаје кандидатске листе. Сви документи наших чланова , се обавезно копирају а потом слиједи притисак градских функционера и инспекција“-каже Илић

Ако ме ишта натјера да одмјерим снаге са Драгосављевићем то ће бити та бахатост-каже он.

Илић и ДНС Србац , у више наврата су добили подршку Ненада Нешића и руководства ДНСа.

4.8.20.

Градоначелниче, шта смрди у Каракају?




Зворничани памте да су непосредно пред локалне изборе у тој општини неким чудом  Зоран Стевановић и тадашњи СДСовац Костадин Васић напрасно постали добри .Неки пак кажу да је то плод „премирања“, а неки иду чак и даље па лицитирају износ да се Коле помјери у страну и да Зока добије и тај мандат.

Зоран Стевановић је прошао , Костадин Васић је промијенио политички дрес и љубав је трајала све до предизборне кампање за наредне локалне изборе.Стевановић ће опет бити кандаидат а са друге стране би се могао наћи нико други до Костадин Васић.Васићева матиочна партија то није још јавно саопштила јер преговори су поново у сфери „премирања“.

И тако након пуне три године ћутања Уједињена Српска саопштила је да је градоначелник Зоран Стевановић украо 2.5.милиона незаконито наплаћујући комуналну таксу.

„Овим путем желимо да обавестимо јавност да је тренутни градоначелник Зворника, господин Зоран Стевановић заједно са своја два сувласника и политичка послушника, по званичним сазнањима, незаконито отуђио од грађана свог града преко 2.5 милиона КМ у претходне непуне 3 године.
Ради се о спорној наплати комуналне таксе, преко које су градоначелник и његови блиски сарадници, стручњаци и високообразовани кадрови, јавно и „легално“ отуђили новац од својих суграђана“-тако пише у дијелу саопштења ГО УС

Отварајући очи становницима Зворника да нису дужни платити одвоз смећа ако нису са Комуналним предузећем потписали уговор.

Уједињена Српска онда додатно дрматузије и становницима Зворника отвара очи и саопштава да је градоначеник и сувласник Комуналног предузећа.

„Све су то успјели урадити, јер је тренутни градоначелник Стевановић у већинском посједу Комуналног предузећа Зворник и дио средстава је преусмјерио у свој приватни ток новца. Проблем је у томе што ово није новина, нити нешто несвакидашње. Градоначелнику је ово само још један у низу начина да „обрне“ новчана средства. Наравно, након одређеног времена промијени начин јер постане „провидан“.
До највеће контрадикторности долазимо сазнањем да је комунална такса наплаћивана и домаћинствима у селима, одакле никада није одвожен никакав отпад, али су одвожени гласови и новац грађана“-пише између осталог у саопштењу.

Писанија Уједињене Српске је заслужила бар кратко обраћање новинарима осим ако није послужила за „поравњања“ јер се о овоме више и не говори.Међутим, Газета сазнаје да комунални пслови иду од руке градоначенику Стевановићу и да и поред чињенице да је нас Цапардама изграђена Регоионална санитарна депонија у којој се одлаже отпад из девет општина регије Бирач, он има дивњу депонију у Каракају која се случајно запали сваких десетак дана .

„Дим куља до Лознице и нико се не упита зашто се Комунално предузеће из Зворника не понаша као и сва остала и смеће довози на регионалну депонију.Та депонија , мада је дивља, има и свог портира који уредно биљежи улазак зворничких камиона на истовар“-каже за Газету становник Каракаја коме смета смрад .

Наравно, и за овој градоначелников посао знају све политичлке партије па и Уједињена Српска , али се из неког разлога не оглашавају.

„Огромна је разлика између улазних количина у Регионалну депонију и фактура које се испостављају правним и физичким лицима у Зворнику“-тврде боље упућени.

За ово зна и Споменка Стевановић из ДЕМОСА али ћути јер се боји да Зоран Стевановић неће подржати њену партију и да ће остати без политичког колача.Градоначелник од самог почетка контролише сва четири одборника те партије а сада је ситуација таква да се очекује улазак у скупштину само њих двојице или евентуално тројице .

„Споменка је потпуно изолована и ДЕМОСОМ у Зворнику руководи Зоран Стевановић.Углавном се она више бави Шековићима и осталим мјестима јер су за ове године од ње отишли главни спонзори из Вода РС, РиТЕ Угњевик , док се и Милан Дакић више не простире до Зворника , како је то некада волио да чини“-кажу Зворничани

Уједињена Српска има и дио саопштења који се односи и на остале:


„Шта је следеће у низу, питамо се и ми? Да ли је то Зворник стан или ће то бити „Алумина“ о којој градоначелник већ дуго сања?
-Шта мисли 70% поштеног СНСДа у односу на градоначелникову хоботницу од 30% школованих лопова и криминалаца који 13 година понижавају интелигенцију грађана Зворника који су „ДОСТА ЋУТАЛИ“⁉️-поентирају Стевандићеве јуноше.

(Наставиће се)

28.7.20.

Писмо Вишковићу!


 

Драги мој премијеру,

 

Рекоше да су ти прошли симптоми короне и да се наредних дана враћаш редовним активностима.

Већ десетек дана чекам да будеш здрав и да ти напишем неколико слова.

Када си ономад, на Свету Варвару, изабран за тринаестог премијера било ми је драго.

Друговима сам рекао да ти за мандата нећу ружно помислити а камоли написати.

Ипак си ти мој земљак.

Испоштовао сам то до сада.

Драги мој Радоване,

Обојица долазимо из малог градића.

У Крајини нас познају по неким наглашеним ријечима, чудном нагласку и искреним намјерама да помогнемо свакоме ко то затражи, често је то и на властиту штету, али чиста образа.

За разлику од твојих политичких почетака, сада си много виспренији али са мање живаца и такта.

Зашто ти пишем ?

Желим да те испровоцирам да помогнеш нашем мјесту, нашим Милићима и људима који су остали да ту живе.

Срамота је да све видиш а да немаш реакцију.

Знаш ли Радоване да је за вријеме твог мандата градић остао пуст ?

Знаш ли Радоване да је готово стала рударска производња ?

Знаш ли Радоване да се годинама краде руда, без икаквог улагања у откривку?

Знаш ли Радоване да су продати сви камиони који су иоле у возном стању ?

Знаш ли Радоване да су на превозу руде углавном неиспоравна и нерегистрована возила ?

Знаш ли Радоване да је продата аутобуска станица и укинута линија према Бањалуци?

Знаш ли Радоване да је заустављена производња на сушењу хидрата?

Знаш ли Радоване да је затворена фарма кока носиља ?

Знаш ли Радоване да је радницима Боксита забрањено да буду бирани ?

Знаш ли Радоване да ниси у стању одржати општински одбор највеће странке у Републици Српској? 

Знаш ли Радоване да се у средњој школи ученици уписују у два смјера да не би укидали наставу?

Знаш ли Радоване да је обустављена производња у пилани ?

Знаш ли Радоване да нису сви моћни да камионе пребаце на посао у Добој?

Знаш ли Радоване да је за све крив Рајко Дукић?

Знаш ли Радоване да су његове убице већ дуго у затвору ?

Знаш ли Радоване да цијеле Милиће чува чудна војска у црним униформама ?

Знаш ли Радоване ?

Знаш али не реагујеш!

Ја и моја породица из Милића смо отишли због терора Рајка Дукића .

Знао си то, али си ћутао.

Знао си да је „екипа убица“ имала наредбу да ме убије.

Знао си да је иста наредба постојала за бројне неистимишљенике, попут Мимића, Васиљевића ....

Знао си за све црне листе које су годинама прављене и качене на улазим вратима објеката у Милићима.

Знаш да оне и данас постоје.

Драги мој Радоване,

Ако све ово знаш, а ништа не чиниш, предлажем ти да активираш оставку коју си недавно написао.

Признај да ниси у стању да као први човјек Владе помогнеш свом мјесту, како да други нешто очекују од тебе.

Знам да си направио резервни положај и да крећеш у два нова бизниса.

Знам да си и ти протјеран из Милића.

Знам да си немоћан.

Знам да се више не бориш.

Републици Српској сада треба нови вођа.

Знам!

 

Додатак: Дукићеве поруке теби и политичком руководству Републике Српске 

 

http://www.ad-boksit.com/novosti/1559-15-07-2020-intervju-predsjednika-kompanije-boksit-mr-rajka-dukica-za-radio-birac

 

 


27.7.20.

Ђурић отпиљен из Врбање

Вршилац дужности директора шумског газдинства „Врбања“  Котор Варош , Игор Андрић, данас је смијењен са функције због лошег пословног резултата. На његово мјесто именован је Милан Васиљевић из СНСД.

Тиме је у четвртом покушају направљена кадровска промјена у ШГ које након одласка Далиборке Керезовић само гомила губитке .Сви покушаји смјене, до сада су наилазили отпор од првог човјека ДЕМОС-а, Недељка Чубриловића, који се на крају помирио са губитком најзначајнијег финансијера странке у тој регији.

Није само негативно пословање кумовало одлуци руководства Српских шума да смијени Андрића. Значајан утицај имао је и став предсједника ОО Демос из Котор Вароша, Горана Ђурића , да не подржи заједничког кандидата републичке коалиције за начелника општине.

Наиме, Слободан Жупљанин (СП) , добио је подршку готово свих одбора осим Демоса , који је из личних Ђурићевих разлога стао уз кандидата ПДП Зденка Сакана (ПДП).Ђурић је мандат провео као савјетник начелника општине и сада се нашао у ситуацији да мора или да промијени став или да самоиницијативно подржава досадашњег послодавца.

 Познато је и да Ђурић живи у Лакташима, и из општинске касе Котор Вароша финансира пројекте правдајући вишим партијским интересима. Судећи по данашњим промјенама и томе се стало у крај .

Чубриловић је поред шумског газдинства „Врбања“, изгубио конце и у „Аутопутевима „.Због прозивања „његовог божанства“ , данас је без посла остао Жељко Бојанић, некадашња особа за контакт за јавне набавке у ЈП“Аутопутеви“ Републике Српске .

Бојанић се „дрзнуо „ да послодавце упита о разним набавкама за Аутопутеве и Шуме, прозивајући директно Недељка Чубриловића и Горана Ђурића. Све то јавно је објављивао на свом фб профилу.

ДЕМОС ће врло брзо кратких рукава остати и у РиТЕ Угљевик гдје је у току истрага о договреном партијском запошљавању превозника кречњака, на релацији Добој –Угљевик. Посао је добила фирма посланика ДЕМОС-а , Милана Дакића, уз обавезу да у партијској каси од планираних 14 остави 3 КМ по превезеном кубику.(наставиће се) 

23.7.20.

UIO nije turistička organizacija



Šta se i radi







Konačno je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija , izustio ono što se godinama provlači kroz uši da će Svjetlana Perković biti njegov kandidat za direktora Uprave za indirektno oporezivanje .
„Treba znati da se Srbi nikada nisu nalazili na čelu uprave. Dva mandata je direktor bio iz reda Bošnjaka , dva iz reda Hrvata i smatram da je došao red na srpski narod , a tako je dogovoreno kada je formirana ta uprava , da će se direktori mijenjanti po nacionalnom ključu“-rekao je Tegeltija .

Toga dana je trebalo vidjeti osmjeh i stav Svjetlane Perković koja se bezmalo dvije godine priprema da preuzme najvažniju instituciju u Bosni i Hercegovini .Ceca Ženeva kako su je prozvale kolege , spriječena je da lijepu vijest proslavi odlaskom na neku turističku destinaciju, ili bar u Albaniju odakle je softver kao najranjiviji dio Uprave nabavila „vizuelnim pregledom“.
Istina je ono što kaže Tegeltija da Srbin nikada nije bio na čelu uprave, isto kao što je istina da je u organizaciju UIO uvaljen IT sektor da bi se po nacionalnom ključu dijelilo šest pozicija .

Ako se stvar pogleda sa ozbiljne strane, Srbi su na čelu Sektora za carine kao najvažnijeg sektora od osnivanja UIO. Gotovo da se zaboravlja uloga Bogdana Novakovića koji je u vrijeme Kemala Čauševića postradao najviše srpskog kadra. Potom Zdravka Cvjetinovića koji je smijenjen sa te pozicija da bi nekoliko godina kasnije dokazao svoju nevinost u akciji „Pandora“, te Vladimira Dragičevića koji već dvije godine aktuelni pomoćnik direktora za taj sektor.

„B“ komponetu predstavljaju Muharem Mašinović, kao pomoćnik direktora  za poreze i Elvir Muminović-vođa Sektora za poslovne usluge .Malo je poznato , ili gotovo je  u tišini prošao veliki sukob među Bošnjacima oko pozicije šefa Regionalnog centra Banjaluka .Tu je dugo godina stolovao Hasan Kahrić , da bi ga nakon konkursne procerdure zamijenio Bego Dudaković , bratić mnogo poznatijeg Atifa .
„Mi se kao borimo za poziciju prvog čovjeka UIO a u međuvremenu šef svim carinicima od Broda do Izačića je Dudaković „- izgovorena je istina Srba koji rade na tom području .

Hrvate trenutno predstavljaju direktor UIO Miro Džakula i pomoćnik direktora za provođenje propisa Slavica Krešić.
Miro Džakula jeste odradio dva mandata , isto onoliko koliko je i njegov prethodnik Kemal Čaušević.Opet, istine radi, ta pozicije je uvijek vezivana za izbor direktora SIPA-agencije u kojoj od osnivanja direktoruju Srbi.

„Možda je Tegeltija umjesto Cece mislio da rehabilituje Zdravka Cvjatinovića pa je pokrenuo inicijativu da Srbi dobiju mjesto prvog čovjeka UIO“-kažu mi prjetelji koji pretpostavljaju da bi drugi dio SNSD bio zadovoljniji sa tom kombinacijom .
Zdravko Cvjetinović, jeste dokazao da je nevin za ozbiljne optužbe sa kojima je bio suočen i to bi bila jedna vrsta kompenzacije za pretrpljenu torturu .Isto tako , već dugo godina se kao najozbiljniji srpski kadar za poziciju prvog čovjeka UIO pominje ime Borisa Spasojevića iz Laktaša .

Ceca je za ove igrače turistički radnik.

Z.Šarenac
sarenac@gazeta.ba

17.5.20.

Šta se dešava u Srpcu?



Saša Ilić, i po svemu sudeći i njegov otac Neđo, neće se naći na izbornoj listi SNSD u opštini Srbac. U dogovoru sa rukovodstvom DNSa, Saša Ilić će predvoditi Inicijativni odbor nove organizacije te stranke.
„DNS nije zadovoljan sa radom opštinskog odbora u toj opštini pa smo odlučili da prestrojimo snage i da u Srpcu damo šansu mladim kadrovima koji su perspektiva razvoja grada pod Motajicom“-saznaje Gazeta od izvora iz vrha te stranke
Napominju, da ta stranka neće ulaziti u probleme u SNSD, jer ima dovoljno i svojih u lokalnom odboru koji će prvog dana naredne sedmice, najvjerovatnije  biti raspušten-kaže on.
Saznajemo da je pored Ilića u Inicijativnom odboru za novu opštinsku organizaciju DNSa i Nataša Kusić-Savić, Siniša Jejinić,Tanja Radomir, Mladen Dragosav, Slađana Suvajac, Slađana Mitraković … i još desetak mladih političara iz te opštine .U Inicijativnom odboru je i većina odbornika iz DNSa , koji se ne slažu sa dosadašnjom politikom koju je vodio predsjednik odbora Dragan Jokić.
U DNSu tvrde da odluka o reorganizaciji odbora u Srpcu nije donesena preko noći, te da će nakon ukidanja vanrednog stanja analizirati radi i ostalih odbora u Republici Srpskoj.
Saznajemo da su planirani i novi odbori u Mlićima, Vlasenici i Gacku. 
sarenac@gazeta.ba

10.5.20.

Zašto sam "taregetirao"Stevandića?




Riječ „Target“, ne postoji u našem jeziku.
Posebno ne postoji izvedenica „targetirati“, koju redovno koristi predsjednik Ujedinjene Srpske , Nenad Stavandić.
 Traget-meta, targetirati- usmjeriti oštricu, je sasvim korektna zamjena u oba slučaja.

Zašto je usmjerena oštrica prema Stevandiću?

Vanredno stanje je Stevandića zateklo na mjestu zamjenika direktora UKC Republike Srpske, poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH.
 Kadrove iz njegove Ujedinjene Srpske, korona je zatekla na pozicijama ministra prosvjete, Instituta za javno zdravstvo, Civilne zaštite, zamjenika ministra civilnih poslova …

Odgovorne pozicije za odgovorne ljude. 

Na samom početku nenormalnog stanja , Stevandić se mogao i kontrolisati jer je glavnu riječ vodio ministar Alen Šeranić.
 Nakon nekoliko dobrih poteza i stvaranja slike da je stvar pod kontrolom , krenule su političke ambicije i hvatanje koristi u izbornoj kampanji .
Stevandić se tada od racionalnog stručnjaka pretvara i ostrašćenog političara, satirući sve oko sebe, rukovodi svim institucijama, kontroliše , sugeriše ….

Slika, mlađanog Zeljkovića nakon što je morao u subotu, nešto prije ponoći, da piše demant , najbolje oslikava odnos velikog šefa prema izvršiocima koji su se silom koalicionih prilika našli tu gdje jesu.

 Zeljković je u noćnim morama po glavi preturao i nabavku rentgena, i zaštitinih maski ali i testova za koronu po popularnim cijenama.

 Najpoznatiji vršilac dužnosti, direktor CZ, Milan Novitović, slikao se pod partijskom zastavom kako u Drvaru dijeli pomoć dobijenu iz Malezije.
Šta ako su testovi na koronu koji se prodaju u Institutu za javno zdravstvo , došli kao humanitarna pomoć , eto baš iz Malezije .

Zato je „target“, moj doktore!

Ministar prosvjete i kulture je uvođenjem „škole na daljinu“ , reagovala brzo i kako su dani odmicali taj projekat je naišao na odobravanje i šire zajednice. Sve je išlo glatko dok Pedagoški zavod nije dostavio raspored testiranja učenika, a ministarstvo odmah potom negiralo postojanje .Svježe informacije govore da su nastavnici u nekim školama nastavili da rade po instrukciji Pedagoškog zavoda.
Zašto je i tu morao da se desi haos?

Zato je „tareget“, moj doktore!

Zamjenik ministra civilnih poslova Siniša Ilić proslavio je po pravoslavnim običajima Vaskrs. Ništa sporno , da su sličnu proslavu mogli sebi priuštiti i ostali pravoslavci , posebno  osobe starije od 65. godina , kojima je osim dolaska njihovih najmilijih , bilo zabranjeno i kretanje u najdužem policijskom času od uvođenja vanrednog stanja .
Samo ovaj slučaj je dovoljan da Ti smijeniš Ilića a Višković - tebe.
 Svaka druga opcija je ismijavanje vlastitog naroda.

Zato je „target“, moj doktore!

(Nastaviće se)

27.4.20.

Šta se i radi

Analiza:
Šta se dešava u Ujedinjenoj Srpskoj

Jedno jaje snagu daje

Nije problem jaje. Jaje je, kao što rekoše u UKC, „matafora“, da se iz drugog ugla sagleda sve što je naduvano na dva bara i podmetnuto Igoru Radojičiću, na Trgu krajine .
Izložba naduvanih jaja , priliči „normalnom „ vremenu, a Stevandićevo jaje na glavnom gradskom trgu u vrijeme vanrednog stanja  je silovanje prava i demonstracija gluposti.
 Kako drugačije objasniti instalaciju, prepisanu od SDSa iz 2013. godine u vrijeme kada građanima nije dozvoljeno kretanje na Vaskrs.
 Veliko jaje je slikano u prisustvu četiri osobe , bez obavezne zaštite sa porukom: Radimo šta hoćemo i niko nam ne može ništa.
Ko je dao snagu funkcionerima Ujedinjene Srpske da se tako ponašaju?
Ujedinjena Srpska na izborima za Narodnu skupštinu u Banjaluci, osvojila je preko 6.000 glasova, a Nenad Stevandić na listi SNSD za Parlament BiH, preko 28.000.
Stevandić  je razvalio SDS i osnovao stranku .
U znak zahvalnosti SNSD je dobar dio izbornog kolača prepustio stranci sa nešto manje od četiri posto glasova .Stevandić je pored osnovnog zanimanja i zamjenik direktora Kliničkog centra, predsjednik Kluba poslanika u Parlamentu BiH a u doba korone postao je našto kao revizor ili kontrolor prevođenja mjera Štaba za vanredne situacije .
Hajde što on viri iz paštete, već je na sceni poplava njegovih kadrova .

Po formaciji, u Štabu je  i v.d  direktora Civilne zaštite Republike Srpske, Milan Novitović, što opet znači da je pod Stevandićevom kontrolom.
Novitovića je na mjesto vršioca dužnosti direktora izabrala Vlada Republike Srpske na sjednici održanoj 12.avgusta  2019.godine .
U obrazloženju piše da je on kadar Ujedinjene Srpske i da dolazi iz Bijeljine. Time je okonačana saga oko smjene Mila Međeda i Veseljka Eleza, pa je on upao kao kompromisno rješenje .
 Nije poznat datum od kada je Milan Novitović član Ujedinjenje Srpske u Bijeljini, niti su navedene njegove kvalifikacije. Poznato je da je na lokalnim izborima 2016. godine bio kandidat za odbornika Saveza za novu politiku, stranke Zorana Mastila. Novitović je sa sedme pozicije zauzeo osmo mjesto na listi stranke sa osvojenih 30 glasova.
Ipak, ima nešto po čemu Novitovića , inače rođenog u Arilju , pamte stanovnici Republike Srpske .
Na osnovu ratnih dnevnika i bilješki iz tog vremena, Milan Novitović je služio JNA u četi veze 51. Bataljona VOJIN.
U dnevnicima je zapisano da je od 11 trocjevaca  na položaju „Kota“ kod aerodroma u Bihaću, osam predato Ličkom korpusu dok je lično Novitović preostala tri prodao 5. korpusu  A BiH. Ta transakcija ga je svrstala u red pouzdanih saradnika, pa je saradnja sa AID-om nastavljena i dalje .Milan Novitović je poslednjim letom iz Bihaća odletio za Beograd da bi se kasnije vratio kao dobrovoljac.

U junu 2018. godine Okružno javno tužilaštvo Banjaluka , podiglo je optužnicu protiv Milana Novitovića zbog ugrožavanja bezbjednosti , ozbiljnom prijetnjom da će jednu osobu  lišiti slobode i oteti.
Vlada Republike Srpske još uvijek nije raspisala konkurs za direktora Civilne zaštite, na koji se zbog optužnice, Novitović neće moći da prijavi.
 Njega savjetuje Aleksandar Đekić iz Srpca, smijenjeni predsjednik Opštinskog odbora Ujedinjene Srpske u tom gradu. Đekićevo nezadovoljstvo predsjednikom Stevandićem , ublaženo je pozicijom komandanta karantina u Gradišci , mada je pitanje do kada će tišina trajati.
Pored njih, opštu izloženost koroni ima je i direktor Instituta za javno zdravstvo, Branislav Zeljković. Nabavka medicinske opreme , za koju je morao pitati Stevandića , produžila mu je mandat , s obzirom da  najjači lobi u Ujedinjenoj Srpskoj, njega i njegovu suprugu Mirelu Zeljković ne žele da vide u partiji .
Taj lobi vodi Natalija Trivić , kojoj se mora odati priznanje za organizaciju nastave na dalju u vrijeme vanrednog stanja. Sa Natalijom Trivić u ekipi je i generalni sekretar Neven Stanić , ne baš omiljen kadar stranke u banjalučkoj Gradskoj upravi.
Radojičić ga trpi zbog nekih poslovnih veza ali njegovim radom i nije baš zadovoljan .Razlog nezadovoljstva je možda i saznanje da on nije „londonski đak“ kao što je predstavljen , već da diploma potiče iz Travnika .
U „Drim timu“ US je i Stevandićev kum , Milenko Rosić, na koga Natalija Trivić ozbiljno računa .
Njima smeta i potpredsjednik Narodne Skupštine , Milan Petković koji je nakon što je stranku napustio Darko Kremenović ostao u kontaktu samo sa Stevandićem i sa još nekoliko članova stranke koji za sebe rade dobar posao , kao što su  Goran Lopatić i Dejan Sejmanović.
U tajnosti se drži zategnut odnos između odbornika US Vladimira Mirošljevića i lidera Nenada Stevandića , uzrokovan i odnosom Natalije Trivić prema doktoru Mirošljeviću koji i nema mogućnost da koristi stranačku infrastrukturu pa se sve češće priklanja ekipi u kojoj su Petković, Sejmanović i Lopatić.
 Ako pogledamo stanje u regiji Doboj , na izlaznim vratima iz Ujedinjene Srpske je Rankica Panić. Gotovo je izvjestan njen povratak u DNS jer su prestali razlozi zbog kojih je napustila tu partiju.
Naklonost Nenada Stevandića prema  Dušanu Stojičiću iz Teslića dodatno otvara vrata Rankici Panić da promijeni stranački dres.
Iz  te regije još jedan kadar Ujedinjene Srpske , nakon odličnog izbornog rezultata , ostao je u zapećku. Riječ je Staniši Mikereviću iz Dervente , koji kako sada stvari stoje, više nikada neće ponoviti izborni rezultat.
Doktor Slavko Dunjić  nije omiljen kod predsjednika a svoj posao u Gradišci obavlja sasvim korektno. Sa Dunjićem su u više navrata pokušavali pregovore i lideri brojnih stranaka u Republici Srpskoj a zadnji kontakt je imao sa Goranom Selakom iz Socijalističke partije Srpske .Dunjić nije želio da promijeni dres ali je bez puno poteškoga oteo dva odbornika Socijalističke partije Republike Srpske .
Visoko na listi“uvaženih kadrova“ nalaze se i Kostadin Vasić i Siniša Ilić. Oni su poslušali Stevandića i u Zvorniku naduvali drugo jaje sa partijskim obilježjima. Simbolično i nemaju puno toga zajedničkog sa centralom stranke i predstavljaju istinski centar moći u zvorničkoj regiji. Vasić je nezadovoljan dobijenim izbornim kolačem ali i svjestan da je zamjeničko ministarsko mjesto , maksimum koji je mogao da izvuče u ovom trenutku.
Nabrojani , uglavnom čine krem Ujedinjene Srpske a samo neki od njih imaju mogućnost da zavire u predsjednikove probleme i strahove .
Jedan od njih je distanciranje rukovodstva SNSD. Stevandić se dizao i padao a zbrka koju je napravio sa pismom MMFu u vrijeme pregovora za novi aranžman vrijedan 333. miliona eura ,vrlo teško će prevazići.
Nezvanično, Bošnjački ministri ga uzimaju kao glavni uzrok zbog koga još nisu  doznačena kreditna sredstva .Neprovjerena je informacija da je Milorad Dodik dogovorio znatno veći iznos od aktuelnog procenta a da je Stevandićevo pismo poremetilo planove .Po nekim procjenama taj iznos je manji i za 80.miliona KM.
Odmah poslije „korone“, poslanik DNSa, Nenad Nešić, zatražiće da on preuzme poziciju šefa Kluba u Parlamentarnoj skupštini BiH. Osnova za to je raniji dogovor da se šef rotira na određenoj vremenskoj osnovi dok je drugi argument pozicija predsjednika stranke koja je nekoliko puta veća od Ujedinjene Srpske.
Jaje samo što nije puklo !

Z.Šarenac

10.4.20.

Demostracija gluposti





Šta se i radi




(Demos)stracija guposti






Političke partije u stanju su mirovanja u političkom djelovanju  jer to u suštini i nalaže vanredno stanje. Svjedoci smo brojnih humanitarnih akcija, sa naglaskom na pomoć starim, iznemoglim i ljudima koji se iz raznih razloga nalaze u teškoj materijalnoj situaciji .
Aplauze podrške uglavnom pokretačima akcija pružaju članovi stranke koja organizuje akciju a danas  je zabilježeno i da u nemanju svojih ideja DEMOS pokuša da se omalovaži akciju DNSa.
Boran Bosančić i Goran Đurić , perjanice DEMOSA, pokušali su da ismiju human gest Nove Grujića  da stanovnicima Borkovića donira koncentrat za piliće .
S obzirom da nemaju ideja koje bi pomogle njihovim komšijama, pronašli su put do Dragana Jerinića –Džerija i na njegovom portalu uz sliku objavili vijest da je Grujić „donirao piliće holandske rase, u narodu poznate kao bijeli pilić za tov“.
Istina je da je Novo Grujić , mještanima Borkovića podijelio određene količine koncentrata za piliće jer kako kaže „veliki broj mojih komšija već godinama drže piliće , a s obzirom da se radi o starijim ljudima kojima je ograničeno kretanje , odlučio sam se na taj korak. To je pomoć od mene i DNSa“-kaže Grujić.


Bosančić i Đurić su požurili sa ismijevanjem, jer sam na selu za njih pripremio dvije kvočke, pa će kad se izlegu, svih dvanaest pilića biti dovoljno da podijele svim članovima DEMOSA.



Za Bosančića sam pripremio poseban popust , tako da kod mene može da kupi hranu za za tovne koze“-kaže Grujić.
Z.Šarenac