Популарни постови

9.12.19.

Ko štiti kapital Nedeljka Kesića ?



Pogled sa rezervne klupe



Šta se i radi





Ko štiti kapital Nedeljka Kesića ?




Nekadašnji direktor HE“Bočac“, Nedeljko Kesić , čekajući „obećano zaposlenje“ , odlučio je da se aktivno upusti u političke vode .

Ovaj put izabrao je Demokratski narodni savez uz ambiciju da preuzme odbor te partije u Mrkonjić Gradu, bude kandidat za načelnika i nastavi da vlada tom opštinom kao što je to činio i u prošlosti.

Za te nakane angažovao je Vedrana Jarića , najaktivnijeg simpatizera DNS-a od njegovog osnivanja .Jarić će u svojstvu savjetnika lobirati kod Marka Pavića i stvari bi trebale da se odvijaju kako je Kesić zamislio. Naravno, Pavić će za usluge dobiti onoliko koliko zatraži a Jarić će i dalje ostati na poziciji u stranci u kojoj nije član, nekoga koga predsjednik „voli kao sina“.

Nije tajna da Nedeljko Kesić ima čime da plati Jarićeve usluge kao što nije tajna da u DNS-u to tako i funkcioniše. Višemilionsko bogatstvo nekadašnjeg udbaša a kasnije višegodišnjeg direktora HE“Bočac“ više i nije sakriveno nakon što je firma „Nes“, koja se vodi na njegovom sinu Sretenu kupila značajan dio akcija „Krajinapetrola“.Namjera je , kada se domognu većinskog vlasništva, ta firma po znatno većoj cijeni proda firmi INA i na taj način uveća na sumnjiv način stečen kapital.

Kesić je trenutno „ozračio“ samo tri miliona mada se po prijavi njegovog nekadašnjeg saradnika Zdravka Kovačevića, to bogatstvo mjeri stotinama miliona KM.

Kovačević je protiv Kesića podnio ukupno 38 prijava i one su, nakon što su provedene istražne radnje, sada u nekoj od ladica u Tužilaštvu, jer Kesić je spreman i da plati te usluge samo da se postupci protiv njega okončaju i tako sačuva kapital stečen na nelegalan način.

Na početku je Zdravku Kovačeviću nudio 100.000 KM da ćuti a kada to nije urodilo plodom onda je snagu i novac usmjerio prema onima koji štite trenutno najvećeg tajkuna u Republici Srpskoj. Kovačević tvrdi da je Kesić bogatstvo stekao veliki prevarama i da je u stvari riječ o novcu stečenom na kriminalan način navodeći načine u desetinama tendera gdje je HE“Bočac“ služio kao klasična praonica para.

„Posebno se to donosi na gradnju HE“Bočac  2“ koja je umjesto pet miliona koštala nevjerovatnih 42. miliona maraka“-rekao je Kovačević napominjući da je Kesić imao podršku Ljubinka Lekovića koji mu  je bio predsjednik komisije za nabavke.

 Koliko je Leković bio bitan Kesiću govori i podatak da je zbog njegovog imenovanja je došlo do sukoba između Nedeljka Kesića i Zorana Tegeltije. Kada je Kesić uspio stabilizuje Lekovićevu poziciju sukob između njega i Tegeltije traje nesmanjenom žestinom. Da bi sa sebe skinuo pritisak, Nedeljko Kesić je rukovođenje firmama prepustio sinu Sretenu.

 Na Sretenu Kesiću vode se i kompanije „Nes petrol trade“ koja se bavi prodajom nafte i naftnih derivata. Istu djelatnost ima i na njega je registrovana firma „Naftabat“ iz Ljubljane, dok se „Nes plus invest „ iz Novog Sada bavi nekretninama . On vlasnik i kafića “Krug” u centru Banjaluke, a do skora je u svom vlasništvu imao u restoran „Zaplet“ u Banjaluci. Aktivan je i u osiguranju EUROS.

Izvjesno je da se mladi Kesić nije za pet godina i tri mjeseca koliko se vodi kao direktor uspio toliko obogatiti već da se u transakcijama koristi novac njegovog oca koji je vlasnik brojnih stanova i poslovnih prostora u Banjaluci, Beogradu i Novom Sadu, a zakupci su uglavnom osiguravajuće kuće i banake.

Z.Šarenac

sarenac@gazeta.ba