Популарни постови

4.2.23.

Шта се и ради

 

 

 


На изборима у Братунцу немам  фаворита.

Мислио сам да никада нећу проходати јер нисам осјећао ноге.Момци су ме донијели до Дервенте и некако превезли до Специјалне болнице „Свети Никола“ у Милићима. 


Идуће чега се сјећам је лик доктора Лазара Продановића и велики влас длака на гази поред јастука.

„Шарени, лежаћеш који дан на стомаку па ће све бити како треба“- казао је доктор Лазо и вукући кломпе отишао на нови захват.

И сада, близу тридесет година касније, свака промјена времена ме подсјети на Лазара. Пратио сам га у ПС БиХ, знам да је из Зворника пребацио посао у Братунац и био сам изненађен на помисао да жели кандидатуру за начелника.

„Хиљаде људи је отишло из Братунца, један је доселио и жели да буде начелник“- шала је доконих стручњака за друштвено-политичка дешавања у граду на Дрини, објашњавајући како је дошло до кандидатуре доктора Лазе.

Одмах након опозива Срђана Ранкића, готово сигуран кандидат СНСД и коалиције био је син Јанка Петровића који се неким чудом толико политички активирао да је чудио и све око себе. Јанка до тада, бар јавно, није интересовао локални начелник јер је он своје послове завршавао са свим досадашњим премијерима и директорима шумских газдинстава. Тако је и са Вишковићем. Канцелар воли проценат, Јанку није тешко да му га да и љубав функционише већ два мандата. Одатле је испао и Лазо.


„Немам је живаца да се бавим са овим, направите ми мандат и водите општину како сте замислили „-рекао је Лазо у друштву које је сакупио Канцелар, а одмах до њега су били Јанко и Карабаја.

Карабаја или Миладин Радовић је локални преварант који је на основу чланства у Уједињеној Српској постао, прво регионални, а касније и републички. Извјесно је да је паметнији од Костадина Васића па је искористио логичну сарадњу са Поштама у Србији да се специјализује за иксање гласова у одсуству па чак и оних који су давно преминули. Карабаја још није платио малине које је ускладиштио у хладњачама током љета и јесени па би буџет у Братунцу у наредном периоду био добар основ да се продају па и плате малине, а и сада су најтраженије. Он нема жељу да Братунац добије новог начелника јер је Ранкићев замјеник тзв.Манулаћ из његове секте и све молбе и налоге страшног Карабаје, извршава без поговора.

Када дође, Лазо то неће контролисати и све ће бити добро.


Често сам се чуо са Срђаном Ранкићем, све док није, послије једног састанка без договора, подржао Јелену Тривић. Знајући да ПДП не постоји у Братунцу, Срђан ми је јасно поручио да је налог добио из Србије, помиље се неки дуг извјесном Сандокану из СНС-а и да је та подршка иста као што су радили сви у Подрињу. Павловић и Глишић у Сребреници, велики дио СНСД у Зворнику, Дукић у Милићима ....

Сви они су императивно радили против Милорада Додика док су могли да бирају за коју ће партију гласати. Слично је и са говорницима и гостима  на јучерашњем митингу. Само неколико мјесеци раније породица Трнинић, бившег министра Неђе, свим срцем је радила против Додика, па чак и директор Туристичке организације Републике Српске који је из Бањчевог НПС-а.Занимљиво је било видјети и ред у којем сједе бивши ДНС-овци, први пут након сукоба око Брдара.

Срђана Ранкића је поред СНС-а, Јелене Тривић и Вукоте Говедарице, подржава и отпадник из Вукановићеве секте Мирослав-Мишо Илић. Бившем легионару је циљ да заради коју новчаницу борећи се против злог режима, мада ће до почетка избора покушати да своје повјерење прода Зорану Стевановићу. Уиграна комбинација је већ прошла два пута па није проблем ни сада.



П.С.  Петко Ранкић је у Њемачкој и нема разлога да се јавља доктору Лази.

Недоступан је и Петар Ђокић.

(нема разлога да се наставља)